ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο τον χειμώνα

Αν το χειμώνα δυσκολεύεστε να αποχωριστείτε το κρεβάτι σας, δεν φταίτε εσείς. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τους κρύους μήνες του χρόνου χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο.

Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο τον χειμώνα

Στη μελέτη συμμετείχαν 188 εθελοντές με διαταραχές ύπνου, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μελέτη ύπνου, κατά την οποία το άτομο κοιμάται για ένα βράδυ σε ιατρείο ύπνου και είναι συνδεδεμένο με διάφορες συσκευές.

Αυτές καταγράφουν πολλά χαρακτηριστικά του ύπνου, από το ροχαλητό και την αναπνοή μέχρι τη στάση του σώματος, καθώς επίσης την ποιότητα, τη διάρκεια και τα στάδια του ύπνου.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τον χειμώνα αυξάνεται το στάδιο REM του ύπνου. Ο ύπνος αυτός χαρακτηρίζεται από ταχεία κίνηση των οφθαλμικών βολβών κάτω από τα κλειστά βλέφαρά μας.

Στη διάρκειά του, η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται και δημιουργούνται τα όνειρα. Φυσιολογικά, ο ύπνος αρχίζει με τρία στάδια μη-REM ύπνου, που ακολουθούνται από τον REM ύπνο.

Η μελέτη έδειξε ότι τον χειμώνα, η συνολική διάρκεια του ύπνου είναι κατά σχεδόν 1 ώρα αυξημένη, σε σύγκριση με το καλοκαίρι. Οι ερευνητές, όμως, δεν θεώρησαν αυτό το εύρημα στατιστικά σημαντικό.

Το κυριότερο ήταν ότι αυξανόταν κατά 30 λεπτά ο REM ύπνος, ο οποίος συνδέεται άμεσα με το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Το βιολογικό ρολόι (δηλαδή οι κιρκάδιοι ρυθμοί) εξαρτάται άμεσα από τις διακυμάνσεις της ηλιοφάνειας, η οποία τον χειμώνα είναι σημαντικά λιγότερη.

Επομένως, η αύξηση του ύπνου REM τον χειμώνα σημαίνει ότι κοιμόμαστε πιο βαθιά. Ίσως γι’ αυτό δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε το πρωί από το κρεβάτι, σε αντίθεση με το καλοκαίρι.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τον λιγότερο βαθύ ύπνο τον κάνουμε το φθινόπωρο.

Οι ερευνητές λένε ότι αν τα ευρήματά τους επαληθευτούν και σε εθελοντές χωρίς προβλήματα ύπνου, θα αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι πρέπει να προσαρμόζουμε τον ύπνο μας τον χειμώνα.

«Η εποχικότητα είναι παρούσα σε όλους τους ζώντες οργανισμούς του πλανήτη μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Dieter Kunz, διευθυντής της Νευροψυχιατρικής Κλινικής Ύπνου στο Νοσοκομείο St. Hedwig, στο Βερολίνο. «Μολονότι οι άνθρωποι συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η φυσιολογία τους αλλάζει. Και πολλοί αισθάνονται πια εξαντλημένοι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο».

Και πρόσθεσε: «Οι κοινωνίες πρέπει να προσαρμόζουν τις συνήθειες ύπνου τους στις εποχές του χρόνου. Αντίστοιχα, πρέπει να προσαρμόζουν το πρόγραμμα του σχολείου και της εργασίας στις εποχιακές ανάγκες σε ύπνο».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στον επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Neuroscience.