ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με καλύτερη γονιμότητα στους άνδρες

Εκτιμάται ότι το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας στα ζευγάρια, οφείλεται στον άνδρα.

Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με καλύτερη γονιμότητα στους άνδρες

Τα βασικά προβλήματα είναι ο μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων και η κακή ποιότητά τους.

Νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο απαιτητικό σωματικά είναι το επάγγελμα ενός άνδρα, τόσο καλύτεροι είναι οι δείκτες γονιμότητας και συγκεκριμένα ο αριθμός των σπερματοζωαρίων του.

Οι ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital στο πλαίσιο της μελέτης EARTH που διεξάγεται σε συνεργασία με την Σχολή Δημόσιας Υγείας T. Chan του Πανεπιστημίου Harvard ανέλυσαν δεδομένα για 377 άνδρες, από ένα σύνολο δεδομένων για 1.500 άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες αυτοί μαζί με τις συντρόφους τους αναζητούσαν θεραπεία σε κέντρα γονιμότητας.

Με βάση τα ερωτηματολόγια που απάντησαν οι άνδρες, διαπιστώθηκε ότι όσοι ανέφεραν ότι σήκωναν συχνά βάρη ή μετακινούσαν βαριά αντικείμενα στην εργασία τους, είχαν 46% υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και 44% περισσότερα σπερματοζωάρια συγκριτικά με όσους έκαναν λιγότερο απαιτητικές σωματικά εργασίες.

Είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά και οιστρογόνων – οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι άνδρες και γυναίκες εκκρίνουν στον οργανισμό τους τόσο «ανδρικές» όσο και «γυναικείες» ορμόνες, αλλά σε διαφορετικά ποσοστά.

Διευκρινίζουν ωστόσο, ότι παρά τον συσχετισμό ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα και τη γονιμότητα σε άνδρες που αναζητούσαν θεραπείες γονιμότητας, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν αυτά τα συμπεράσματα εκτείνονται στον ευρύτερο ανδρικό πληθυσμό.

Προηγούμενη ανάλυση της ομάδας EARTH διαπίστωσε ότι μεταξύ των ανδρών που υποβάλλονταν σε θεραπεία υπογονιμότητας, ο αριθμός και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 42% την περίοδο 2000-2017.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction.