ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιο είναι το νέο αντιδιαβητικό φάρμακο που προκαλεί έως και 16% απώλεια του σωματικού βάρους

Καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε φάρμακα που θα τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος, ένα νέο ισχυρό φάρμακο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι έτοιμο να μπει στη μάχη της απώλειας κιλών.

Ποιο είναι το νέο αντιδιαβητικό φάρμακο που προκαλεί έως και 16% απώλεια του σωματικού βάρους

Την Πέμπτη, η εταιρεία φαρμάκων Eli Lilly & Co. ανακοίνωσε ότι το φάρμακο για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 tirzepatide (τιρζεπατίδη, εμπορική ονομασία Mounjaro), βοήθησε τους υπέρβαρους και παχύσαρκους πάσχοντες με διαβήτη τύπου 2 να χάσουν το σχεδόν 16% του σωματικού τους βάρους, ή περισσότερα από 34 κιλά, σε διάστημα 17 μηνών.

Αυτή η μελέτη τελικού σταδίου επιβεβαιώνει στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, τα οποία έδειξαν ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα χωρίς διαβήτη, έχασαν έως και το 22% του σωματικού τους βάρους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με εβδομαδιαίες ενέσεις του φαρμάκου. Για έναν τυπικό ασθενή με την υψηλότερη δόση, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χάσει πάνω από 50 κιλά.

Τα ευρήματα και των δύο μελετών θα αποτελέσουν μέρος της αίτησης της εταιρείας προς τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για γρήγορη έγκριση του φαρμάκου για την απώλεια βάρους.

«Δεν έχουμε πετύχει το 15% σε καμία άλλη δοκιμή φάσης 3 για τη διαχείριση βάρους σε αυτόν τον πληθυσμό με διαβήτη τύπου 2», δήλωσε στο CNN η Δρ. Nadia Ahmad, αναπληρώτρια αντιπρόεδρος της Eli Lilly.

Η τιρζεπατίδη διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης μετά το φαγητό, μειώνοντας το σάκχαρο στο αίμα, ενώ βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιβραδύνοντας την κίνηση της τροφής. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και διάρροια.

Η δράση του φαρμάκου το καθιστά «σκληρό» ανταγωνιστή της σεμαγλουτίδης, που πωλείται με την εμπορική ονομασία Ozempic για ασθενείς με διαβήτη και του Wegovy για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους και στοχεύουν στην άμεση απώλεια κιλών. Το τελευταίο παρασκευάζεται από τη Novo Nordisk, εγκρίθηκε από τον FDA πέρσι το καλοκαίρι και οι δοκιμές έδειξαν ότι οδήγησε σε μέση απώλεια βάρους 12,4% σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα που δεν είχαν διαβήτη.

Η Eli Lilly σχεδιάζει μελέτη με 700 συμμετέχοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Ο ενθουσιασμός που έχουν προκαλέσει τα αντιδιαβητικά φάρμακα για τη συμβολή τους στην απώλεια βάρους, έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα προμηθευτούν ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που τα χρειάζονται για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους.

Πλέον και το Mounjaro λαμβάνεται εκτός συνταγογράφησης για την απώλεια βάρους από άτομα που δεν έχουν διαβήτη.

Πηγή: Healthday