Ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου: «Όχι» στον πόνο - «Ναι» στη φυσιολογική ζωή

Όταν η προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα στον ώμοοδηγεί σε πόνο και απώλεια λειτουργικότητας και οι συντηρητικές θεραπείες δεν παρέχουν πλέον καμία βοήθεια, η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης καθίσταται μονόδρομος. Αν μάλιστα η αρθρίτιδα οφείλεται σε ανεπάρκεια ή χρόνια μαζική ρήξη των τενόντων του ώμου, τότε η λύση είναι η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου.

Έχοντας πρόσφατα πραγματοποιήσει την πρώτη στην Ελλάδα αρθροπλαστική με εμφύτευση τύπου Univers Reverse with MGS glenoid, ο Ορθοπεδικός-Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Πολυζώηςεξηγεί πώς χάρη σε νέα, εξελιγμένα υλικά, η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου μπορεί να βάλει τέλος στον πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών:

POLYZWHS-DSC_2052_NEW.jpg

Δρ. Ιωάννης Πολυζώης, Ορθοπεδικός-Χειρουργός, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Τι είναι η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου; Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου είναι ένας ειδικός τύπος χειρουργικής αντικατάστασης των κατεστραμμένων τμημάτων του ώμου με τεχνητά μέρη. Ονομάζεται ανάστροφη γιατί, σε αντίθεση με την κλασική ολική αρθροπλαστική ώμου, ο χειρουργός τοποθετεί αντιστρόφως τις αρθρικές επιφάνειες προκειμένου να ενισχύεται το μηχανικό πλεονέκτημα των μυών που περιβάλλουν τον ώμο. Ιδανικοί υποψήφιοι για την εν λόγω επέμβαση είναι οι ασθενείς στους οποίους η παραδοσιακή αρθρίτιδα συνδυάζεται με ρήξη των τενόντων του ώμου. Επίσης, οι προχωρημένες μορφές οστεοαρθρίτιδας με σημαντικές παραμορφώσεις και οστικά ελλείμματα, οι φλεγμονώδεις αρθροπάθειες, καθώς και η αρθρίτιδα που δημιουργείται στην άρθρωση από ένα χρόνιο και επιπλεγμένο κάταγμα ή εξάρθρημα, αντιμετωπίζονται καλύτερα με την ανάστροφη αρθροπλαστική. Η μέθοδος επιλέγεται στις περιπτώσεις πολύπλοκων καταγμάτων ασθενών με έλλειψη ή κακή ποιότητα οστού, καθώς και για την αναθεώρηση προηγούμενης ολικής αρθροπλαστικής, στις περιπτώσεις που έχει χαλαρώσει η τεχνητή άρθρωση ή έχει προκληθεί λοίμωξη.

Τι προετοιμασία γίνεται πριν από την επέμβαση;

Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου είναι ένας τύπος επέμβασης που γίνεται εξατομικευμένα και με βάση την ανατομία και την πάθηση του κάθε ατόμου. Πριν από την επέμβαση, ο ασθενής υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία της περιοχής του ώμου. Τα αποτελέσματα αυτής χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο, στο οποίο με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού ο ορθοπεδικός σχεδιάζει όλες τις λεπτομέρειες της επέμβασης. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται ότι η νέα, τεχνητή άρθρωση θα έρθει να «κουμπώσει» όσο καλύτερα γίνεται στον ώμο του ασθενή.

Πώς πραγματοποιείται η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου;

Η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου πραγματοποιείται υπό γενική ή και περιοχική αναισθησία, όπου ο ασθενής μπορεί να παραμείνει ξύπνιος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, εάν ο ίδιος το επιθυμεί. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 60 λεπτά, ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Η μέθοδος της ανάστροφης ολικής αρθροπλαστικής παρουσιάζει εξαιρετική βιωσιμότητα και λειτουργικότητα και αντιμετωπίζει όλες τις αρθρίτιδες και εκφυλιστικές νόσους του ώμου. Το πλεονέκτημα που προσφέρει είναι ότι μπορεί να επιτύχει κίνηση του ώμου με ή και χωρίς ακεραιότητα των τενόντων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της τεχνικής της συγκεκριμένης επέμβασης, η οποία μετατοπίζει το κέντρο περιστροφής προς τα κάτω και προς τα μέσα ή και έξω ανάλογα με την περίπτωση. Ο ιατρός χρησιμοποιεί τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, οι οποίες είναι αναίμακτες, ανώδυνες και επιτρέπουν άμεση κινητοποίηση του ασθενή, με ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων που ξεκινά αμέσως μετά την επέμβαση.

Ποια είναι η πορεία των ασθενών μετά την επέμβαση;

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Εξαλείφεται ο πόνος της αρθρίτιδας και επανέρχεται πλήρως το εύρος κίνησης του ώμου. Αποκαθίσταται η λειτουργικότητα και η δύναμη του ώμου, στο μέγιστο σε κάθε ασθενή. Πιο συγκεκριμένα, μετά την επέμβαση ο ασθενής λαμβάνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, για να μπορέσει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Μέσω του προγράμματος αυτού, ο ασθενής θα μπορέσει να ανακτήσει όλο το εύρος κίνησής του, να ενδυναμώσει τους μύες του και μετέπειτα να επιστρέψει στην πλήρη δραστηριότητά του. Ήδη από τη δεύτερη ημέρα θα μπορεί να είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετείται.

Πόσο συμβάλλουν τα νέα, σύγχρονα υλικά στην επιτυχία της επέμβασης;

Η εξέλιξη των τεχνητών αρθρώσεων που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις ανάστροφης ολικής αρθροπλαστικής ώμου είναι συνεχής κι εντυπωσιακή, τόσο ως προς τα υλικά όσο και ως προς το σχεδιασμό τους. Ως αποτέλεσμα, οι τεχνητές αρθρώσεις καθίστανται ακόμα πιο συμβατές, ανθεκτικές και λειτουργικές με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών πρωτοστατείς την εφαρμογή καινοτόμου εξοπλισμού και σε αυτό πλαίσιο πραγματοποιήσαμε πρόσφατα και την πρώτη στην Ελλάδα εμφύτευση μιας τεχνητής πρόθεσης τύπου Univers Reverse with MGS glenoid σε μια επέμβαση ανάστροφης ολικής αρθροπλαστικής ώμου. Πρόκειται για μια πρόθεση δοκιμασμένη με μακροχρόνια βιωσιμότητα στα καλύτερα κέντρα της Αμερικής και ταυτόχρονα ευέλικτη και εξατομικευμένη στην ανατομία και στις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Πώς μπορεί να επιλέξει κανείς τον κατάλληλο Ορθοπεδικό, για την ιδιαίτερη αυτή επέμβαση;

Ο γιατρός θα πρέπει να είναι πολύ έμπειρος, εξειδικευμένος και απόλυτα πιστοποιημένος στην Αρθροπλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική του Ώμου. Προσωπικά, μετά από 25 χρόνια ιδιαίτερα επιτυχημένης σταδιοδρομίας στη Μεγάλη Βρετανία και έχοντας πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, σχεδόν 10.000 επιτυχημένες επεμβάσεις με τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, μπορώ πλέον να εξασφαλίσω στους ασθενείς μου εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και άριστα αποτελέσματα.