ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο μακράς Covid

Η λήψη μετφορμίνης, ενός φαρμάκου για τη διαχείριση του διαβήτη, για δύο εβδομάδες μετά τη διάγνωση με κορονοϊό, οδηγεί σε 40% λιγότερες διαγνώσεις long Covid τους επόμενους 10 μήνες, σε σύγκριση με άτομα που λαμβάνουν εικονικό φάρμακο.

Το φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο μακράς Covid

Eίναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή φάσης 3 μιας θεραπείας για ασθενείς στην κοινότητα, που δείχνει ότι ένα φάρμακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο long Covid όταν λαμβάνεται μετά από θετικό τεστ για SARS-CoV-2.

Η μελέτη έδειξε ότι η μετφορμίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο διάγνωσης long Covid, εάν ληφθεί όταν κάποιος μολυνθεί για πρώτη φορά με κορονοϊό. Η δοκιμή δεν έδειξε αν η μετφορμίνη θα ήταν αποτελεσματική ως θεραπεία για όσους έχουν ήδη long Covid.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή δεν νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο Covid-19 (υπέρβαροι ή παχύσαρκοι), ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών και είχαν βγει θετικοί στον SARS-CoV-2 τις τελευταίες τρεις ημέρες, αλλά δεν είχαν γνωστή προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2. Η επιλογή ατόμων για τη δοκιμή ήταν ανοιχτή από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022. Σε αυτή, 1.126 ασθενείς έλαβαν είτε μετφορμίνη είτε πανομοιότυπο placebo αφού βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 10 μήνες.

Η μετφορμίνη απέτρεψε πάνω από το 40% των περιπτώσεων long Covid στη δοκιμή, με ποσοστό 6,3% (35/564) των συμμετεχόντων που την έλαβαν να αναφέρουν διάγνωση long Covid εντός 10 μηνών από την παρακολούθηση, σε σύγκριση με 10,4% (58/562) όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η μετφορμίνη μπορεί να αποτρέψει πάνω από το 40% των επισκέψεων στα επείγοντα, των νοσηλειών και των θανάτων λόγω Covid εντός δύο εβδομάδων από την έναρξη της θεραπείας, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Στο πλαίσιο της δοκιμής εξετάστηκαν επίσης οι ουσίες ιβερμεκτίνη και φλουβοξαμίνη, καμία εκ των οποίων δεν απέτρεψε τη μακρά Covid.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μετφορμίνη σταματά την αναπαραγωγή του ιού SARS-CoV-2 στο εργαστήριο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases.