ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύγχρονη χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης

Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, Master Surgeon στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής και Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών (SRC accredited) του Νοσοκομείου Metropolitan General και Πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός (https://esurgery.gr και https://endohernia.gr/)

Σύγχρονη χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης

Κάποια χρόνια πριν, η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης ήταν εφικτή μόνο μέσω της ανοιχτής χειρουργικής μεθόδου. Αν και η κλασική, ανοικτή χειρουργική προσπέλαση είναι μια καταξιωμένη, αποτελεσματική τεχνική, έχει κάποια μειονεκτήματα που σχετίζονται κυρίως με την μετεγχειρητική αποθεραπεία. Η εξέλιξη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, σε συνδυασμό με την πρόοδο της βιοτεχνολογίας οδήγησε σταδιακά στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνικών περιορισμένης επεμβατικότητας οι οποίες στοχεύουν στην ταχύτερη αποκατάσταση και επιστροφή στην καθημερινότητα.

Τι είδους κήλη όμως είναι η βουβωνοκήλη;

Βουβωνοκήλη ονομάζεται η κήλη που παρουσιάζεται στην βουβωνική χώρα. Η κήλη αυτή δημιουργείται όταν ένα ενδοκοιλιακό όργανο προπίπτει εκτός του κοιλιακού τοιχώματος, στην εκ γενετής αδύναμη βουβωνική περιοχή, δημιουργώντας μια σειρά από συμπτώματα. Κυριότερο σύμπτωμα της βουβωνοκήλης αποτελεί ένα εξόγκωμα στην περιοχή το οποίο οφείλεται στην πρόπτωση του οργάνου. Το εξόγκωμα αυτό συνήθως φαίνεται μεγαλύτερο όταν ο ασθενής βρίσκεται όρθιος, βήχει ή σηκώνει βάρος. Αντίθετα, υποχωρεί όταν ξαπλώνει. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τη βουβωνοκήλη είναι ο πόνος και η πίεση στην περιοχή.

Σε περίπτωση που η βουβωνοκήλη δεν αντιμετωπιστεί, είναι σαφές πως προοδευτικά θα μεγεθύνεται, αλλοιώνοντας όλο και περισσότερο τη βουβωνική ανατομία. Το πιο επικίνδυνο, όμως, σχετιζόμενο πρόβλημα είναι μια εξαιρετικά σοβαρή επιπλοκή της βουβωνοκήλης, η περίσφιξή της. Η περίσφιξη είναι επείγουσα κατάσταση και απαιτεί άμεση χειρουργική θεραπεία.

xeirourgos.jpg

Σύγχρονη χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης

Οι σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την παλαιότερη ανοιχτή μέθοδο. Πρωταρχικός στόχος των τεχνικών ήταν η ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος και η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, με τα ίδια ή καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την ανοικτή προσπέλαση. Με την εφαρμογή τους όμως, σύντομα διαπιστώθηκε ότι είχαν να προσφέρουν πολλά περισσότερα. Ποιες είναι όμως αυτές οι τεχνικές;

Λαπαροενδοσκοπική χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης

Σε αντίθεση με την ανοιχτή μέθοδο, η λαπαροσκοπική / ενδοσκοπική επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από τρεις πολύ μικρές τομές. Από τη μεγαλύτερη τομή (των δέκα χιλιοστών) εισάγεται το λαπαροσκόπιο, ενώ από τις δύο μικρότερες (των πέντε χιλιοστών) τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Αφού πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες χειρουργικές διαδικασίες, στη συνέχεια το κοιλιακό τοίχωμα ενισχύεται με τη χρήση ενός ειδικού πλέγματος το οποίο θα αποτρέψει την εκ νέου πρόπτωση του οργάνου.

Πλεονεκτήματα:

  • Εκμηδένιση της απώλειας αίματος
  • Ελάχιστος έως απών μετεγχειρητικός πόνος
  • Ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδος στην καθημερινότητα
  • Λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ταυτόχρονη αντιμετώπιση διπλών βουβωνοκηλών (σε περίπτωση που υπάρχουν) ή άλλων κηλών της περιοχής, μέσω των ίδιων τομών
  • Νοσοκομειακή νοσηλεία λίγων ωρών
  • Δεν τοποθετείται ουροκαθετήρας

Διακοιλιακή διαπεριτοναϊκή αποκατάσταση βουβωνοκήλης (TAPP - Transabdominal Preperitoneal Extraperitoneal Repair)

Η τεχνική TAPP πραγματοποιείται μέσω τριών πολύ μικρών τομών από τις οποίες εισάγονται τα χειρουργικά εργαλεία μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εξέταση της περιοχής, τη διάνοιξη του περιτόναιου και στη συνέχεια την επαναφορά του προπίπτοντος, εντός της κήλης οργάνου, στην αρχική του θέση. Ακολούθως, το κοιλιακό τοίχωμα ενισχύεται με ένα ειδικό μη απορροφήσιμο πλέγμα και η επέμβαση ολοκληρώνεται με την επανασυρραφή του περιτοναίου.

Ολικώς Εξωπεριτοναϊκή Ενδοσκοπική τεχνική (TEP – Totally Extraperitoneal Repair)

Αποτελεί παραλλαγή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής μεθόδου, η οποία όμως διενεργείται μόνο από κατάλληλα εκπαιδευμένους χειρουργούς. Η διαφορά της με την τεχνική TAPP είναι ότι η τεχνική TEP διενεργείται εντός των στενών μυϊκών διαμερισμάτων του κοιλιακού τοιχώματος και όχι εντός της κοιλιάς, ώστε να μην υπάρχει καμία επαφή με την περιτοναϊκή κοιλότητα και τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα. Η τεχνική ενσωματώνει όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, ωστόσο προσφέρει μοναδικά ευεργετήματα για τον ασθενή καθώς επιτρέπει μεταξύ άλλων:

  • Την αποφυγή διάνοιξης του περιτοναίου που είναι αιτία άλγους
  • Την τοποθέτηση πλεγμάτων μεγαλύτερης επιφάνειας (13×17 εκ.)
  • Την αποφυγή της εισόδου των εργαλείων στην κοιλιακή κοιλότητα
  • Την αποφυγή της χρήσης ραμμάτων ή άλλων καθηλωτικών υλικών για την τοποθέτηση του πλέγματος, γεγονός που ελαχιστοποιεί τον μακροχρόνιο μετεγχειρητικό πόνο από ακούσιο εγκλωβισμό μικρών νεύρων της περιοχής
giatros-asthenis.jpg

Ρομποτική χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης

Η εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των κηλών αποτελεί την πιο σύγχρονη εξέλιξη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Η ρομποτική χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με τον χειρουργό μπροστά από τη ρομποτική κονσόλα και όχι πάνω από τον ασθενή, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες μεθόδους. Από εκείνο το σημείο χειρίζεται με προσοχή τα χειρουργικά εργαλεία ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί μέσω της κονσόλας το χειρουργικό πεδίο σε πραγματικό χρόνο. Το ρομποτικό σύστημα αναπαράγει με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια τις κινήσεις του χειρουργού, χάρη στη χρήση των ειδικών χειριστηρίων που είναι προσαρτημένα σε αυτό.

Πλεονεκτήματα:

  • Τρισδιάστατη, μεγεθυμένη χειρουργική όραση
  • Χρήση ειδικών ρομποτικών εργαλείων με μοναδικούς μηχανισμούς λειτουργίας
  • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα
  • Αποκατάσταση σύνθετων ή υποτροπιαζουσών κηλών
  • Αναίμακτη
  • Ταχύτερη επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του ασχολίες
  • Ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εμφάνισης μετεγχειρητικού πόνου και μετεγχειρητικών επιπλοκών

Κάθε μέθοδος έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα αλλά δεν είναι όλες οι μέθοδοι κατάλληλες για όλους του ασθενείς. Ο μόνος που μπορεί να κρίνει την κατάλληλη επιλογή της κάθε μεθόδου για τον κάθε ασθενή είναι ο εξειδικευμένος Χειρουργός κηλών.