ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παντοτινά χημικά: Για ποιους γυναικολογικούς καρκίνους αυξάνουν τον κίνδυνο

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), που περιλαμβάνουν πάνω από 4.700 χημικές ουσίες, χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Παντοτινά χημικά: Για ποιους γυναικολογικούς καρκίνους αυξάνουν τον κίνδυνο

Οι ουσίες είναι γνωστές και ως «παντοτινά χημικά» καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς.

Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες που εκτίθενται στα παντοτινά χημικά, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, οι γυναίκες που εκτίθενται συστηματικά στα παντοτινά χημικά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών. Έχουν επίσης σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα στο δέρμα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, δεν παρατηρήθηκε ανάλογος κίνδυνος για τους άνδρες.

Η μελέτη έδειξε ότι ο καρκίνος στις γυναίκες σχετίζεται και με την αυξημένη έκθεση στις φαινόλες, ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στις συσκευασίες τροφίμων, στις χρωστικές και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις συγκεντρώσεις επτά παντοτινών χημικών και 12 φαινολών (parabens) και τη σχέση τους με το μελάνωμα, τον καρκίνο του θυρεοειδούς, τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο των ωοθηκών και τον καρκίνο της μήτρας.

Στη μελέτη συμμετείχαν χιλιάδες γυναίκες μέσης ηλικίας 49 ετών, εκ των οποίων οι 16.696 ανήκαν στην ομάδα των παντοτινών χημικών και οι 10.428 στην ομάδα των parabens.

Οι γυναίκες με αυξημένη έκθεση σε μία υπερφθοροαλκυλιωμένη ουσία που λέγεται PFDE, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με μελάνωμα. Το ίδιο και όσες είχαν αυξημένη έκθεση σε δύο άλλες χημικές ουσίες, τις PFNA και PFUA.

Η PFNA σχετιζόταν επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στη μήτρα. Αντίστοιχα, οι γυναίκες με υψηλή έκθεση σε φαινόλες όπως η ΒΡΑ (χρησιμοποιείται στα πλαστικά) και η 2,5-διχλωροφαινόλη (χρησιμοποιείται στις χρωστικές) είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο ωοθηκών.

Αν και δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, τα ευρήματα αποτελούν ισχυρή ένδειξη πως οι χημικές ουσίες σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.