ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βιονικό χέρι ενσωματώνεται στον σκελετό: Άλμα στην τεχνολογία προσθετικών άκρων

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ένα πρωτοποριακό βιονικό χέρι, που ενσωματώνεται με τον σκελετό και το νευρικό σύστημα του χρήστη, φέρνει επανάσταση στην τεχνολογία των προσθετικών άκρων.

Βιονικό χέρι ενσωματώνεται στον σκελετό: Άλμα στην τεχνολογία προσθετικών άκρων

Η τεχνολογία συγχωνεύει ένα βιονικό χέρι με τον σκελετό του χρήστη και τον συνδέει με το νευρικό του σύστημα μέσω εμφυτευμένων ηλεκτροδίων. Αυτή η προσέγγιση, που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση (osseointegration), επιτρέπει μια μόνιμη και αξιόπιστη σύνδεση μεταξύ του προσθετικού άκρου και του χρήστη.

Το βιονικό χέρι, γνωστό ως Mia Hand, αναπτύχθηκε από την ιταλική εταιρεία ρομποτικής Prensilia και περιλαμβάνει κινητικά και αισθητήρια εξαρτήματα που επιτρέπουν στον χρήστη να εκτελεί περίπου το 80% των καθημερινών του δραστηριοτήτων. Αυτή η καινοτομία όχι μόνο παρείχε βελτιωμένο έλεγχο στο πρόσθετο άκρο, αλλά μείωσε επίσης σημαντικά τον πόνο του χρήστη, καθώς η τεχνική ενσωμάτωσης αποκαθιστά πολλούς νευρικούς πόρους που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του βιονικού χεριού, όπως ακριβώς κάνει το νευρικό σύστημα και με το βιολογικό άκρο.

Η επιτυχία αυτής της προσέγγισης σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην μέχρι σήμερα τεχνολογία αποκατάστασης των άκρων και ανοίγει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τη θεραπεία και φροντίδα ατόμων με ακρωτηριασμό. Αυτή η τεχνολογία είναι αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης με επικεφαλής τον καθηγητή Max Ortiz Catalan και την ομάδα του, που συνδυάζει τεχνικές χειρουργικής, μηχανικής, εμφύτευσης ηλεκτροδίων και τεχνητής νοημοσύνης.

Όλη η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Robotics.

Πώς λειτουργεί το νέου τύπου βιονικό χέρι

Το βιονικό χέρι είναι μόνιμα ενωμένο στο οστό του χρήστη, αλλά μπορεί εύκολα να προσαρτηθεί και να αφαιρεθεί. Η ανάπτυξη αυτού του ενσωματωμένου βιονικού χεριού έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη ζωή των ατόμων που αντιμετωπίζουν απώλεια άκρων, προσφέροντας αυξημένη άνεση και λειτουργικότητα στην καθημερινή τους ζωή.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όλα τα επιμέρους στοιχεία του Mia Hand, μέσα από την περίπτωση της 50χρονης Karin, η οποία το χρησιμοποιεί επιτυχώς εδώ και καιρό, χωρίς κανένα πρόβλημα ή επιπλοκή.

Συνοπτικά:

  • Ένα πρωτοποριακό βιονικό άκρο ενσωματώνεται πλήρως στον σκελετό και τα νεύρα των χρηστών για να βελτιώσει τη φροντίδα των ακρωτηριασμένων ατόμων.
  • Η τεχνολογία χρησιμοποιεί την μέθοδο της οστεοενσωμάτωσης για να στερεώσει μόνιμα το προσθετικό άκρο στο οστό του χρήστη.
  • Η ηλεκτρική σύνδεση με το νευρικό σύστημα του χρήστη επιτυγχάνεται μέσω εμφυτευμένων ηλεκτροδίων σε νεύρα και μύες.
  • Αυτή η μοναδική προσέγγιση παρέχει καλύτερο έλεγχο του προσθετικού μέλους και μειώνει τον πόνο.
  • Το βιονικό χέρι, Mia Hand, προσφέρει περίπου το 80% της λειτουργικότητας ενός βιολογικού χεριού.
  • Η ολοκληρωμένη προσέγγιση συνδυάζει τεχνικές χειρουργικής, μηχανικής, εμφύτευσης ηλεκτροδίων και τεχνητής νοημοσύνης, για να παρέχει βελτιωμένη φροντίδα σε άτομα με ακρωτηριασμό.
  • Η νέα τεχνολογία αποτελεί ορόσημο στην μέχρι σήμερα μέθοδο αποκατάστασης των άκρων.

Πηγές: edition.cnn.com, euronews.com