ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρώτο προσθετικό πόδι που "νιώθει"

Επιστήμονες από την Αυστρία κατασκεύασαν ένα τεχνητό μέλος που επιτρέπει στον ασθενή να λαμβάνει αισθητηριακά σήματα στο κάτω άκρο του.

Το πρώτο προσθετικό πόδι που "νιώθει"

Το τεχνητό μέλος δοκιμάστηκε από τον Wolfang Rangger, ο οποίος έχασε το δεξί του πόδι το 2007 και ο ίδιος δηλώνει πως αισθάνεται σαν να έχει και πάλι το πόδι του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Hubert Egger από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, αισθητήρες που έχουν ενσωματωθεί στον πάτο του τεχνητού μέλους ενεργοποιούν τα νεύρα στη βάση του ακρωτηριασμένου ποδιού. Ο καθηγητής αναφέρει επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που ασθενής λαμβάνει τέτοιου είδους προσθετικό μέλος με δυνατότητα αίσθησης.

limb1

Πριν τοποθετηθεί το τεχνητό μέλος, χειρουργοί πραγματοποίησαν επέμβαση στο άκρο του ασθενούς, ώστε τα νεύρα να μετακινηθούν πιο κοντά στην επιδερμίδα και να είναι εφικτή η άμεση μεταφορά των ερεθισμάτων. Έξι αισθητήρες τοποθετήθηκαν στη βάση του τεχνητού άκρου, μετρώντας την πίεση που ασκείται κατά την κίνηση της του πέλματος. Τα σήματα μεταφέρονται διαμέσου του τεχνητού μέλους και φτάνουν στη βάση του ακρωτηριασμένου ποδιού. Οι παλμοί ενεργοποιούν τις νευρικές απολήξεις κάτω από την επιδερμίδα και στη συνέχεια το ερέθισμα μεταφέρεται στον εγκέφαλο.

Ο Wolfang Rangger, πρώην καθηγητής που έχασε το πόδι του λόγω θρόμβου, δοκιμάζει το τεχνητό μέλος εδώ και έξι μήνες, εντός και εκτός σπιτιού. «Δεν γλιστράω πια στον πάγο και καταλαβαίνω πότε περπατάω επάνω σε χαλίκι, τσιμέντο, γρασίδι ή άμμο», δηλώνει ο ίδιος. Ο 54χρονος μπορεί επίσης να τρέξει, να κάνει ποδήλατο και να πάει για ορειβασία, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

limb2

Λεπτομέρειες για το εγχείρημα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε κάποιο ιατρικό περιοδικό.