ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8ο Ετήσιο Συνέδριο Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

Σινάνη Αικατερίνη

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ διοργανώνει το 8ο Ετήσιο Συνέδριό της, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 2-4 Φεβρουαρίου 2024 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens (Μ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα).

8ο Ετήσιο Συνέδριο Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

Η Ελληνική Ομοσπονδία ΚαρκίνουΕΛΛΟΚ διοργανώνει το 8ο Ετήσιο Συνέδριό της, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 2-4 Φεβρουαρίου 2024 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens (Μ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα).

Η ημερομηνία διεξαγωγής του Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ έχει όπως κάθε χρόνο, ως σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η οποία τιμάται στις 4 Φεβρουαρίου και στόχο έχει την ανάδειξη σημαντικών θεμάτων πολιτικής της υγείας και των εξελίξεων που επηρεάζουν την ποιότητα της παρεχόμενης ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας στη χώρα μας. Το 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου εντάσσεται στο πλαίσιο της Εκστρατείας της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) με σύνθημα Close the Care Gap.

Στο φετινό Συνέδριο, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο και στην ανάδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα. Η Δρ. Francoise Meunier, που έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον Ευρωπαϊκό χώρο για την αναγνώριση του Δικαιώματος στη Λήθη και την εξάλειψη των οικονομικών διακρίσεων που υφίστανται οι επιβιώσαντες από καρκίνο, θα μας τιμήσει με την παρουσία της ως κεντρική ομιλήτρια στην αντίστοιχη ενότητα.

Στον τομέα των πολιτικών για τον καρκίνο, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή του Καθηγητή Ανδρέα Χαραλάμπους, πρώην Προέδρου της European Cancer Organisation (ECO), που θα παρουσιάσει το Μανιφέστο της ECO, το οποίο περιλαμβάνει συστάσεις για τη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τον καρκίνο από το νέο Ευρωκοινοβούλιο, που θα συσταθεί για την περίοδο 2014 – 2029.

Η θεματολογία του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Η αντιμετώπιση του καρκίνου ως προτεραιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
  • Η αναθεώρηση της πολιτικής για το φάρμακο ως προϋπόθεση για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας
  • Η πρόληψη ως στρατηγική επιλογή για την αντιμετώπιση του καρκίνου
  • Οι συννοσηρότητες και η ανάγκη για μία ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση στη φροντίδα του καρκίνου
  • Η ποιότητα στη φροντίδα & η ασφάλεια των ασθενών ως προϋπόθεση για ένα αποδοτικό μοντέλο ογκολογικής περίθαλψης
  • Προς ένα νέο περιβάλλον στην ογκολογία: ιατρική ακριβείας, τεχνητή νοημοσύνη και κλινική έρευνα
  • Εστιάζοντας στην επιβίωση - Καταπολεμώντας τις ανισότητες: το δικαίωμα στη λήθη, υποστήριξη μετά τη θεραπεία, ειδικές ανάγκες παιδιών & νέων ενηλίκων
  • Η επίδραση του καρκίνου στην ψυχική υγεία

Κάθε ενότητα θα περιλαμβάνει εισηγήσεις και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, πολιτικών και εκπροσώπων των ασθενών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου και άλλες πληροφορίες για το Συνέδριο είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ.

Έπειτα από 7 χρόνια επιτυχούς διεξαγωγής του, το Συνέδριο, το οποίο είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό, φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφετηρία γόνιμου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην ογκολογική περίθαλψη, ενημερώνοντας για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την ογκολογική κοινότητα και, ειδικότερα, τους ασθενείς και τους οικείους τους.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα μεταδοθούν και στην Ελληνική και στην Αγγλική Γλώσσα. Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο Online μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους συμπληρώνοντας τη φόρμα: https://forms.gle/1VZfJ1HveUnZNvCV7

Το Συνέδριο θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά από την ιστοσελίδα και τη σελίδα του Facebook της ΕΛΛΟΚ.

Το 8ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Πραγματοποιείται επίσης, με την Αιγίδα των επιστημονικών εταιρειών:

  • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας – ΕΟΠΕ
  • Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία – ΕΑΕ
  • Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας – ΕΕΑΟ
  • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής – ΕΕΠΑ
  • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας – ΕΕΧΟ
  • Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία – ΕΟΕ
  • Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής & Μοριακής Απεικόνισης – ΕΕΠΙ & ΜΑ
  • Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος - ΕΣΝΕ

και με την ευγενική άνευ όρων χορηγία των εταιρειών:

Μεγάλοι Χορηγοί:

AnaBIOsis, AstraZeneca, ΒΙΑΝΕΞ, Janssen, MSD

Επίσημοι Χορηγοί:

Astellas, Genesis Pharma, Gilead

Χορηγοί:

Abbvie, Affidea, Amgen, BMS, ELPEN,
Genekor, GSK, Ipsen, Lilly
ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ, Nova-ICT,
Papapostolou Varian, Pfizer, Roche, Servier, WinMedica

Χορηγός οπτικοακουστικού υλικού:

CONEQ

Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου:

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ είναι το δευτεροβάθμιο όργανο των Συλλόγων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα, έχοντας μέλη 46 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο απ’ όλη την Ελλάδα, η ΕΛΛΟΚ είναι ο εκπρόσωπος των οργανώσεων ογκολογικών ασθενών στη χώρα μας. Αποστολή μας είναι η μείωση του βάρους του καρκίνου στους ασθενείς και τους οικείους τους, η βελτίωση των εκβάσεων και της ποιότητας της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας των ασθενών. Θα το επιτύχουμε με τη συνένωση δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών και των φροντιστών τους, με στόχο την καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση στην άριστη, έγκαιρη και οικονομικά προσιτή ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα για όλους. Ιστοσελίδα: ellok.org.