ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: Το μήνυμα του Π.Ο.Υ.

Μιχάλης Θερμόπουλος

Κάθε 8η Μαρτίου γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: Το μήνυμα του Π.Ο.Υ.
Bigstock

Φέτος, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) καλεί τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στις γυναίκες και στην υγεία τους.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: Παραμένουν ανισότητες εις βάρος των γυναικών

Παρά την πρόοδο, ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται στην έρευνα και τη θεραπεία για καταστάσεις υγείας μοναδικές για τις γυναίκες, για ευκαιρίες σε τομείς που σχετίζονται με την Επιστήμη, την Τεχνολογία, την Μηχανική και τα Μαθηματικά (STEM) και την αναγνώριση της συνεισφοράς των γυναικών σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία και στην λήψη αποφάσεων.

Αυτά τα κενά με βάση το φύλο εξακολουθούν να υφίστανται όχι μόνο στην θεραπεία και στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά και στις αμοιβές. Για παράδειγμα, οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κερδίζουν κατά μέσο όρο σχεδόν 12,7% λιγότερα χρήματα ανά ώρα σε σχέση με τους άνδρες.

Αν και οι γυναίκες αποτελούν το 78% του εργατικού δυναμικού της υγείας και της φροντίδας ασθενών, κατέχουν μόνο το 25% των ανώτερων θέσεων. Επιπλέον, οι γυναίκες βρίσκονται συχνά σε επισφαλείς εργασιακές καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αστάθεια, χαμηλότερους μισθούς και λιγότερα επιδόματα.

Οι γυναίκες συνεχίζουν να επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της μη αμειβόμενης εργασίας φροντίδας τόσο παγκοσμίως, όσο και πιο συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ακόμη και πριν από την πανδημία COVID-19, οι γυναίκες έκαναν 3 φορές περισσότερες απλήρωτες υπηρεσίες φροντίδας και οικιακής εργασίας σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτή η διαφορά όχι μόνο επηρεάζει τις ευκαιρίες οικονομικής τους ανέλιξης, αλλά περιορίζει επίσης την ικανότητά τους να συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες και επηρεάζει αρνητικά την ψυχική τους υγεία και τη συνολική ευημερία τους.

Ανισότητες με βάση το φύλο επηρεάζουν επίσης τις ικανότητες των γυναικών να αντιμετωπίζουν και να ανακάμπτουν από φυσικές καταστροφές. Στις περισσότερες καταστροφές, η θνησιμότητα μεταξύ των γυναικών είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη των ανδρών.

Η επένδυση στην υγεία των γυναικών και στις σχετικές έρευνες με βάση τις γυναίκες είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ευημερία των γυναικών, αλλά για την κοινωνία συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας της. Αντιμετωπίζοντας αυτά τα ζητήματα, όχι μόνο προάγουμε την ισότητα των φύλων, αλλά και ξεκλειδώνουμε το πλήρες δυναμικό του μισού παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγώντας σε μια πιο εύρωστη και δίκαιη κοινωνία για όλους.

Πηγή: who.int