ΥΓΕΙΑ

Καρδιαγγειακή νόσος: 75% αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες με αυτήν τη συνήθεια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι συνήθειες ύπνου που αναπτύσσετε στο μέσον της ζωής σας μπορούν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στη μελλοντική υγεία της καρδιάς σας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Καρδιαγγειακή νόσος: 75% αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες με αυτήν τη συνήθεια
Bigstock

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, διαπίστωσε ότι ο ύπνος για λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα σε συνδυασμό με το ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί ή το να ξυπνάτε πολλές φορές μέσα στη νύχτα, μπορεί να αυξήσει τον μελλοντικό κίνδυνο ενός ατόμου για εγκεφαλικόκαι έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες και ο κακός ύπνος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας για πολλές, ειδικά στην μέση ηλικία.

Αν και προηγούμενες μελέτες εξέτασαν το πώς ο κακός ύπνος τη νύχτα σχετίζεται με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, δεν ήταν σαφές το πώς τα μακροχρόνια προβλήματα ύπνου επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα μακροχρόνια προβλήματα ύπνου και οι καρδιακές παθήσεις συνδέονται στενά, ειδικά στις γυναίκες.

“Περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις παρά από καρκίνο. Αν θέσουμε υπό έλεγχο τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου (όπως ο ύπνος) μπορούμε πραγματικά να αποτρέψουμε σε μεγάλο βαθμό τις καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες”, είπε η δρ. Eleanor Levin, καρδιολόγος στο Stanford Medicine.

Τα χρόνια ανεπαρκούς ύπνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις συνήθειες ύπνου και τα αποτελέσματα υγείας 2.964 γυναικών μεταξύ 42 και 52 ετών.

Οι συμμετέχουσες ήταν σε προεμμηνοπαυσιακή ή σε πρώιμη περιεμμηνοπαυσιακή φάση, δεν χρησιμοποιούσαν ορμονοθεραπεία και δεν είχαν καρδιακή νόσο.

Σε εύρος 22 ετών, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν έως και 16 φορές ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους, συμπεριλαμβανομένου του αν έχουν συμπτώματα αϋπνίας και πόσες ώρες κοιμούνται συνήθως, μαζί με τυχόν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως εξάψεις.

Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε επίσης ερωτήσεις για ανθρωπομετρικές μετρήσεις, όπως το ύψος και το βάρος, τυχόν αιμοληψίες καθώς και καρδιακά συμβάντα, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες αντιμετώπιζε τακτικά συμπτώματα αϋπνίας, όπως δυσκολία στον ύπνο, το ξύπνημα μέσα στη νύχτα ή το πρωινό ξύπνημα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, και το 14% αντιμετώπιζε συχνά σύντομη διάρκεια ύπνου.

Περίπου το 7% ανέφερε συνήθη συμπτώματα αϋπνίας και σύντομη διάρκεια ύπνου.

Insomnia

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσες είχαν χρόνια συμπτώματα αϋπνίας είχαν και υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο αργότερα στη ζωή τους.

Επιπλέον, οι γυναίκες που κοιμόντουσαν τακτικά λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Εκείνες με επίμονα υψηλά συμπτώματα αϋπνίας και κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα είχαν 75% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αυτό επαληθεύτηκε ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλοι σχετικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα μακροχρόνια προβλήματα ύπνου στην υγεία της καρδιάς των γυναικών.

Πώς ο κακός ύπνος πληγώνει την καρδιά

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το γιατί ο κακός ύπνος μπορεί να βλάψει την λειτουργία της καρδιάς με την πάροδο του χρόνου.

“Ο κακός ύπνος πιθανότατα επηρεάζει αρνητικά την υγεία της καρδιάς μέσω ενός συνδυασμού μηχανισμών, όπως η αύξηση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, η απορρύθμιση της δραστηριότητας του αυτόνομου νευρικού συστήματος και η αύξηση της συστημικής φλεγμονής”, είπε ο δρ. Cheng-Han Chen, επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο MemorialCare Saddleback στην Καλιφόρνια.

Η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και αντίστασης στην ινσουλίνη, που αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

“Η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε κακές διατροφικές συνήθειες με περισσότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα, κάτι που με την σειρά του αυξάνει την πιθανότητα προδιαβήτη και υψηλής χοληστερόλης”, είπε η δρ. Levin.

Επιπλέον, πολλά άτομα με αϋπνία έχουν επίσης άπνοια ύπνου, η οποία επίσης είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Οι γυναίκες έχουν διαφορετικά συμπτώματα καρδιοπάθειας από τους άνδρες και έχουν λιγότερες πιθανότητες αυτά να αντιμετωπιστούν σωστά.

Ο δρ. Chen λέει ότι είναι απαραίτητο η ιατρική κοινότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ύπνου στις γυναίκες ως μέρος της συνολικής διαχείρισης της καρδιαγγειακής τους υγείας.

Πηγή: healthline.com