ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνδρας ή γυναίκα γιατρός; Ποιοι σχετίζονται με αυξημένα ποσοστά θανάτων

Σινάνη Αικατερίνη

Το φύλο του γιατρού μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόγνωση της υγείας σας.

Άνδρας ή γυναίκα γιατρός; Ποιοι σχετίζονται με αυξημένα ποσοστά θανάτων

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εάν τους περιθάλπει γυναίκα γιατρός.

Περίπου το 10,15% των ανδρών και το 8,2% των γυναικών πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό την επίβλεψη γυναίκας γιατρού, έναντι 10,23% και 8,4%, αντίστοιχα, όταν τούς επέβλεπε άνδρας γιατρός, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ανησυχητική τη διαφορά, δεδομένου ότι η πορεία της υγείας των ασθενών δεν θα έπρεπε να διαφέρει εφόσον άνδρες και γυναίκες ασκούν την ιατρική με τον ίδιο τρόπο, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Yusuke Tsugawa, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο τμήμα γενικής εσωτερικής ιατρικής και έρευνας υπηρεσιών υγείας στην Ιατρική Σχολή David Geffen του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

«Αυτό που δείχνουν τα ευρήματά μας είναι ότι οι γυναίκες και οι άνδρες γιατροί ασκούν την ιατρική με διαφορετικό τρόπο και αυτές οι διαφορές έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της υγείας των ασθενών», δήλωσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα απαιτήσεων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το 2016 έως το 2019 για περίπου 458.100 γυναίκες και σχεδόν 319.800 άνδρες ασθενείς. Από αυτούς, περίπου το 31% αντιμετωπίστηκε από γυναίκες γιατρούς.

Οι ασθενείς είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν αν είχαν γυναίκα γιατρό, αλλά ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να επανεισαχθούν στο νοσοκομείο μέσα σε ένα μήνα από την έξοδό τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές έχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το γιατί οι άνδρες γιατροί μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο οι γυναίκες γιατροί στη θεραπεία των γυναικών.

Οι άνδρες γιατροί μπορεί να υποτιμούν τη σοβαρότητα της ασθένειας μιας γυναίκας ασθενούς. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνδρες γιατροί τείνουν να κάνουν λάθος εκτίμηση για τα επίπεδα πόνου των γυναικών, τα καρδιακά και γαστρεντερικά συμπτώματα και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Είναι επίσης πιθανό οι γυναίκες να επικοινωνούν καλύτερα και να αισθάνονται πιο άνετα με τις γυναίκες γιατρούς, γεγονός που καθιστά πιθανότερο να αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες που οδηγούν σε καλύτερη διάγνωση και θεραπεία.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το πώς και γιατί οι άνδρες γιατροί ασκούν διαφορετικά την ιατρική, καθώς και για τον αντίκτυπο που έχει αυτή η διαφορά στη φροντίδα των ασθενών, δήλωσε ο Tsugawa.

«Περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν το φύλο του γιατρού με την πορεία της υγείας των ασθενών και γιατί το όφελος από τη λήψη της θεραπείας από γυναίκες γιατρούς είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες ασθενείς, θα βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Tsugawa.

Τα ευρήματα δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι πρέπει να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των φύλων στις αμοιβές των ιατρών.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γυναίκες γιατροί παρέχουν φροντίδα υψηλής ποιότητας και, ως εκ τούτου, η ύπαρξη περισσότερων γυναικών γιατρών ωφελεί τους ασθενείς από κοινωνική άποψη», δήλωσε ο Tsugawa.

Ανάλυση του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health Affairs, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες γιατροί κερδίζουν περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από τους άνδρες γιατρούς κατά τη διάρκεια μιας 40ετούς ιατρικής καριέρας.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.