ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξέταση αίματος ανιχνεύει τρεις από τους πιο θανατηφόρους τύπους καρκίνου

Τρεις τύπους καρκίνου με μόλις μία σταγόνα αίματος μπορεί να ανιχνεύσει νέα εξέταση που ανέπτυξαν Κινέζοι ερευνητές με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Εξέταση αίματος ανιχνεύει τρεις από τους πιο θανατηφόρους τύπους καρκίνου

Οι ερευνητές δοκίμασαν την εξέταση σε υγιή άτομα και σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου ή του παχέος εντέρου. Η εξέταση κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να εντοπίσει τους ασθενείς με ποσοστά επιτυχίας 82% έως 100%.

Το νέο εργαλείο χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση –έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης- για την ανάλυση παραπροϊόντων του μεταβολισμού (μεταβολιτών) σε δείγματα αίματος.

Αυτοί οι μεταβολίτες που βρίσκονται στον ορό αίματος, δρουν ως βιοδείκτες οι οποίοι μπορούν να υποδείξουν την παρουσία καρκίνου. Ο έλεγχος για αυτούς τους βιοδείκτες αποτελεί ένα πιθανό τρόπο για τη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια της νόσου, όταν τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλότερα και οι ασθενείς μπορεί να μην έχουν ενδεικτικά συμπτώματα.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τους πιο θανατηφόρους καρκίνους στον κόσμο, οι καρκίνοι του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του στομάχου δεν ανιχνεύονται με ακρίβεια. Έτσι, οι γιατροί συνήθως βασίζονται σε απεικονιστικές ή χειρουργικές διαδικασίες για την ανίχνευση καρκινικού ιστού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα εξέταση απαιτεί λιγότερο από 0,05 χιλιοστόλιτρα αίματος για τη διάγνωση αυτών των τύπων καρκίνου. Σε σύγκριση με το υγρό αίμα, ο αποξηραμένος ορός μπορεί να «συλλεχθεί, να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος και με πιο απλό εξοπλισμό», δήλωσε ο Δρ. Chaoyuan Kuang, επίκουρος καθηγητής στο Albert Einstein College of Medicine και ογκολόγος στο Montefiore Health System, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Επισήμανε ωστόσο ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να δοκιμαστεί πλήρως η εξέταση και να ενσωματωθεί στα διαγνωστικά εργαλεία των γιατρών. Πάντως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι εάν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, η εξέτασή τους θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά.

Με βάση τη μοντελοποίηση που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν πως το νέο εργαλείο θα μπορούσε να μειώσει το εκτιμώμενο ποσοστό των αδιάγνωστων περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου, κατά περίπου 20% έως 50% εάν χρησιμοποιούνταν για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου σε μεγάλα τμήματα πληθυσμών στην αγροτική Κίνα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Sustainability.