ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάρκινσον: Οι ενώσεις στα φύκια που προλαμβάνουν τη νόσο

Σινάνη Αικατερίνη

Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου του Πάρκινσον, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, είναι η απώλεια νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη.

Πάρκινσον: Οι ενώσεις στα φύκια που προλαμβάνουν τη νόσο

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Επί του παρόντος, οι θεραπείες αντιμετωπίζουν μόνο συμπτώματα, καθιστώντας την αναζήτηση προληπτικών μέτρων όλο και πιο επείγουσα.

Επιστήμονες στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, ανακάλυψαν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται σε ένα κοινό καφέ φύκι που ονομάζεται Ecklonia cava, θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη βλάβη που οδηγεί στη νόσο του Πάρκινσον.

Το Ecklonia cava, ένα φύκι που βρίσκεται στα παράκτια ύδατα της Ιαπωνίας και της Κορέας, είναι πλούσιο σε ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες είναι γνωστές για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτές οι πολυφαινόλες γνωστές ως πολυφαινόλες Ecklonia cava (ECPs), μπορούν να προστατεύσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη βλάβη που οδηγεί στη νόσο του Πάρκινσον.

Τα αντιοξειδωτικά που προέρχονται από φύκια μπορεί να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη.

Οι ερευνητές εστίασαν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, βασικού παράγοντα στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον. Η υπερβολική παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) μπορεί να είναι θανατηφόρα για τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για τον κινητικό έλεγχο και τη γνωστική λειτουργία.

Για να επιβεβαιώσουν τις δυνατότητες των πολυφαινολών Ecklonia cava, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων τόσο σε ζωικά μοντέλα όσο και σε κυτταρικά συστήματα. Επί μια εβδομάδα, τα ποντίκια τρέφονταν καθημερινά με αντιοξειδωτικά φυκιών και στη συνέχεια έλαβαν ροτενόνη, μια ουσία που είναι γνωστό ότι προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο του Πάρκινσον.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν τη θεραπεία, εμφάνισαν βελτιωμένη κινητική λειτουργία, η οποία είχε μειωθεί από την έκθεση σε ροτενόνη. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν βελτιώσεις στην εντερική κινητική λειτουργία και στη δομή του βλεννογόνου του παχέος εντέρου, υποδηλώνοντας ευρύτερες ευεργετικές επιδράσεις πέρα ​​από τον εγκέφαλο.

Σε κυτταρικό επίπεδο, η ομάδα ανακάλυψε ότι τα αντιοξειδωτικά Ecklonia cava ενεργοποιούν το AMPK (πρωτεϊνική κινάση ενεργοποιημένη από τη μονοφωσφορική αδενοσίνη), ένα ένζυμο που δρα ως αισθητήρας ενδοκυτταρικής ενέργειας. Αυτή η ενεργοποίηση φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο στην αναστολή της παραγωγής επιβλαβών αντιδραστικών ειδών οξυγόνου.

Η νέα μελέτη ανοίγει το δρόμο για την πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον χρησιμοποιώντας φυσικές ενώσεις.

Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτες, τα εκχυλίσματα Ecklonia cava θα μπορούσαν να γίνουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, προσφέροντας μια προληπτική προσέγγιση στην υγεία του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrition.