ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Oξεία παγκρεατίτιδα από ενέσιμα αντιδιαβητικά; - Ξεκινά έρευνα μετά από αναφορές στη Μ. Βρετανία

Σινάνη Αικατερίνη

Μελέτη για τις παρενέργειες των φαρμάκων για την απώλεια βάρους μετά από αυξημένες αναφορές οξείας παγκρεατίτιδας, ξεκινούν οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Oξεία παγκρεατίτιδα από ενέσιμα αντιδιαβητικά; - Ξεκινά έρευνα μετά από αναφορές στη Μ. Βρετανία

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αναφέρει προβλήματα στο πάγκρεας που συνδέονται με τη λήψη ενέσιμων φαρμάκων για την απώλεια βάρους και τη διαχείριση του διαβήτη.

Κάποιες από τις περιπτώσεις παγκρεατίτιδας που συνδέονται με φάρμακα GLP-1 (αγωνιστές του υποδοχέα γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου 1) έχουν αποβεί θανατηφόρες.

Το πρόγραμμα Yellow Card της Υπηρεσίας Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) της Μ. Βρετανίας, που παρακολουθεί τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων και ιατρικών συσκευών, έχει καταγράψει αύξηση των αναφορών για οξεία παγκρεατίτιδα.

Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι μια ξαφνική φλεγμονή του παγκρέατος, ενός αδένα που βρίσκεται πίσω από το στομάχι και βοηθά στην πέψη. Συχνά απαιτεί νοσηλεία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο στην κοιλιά, ναυτία και πυρετό.

Τα φύλλα οδηγιών στα φάρμακα GLP-1 αναφέρουν την παγκρεατίτιδα ως «ασυνήθιστη» αντίδραση, που επηρεάζει περίπου έναν στους 100 ασθενείς. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει λάβει σχεδόν 400 αναφορές οξείας παγκρεατίτιδας από ασθενείς που έχουν χρησιμοποιήσει τιρζεπατίδη, σεμαγλουτίδη και λιραγλουτίδη, με σχεδόν τις μισές (181) να αφορούν την τιρζεπατίδη.

Πάνω από το 25% αυτών των περιπτώσεων έχουν αναφερθεί το 2025. Από την αρχή του έτους, έχουν υποβληθεί 22 αναφορές οξείας παγκρεατίτιδας μετά τη λήψη σεμαγλουτίδης και 101 μετά τη λήψη τιρζεπατίδης στο πρόγραμμα Yellow Card.

Εκπρόσωπος της MHRA δήλωσε: «Παράλληλα με την αύξηση της χρήσης, παρατηρούμε αύξηση στον αριθμό των αναφορών στο πρόγραμμα Yellow Card που αφορούν φάρμακα GLP-1 και οξεία παγκρεατίτιδα».

Λόγω του αντίκτυπου αυτής της σοβαρής νόσου στους ασθενείς, η MHRA δήλωσε ότι θέλει να εξετάσει εάν υπήρχαν γενετικοί παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό. Ενθάρρυνε όσους νοσηλεύτηκαν με οξεία παγκρεατίτιδα και υποψιάζονταν ότι σχετίζεται με τη λήψη αυτών των φαρμάκων, να το αναφέρουν στο πρόγραμμα Yellow Card. Οι επαγγελματίες υγείας καλούνται επίσης να αναφέρουν τις περιπτώσεις στο πρόγραμμα εκ μέρους των ασθενών τους.

Στη συνέχεια, η MHRA θα καλέσει αυτούς τους ασθενείς να συμμετάσχουν στη μελέτη Yellow Card Biobank, που διεξάγεται από την Genomics England. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να παράσχουν περαιτέρω πληροφορίες, μαζί με ένα δείγμα σάλιου, το οποίο θα αναλυθεί από επιστήμονες.

Αν και δεν υπάρχει γνωστή γενετική σύνδεση που να αυξάνει τον κίνδυνο οξείας παγκρεατίτιδας κατά τη λήψη φαρμάκων GLP-1, η MHRA δήλωσε: «Μερικές φορές τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τις παρενέργειες που βιώνει ένα άτομο κατά τη λήψη ενός φαρμάκου, οπότε στο πλαίσιο της αυξανόμενης χρήσης αυτών των φαρμάκων και των αναφορών για οξεία παγκρεατίτιδα που έχουμε λάβει, διερευνούμε περαιτέρω αυτό το θέμα».

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι παρενέργειες των φαρμάκων ευθύνονται για μία στις έξι εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Η Δρ. Alison Cave, επικεφαλής ασφάλειας της MHRA, δήλωσε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των παρενεργειών των φαρμάκων θα μπορούσε να προληφθεί μέσω γενετικών εξετάσεων. Οι παρενέργειες των φαρμάκων κοστίζουν στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας Μ. Βρετανίας) πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως μόνο σε νοσηλείες».

Το φύλλο οδηγιών για τους ασθενείς που λαμβάνουν σκεύασμα τιρζεπατίδης, προειδοποιεί ότι η φλεγμονή του παγκρέατος (οξεία παγκρεατίτιδα) είναι μια ασυνήθιστη παρενέργεια (η οποία μπορεί να επηρεάσει έως και 1 στους 100 ανθρώπους). Προτρέπει επίσης τους ασθενείς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν από τη χρήση του, εάν έχουν εμφανίσει ποτέ παγκρεατίτιδα».

Πηγή: The Guardian