ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την κατανάλωση ζάχαρης - Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται αύξηση στην κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και παγωμένων γλυκισμάτων με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για τις αγορές τροφίμων από αμερικανικά νοικοκυριά την περίοδο 2004-2019 και τα συνέκριναν με τα καιρικά δεδομένα.

Διαπίστωσαν ότι για κάθε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου, η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης αυξανόταν κατά 0,7 γραμμάρια ανά άτομο. Η μεγαλύτερη ποσότητα προερχόταν από αναψυκτικά, χυμούς και παγωτά.

«Τα θέματα δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζάχαρης έχουν συζητηθεί εκτενώς, αλλά αν λάβουμε υπόψη και την αλληλεπίδραση με την κλιματική αλλαγή, η κατάσταση επιδεινώνεται», δήλωσε στο CNN η επικεφαλής της μελέτης Pan He, λέκτορας περιβαλλοντικών επιστημών και βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Cardiff του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μελέτη έδειξε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην κατανάλωση ζάχαρης καταγράφονται στα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο - ομάδες που ήδη καταναλώνουν περισσότερα ζαχαρούχα προϊόντα, εν μέρει επειδή αυτά είναι φθηνότερα και πιο εύκολα διαθέσιμα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, αν η υπερθέρμανση συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης θα μπορούσε να αυξηθεί σχεδόν κατά 3 γραμμάρια την ημέρα ανά άτομο στις ΗΠΑ έως το 2095.

Η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας. Η σύσταση είναι οι άνδρες να μην ξεπερνούν τα 36 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως και οι γυναίκες τα 25 γραμμάρια.

«Τα στοιχεία για το πώς η ακραία ζέστη αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες είναι ακόμη περιορισμένα», σημείωσε στο CNN η Charlotte Kukowski, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα, τόνισε, «αναδεικνύει έναν λιγότερο γνωστό τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη ευημερία».

«Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες -όσες έχουν λιγότερους πόρους για να προσαρμοστούν- είναι ταυτόχρονα οι πιο εκτεθειμένες στη ζέστη και εκείνες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved