ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

ELPEΝ: επενδύοντας σταθερά κόντρα στην ύφεση

Με «αιχμήτου δόρατος» το σκεύασμα Elpenhaler-  παγκόσμια εφεύρεση  του δημιουργού της κ. Δημήτρη Πενταφράγκα, ηαμιγώς ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN,  αναπτύσσει την στρατηγική της σε όλον τονκόσμο, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «υπάρχει και η άλλη Ελλάδα πουπαράγει, καινοτομεί, αντιστέκεται και συνεισφέρει στην πραγματική οικονομία»
ELPEΝ: επενδύοντας σταθερά κόντρα στην ύφεση

Με «αιχμήτου δόρατος» το σκεύασμα Elpenhaler- παγκόσμια εφεύρεση του δημιουργού της κ. Δημήτρη Πενταφράγκα, ηαμιγώς ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN, αναπτύσσει την στρατηγική της σε όλον τονκόσμο, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «υπάρχει και η άλλη Ελλάδα πουπαράγει, καινοτομεί, αντιστέκεται και συνεισφέρει στην πραγματική οικονομία».

Ηδηη εταιρεία προετοιμάζει μία σειρά από ισχυρές συνεργασίες σε βαλκάνια, χώρες τηςΒαλτικής και Σκανδιναβία, ενώ ήδη εξάγει τα προιόντα της σε 60 χώρες παγκοσμίωςκαι σε 27 ευρωπαικές χώρες, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 25 εκατ.ευρώ, σε ένανσυνολικό τζίρο 200 εκατ. ευρώ.

Τηνίδια ώρα, το «καμάρι» της εταιρείας, το Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο ELPEN- επικεφαλής του οποίου βρίσκεται ο κ. ΑπόστολοςΠαπαλόης, βιολόγος, και το οποίο τιμά μετην συνεργασία του ο διάσημος καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ- μετρά 170 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικάπάνω από 100 βραβεύσεις από ελληνικούς και διεθνείς φορείς και πάνω από 600εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αξίζεινα σημειωθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο και ιδρυτή της εταιρείας κ. ΔημήτρηΠενταφράγκα, το Elpenhaler (συνδυασμόςφλουτικαζόνης και σαλμετερόλης Elpenhaler) αποτελείπαγκόσμια πατέντα και πουλά 1.500 με 2000 κομμάτια την ημέρα. Η συσκευή Elpenhaler (η οποία αποτελεί μία πρωτότυπη εισπνευτική συσκευήξηράς σκόνης) προστατεύεται με διπλώματαευρεσιτεχνίας σε περισσότερα από 80 κράτη αναπτύχθηκε αρχικά για την θεραπείατου Ασθματος και Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και έτσι οι ασθενείς, διαθέτουν ένα ισχυρόόπλο για την θεραπεία του Ασθματος και της ΧΑΠ.

Μάλιστατο σκεύασμα αυτό, αποτέλεσε και την αφορμή ώστε τον Φεβρουάριο του 2012 ναδημιουργηθεί στην Γερμανία καισυγκεκριμένα στο Βερολίνο, θυγατρική τηςεταιρείας, η ELPEN PHARMA GMBH.

Οκ. Πενταφράγκας, μιλώντας σε εκπροσώπους του τύπου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκεστα γραφεία της εταιρείας στο Πικέρμι στα πλαίσια των Ημερών Βιομηχανίας της ΠανελλήνιαςΕνωσης Φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό του ταξίδι που ξεκίνησεπριν 50 χρόνια με μία μικρή ομάδα ανθρώπων και περιορισμένους πόρους αλλά πολλάόνειρα. Μάλιστα, όπως σημείωσε, ξεκίνησε την δεκαετία του 1960 με ένα δάνειο 12εκατ. δρχ. από την ΕΤΒΑ και σε έκταση 1000 τμ., ενώ σήμερα μόνο 1000 τμ. είναι τοΕρευνητικό και Πειραματικό Κέντρο της εταιρείας.

Απότην πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ELPEN κ.Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί τοντελευταίο θύλακα της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, σε περίοδο ύφεσηςκαι ανεργίας, ενώ πάνω από το 80% των επενδύσεων στην Ελλάδα, υλοποιείται από τιςφαρμακοβιομηχανίες.

«Δυστυχώς»,συνέχισε, «η συζήτηση για την φαρμακευτική δαπάνη, εξακολουθεί ναεπικεντρώνεται στην τιμή των γενοσήμων, στο αν αξίζουν, αν πρέπει να συνταγογραφούνταιμε εμπορική ονομασία ή με δραστική ουσία, με στόχο τον αποπροσανατολισμό απότην ουσία του προβλήματος για τον περιορισμό των δαπανών». Είναι γεγονός,συνέχισε, «ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την διαχρονική απουσία φαρμακευτικήςπολιτικής, ελέγχων του όγκου συνταγογράφησης, τον υψηλό ρυθμό υποκατάστασης τωνπαλαιών εκτός πατέντου φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα για τις ίδιες ενδείξεις,την απουσία ελέγχων στην εφοδιαστική αλυσίδα και την εφαρμογή οδηγιώνσυνταγογράφησης και θεραπευτικών πρωτοκόλλων». Ο κ. Τρύφων, είπε ακόμη πως θα πρέπεινα προστατέψουμε τα παλαιά αξιόπιστα φάρμακα και πως είναι άδικο να μην διεκδικήσουμεμεγάλο μερίδιο (γύρω στο 35%) από την πίττα των 2 δις ευρώ που έχει οριστεί η φαρμακευτικήδαπάνη για το 2014, παρέχοντας στους πολίτες, ποιοτικά γενόσημα και ενισχύονταςτην οικονομία με θέσεις εργασίας.

Τέλος,ο κ. Τρύφων, υπογράμμισε ότι η πολιτική αποβιομηχάνισης στο φάρμακο, κάνειμεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη της Ελλάδας και για ακόμη μία φορά, ανέφερε πως θαπρέπει να πούμε όχι στην αθρόα και κυρίως χωρίς ελέγχους εισαγωγή φαρμάκων είτεγενοσήμων, είτε πρωτοτύπων.

Σκιαγραφώνταςτις ανθρώπινες αξίες και την ψυχή της ELPEN, οδιευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Ανθρωπίνων Πόρων κ. ΚωνσταντίνοςΙωαννίδη ς, υπογράμμισε την ανάγκη της διακριτικής αλλά ουσιώδους κοινωνικήςπροσφοράς που σε περιόδους λιτότητας, μας αφορά όλους. Στο πρόγραμμα της ΕΚΕ τηςεταιρείας, εντάσσονται πέντε άξονες, Περιβάλλον, Πολιτισμός, εκπαίδευση, Αθλητισμόςκαι φιλανθρωπία. Η ELPEN απασχολεί 820 εργαζομένους.