ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Κ. Φωτάκης: Η Apivita επιτομή της υγιούς επιχειρηματικότητας

Στα βαθιά νερά της καινοτομίας και της έρευνας έχει πέσει η εταιρεία φυτικών προϊόντων Apivita, υλοποιώντας ερευνητικά προγράμματα της τάξης των 16 εκατ. ευρώ, με συνεργασία 74 πανεπιστημίων και Ερευνητικών Φορέων από 23 χώρες, γεγονός, που ευελπιστεί πως θα την μεταφέρει στην όχθη της επόμενης αναπτυξιακής ημέρας.

Κ. Φωτάκης: Η Apivita επιτομή της υγιούς επιχειρηματικότητας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η ανάδειξη της μοναδικότητας της ελληνικής βιοποικιλότητας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εταιρείας, πραγματοποιώντας επιστημονικές ανακαλύψεις και δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά και συνέδρια. Η μεγάλη καινοτομία της εταιρείας, έγκειται στην επανανακάλυψη φυσικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα από τα χρόνια του Ιπποκράτη, στην πιο σύγχρονη μορφή τους. Πρόκειται για την αξιοποίηση ενός εκ των σημαντικότερων πηγών πλούτου της ελληνικής γης, που δυστυχώς δεν έχει προσεγγισθεί ακόμα με τη σοβαρότητα και το σεβασμό που του αξίζει, τόνισε με έμφαση ο δημιουργός της εταιρείας κ. Νίκος Κουτσιανάς.

Άλλωστε από την ίδρυσή της (το 1979 από το ζεύγος φαρμακοποιών Νίκο και Νίκη Κουτσιανά), η APIVITA επενδύει σταθερά στην έρευνα των μελισσοκομικών προϊόντων και των βοτάνων της ελληνικής φύσης. Μην ξεχνάμε, ότι η ονομασία της εταιρείας προέρχεται από τις λέξεις Apis και Vita που σημαίνει, «η ζωή της μέλισσας», ένα όνομα, στοχευμένο ξεκάθαρα στην φιλοσοφία της. Η εταιρεία αναπτύσσει φόρμουλες και καινοτομίες με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα των δραστικών συστατικών στις συνθέσεις των φυσικών προϊόντων της. Εκχυλίσματα, εγχύματα, αιθέρια έλαια ήταν από την αρχή η βάση πάνω στην οποία η εταιρεία ανέπτυξε τα φυσικά, αποτελεσματικά και ολιστικά προϊόντα της, για τα μαλλιά, το σώμα και το πρόσωπο.

Η πρόπολη βραβεύθηκε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας

Σήμερα, 38 χρόνια από την ίδρυσή της, έχοντας κατακτήσει μοναδική τεχνογνωσία, η δραστηριότητα της APIVITA στον τομέα της έρευνας σταθερά πρωταγωνιστεί στις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της σύγχρονης κοσμητολογίας. Η πατενταρισμένη μέθοδος εκχύλισης της πρόπολης βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί», που διοργανώνει ο ΣΕΒ και η Eurobank.

Η εξαγορά από την Ισπανική Puig

Εν τω μεταξύ να θυμίσουμε, ότι στις 9 Μαρτίου η αμιγώς Ελληνική Apivita, πέρασε στην εύρωστη οικονομικά, αλλά παράλληλα οικογενειακού τύπου Ισπανική επιχείρηση Puig, μία επιχειρηματική σύμπραξη που συζητήθηκε ιδιαίτερα και έχει σίγουρα μεγάλη σημασία και συμβολισμό, για το σημερινό επιχειρείν της Ελλάδας.

Ο κ. Νίκος Κουτσιανάς είναι ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της APIVITA, ενώ η οικογένεια Κουτσιανά, διατηρεί το 33,5% του μετοχικού κεφαλαίου (την χαμηλότερη δυνατή μειοψηφία).

Αν και το τίμημα της συμφωνίας δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνει άμεσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2016 ανήλθε σε 37,4 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 5,8 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι πάνω από 200 και οι εξαγωγές της Apivita ταξιδεύουν σε 15 χώρες του κόσμου.

Κ. Φωτάκης: Η Apivita, επιτομή της υγιούς επιχειρηματικότητας,

Ακριβώς γι αυτό το παράδειγμα δημιουργικού και πρωτοποριακού επιχειρείν ακόμη και μέσα στην ύφεση, μίλησε χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Κώστας Φωτάκης σε εκδήλωση που οργάνωσε η Apivita με θέμα την ερευνητική της δραστηριότητα, με αφορμή την Παγκόσμια εβδομάδα Καινοτομίας. «Το παράδειγμα της APIVITA είναι η επιτομή της υγιούς επιχειρηματικότητας, όπου ο πλούτος δημιουργείται με συνθήκες τέτοιες ώστε ο άνθρωπος βρίσκεται στο κέντρο» ανέφερε ο κ. Φωτάκης.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό, ότι ο υπουργός, παρέμεινε στην εκδήλωση μέχρι το τέλος των ομιλιών.

Επισήμανε ότι υπάρχουν 4 κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν την APIVITA, και αυτά είναι η έμφαση που δίνεται στην εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία, το γεγονός ότι η εταιρεία βασίζει τις δράσεις της στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση του πλούτου της ελληνικής γης, η συνεχής και αδιάκοπη βελτίωσή της -ακόμα και στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, όπως είπε - καθώς και ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία έχει διασυνδέσει, μέσω συμβόλων, την πολιτισμική κληρονομιά με την σύγχρονη Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας.

Ο κ. Φωτάκης συνέχισε λέγοντας ότι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, σε αυτούς τους καιρούς της κρίσης που διανύουμε, είναι η κοινωνία να σταθεί όρθια με όρους αξιοπρέπειας και κατόπιν να δημιουργηθούν προοπτικές για την «επόμενη ημέρα». Στην προσπάθεια αυτή έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, οι οποίες πλέον λαμβάνονται με τρόπο συγκροτημένο και ολοκληρωμένο, ούτως ώστε να στηριχθεί η έρευνα καθώς και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα. Τόνισε ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, κάτι που έχει εκφραστεί τόσο με την ανάληψη συγκεκριμένων νομοθετικών και θεσμικών πρωτοβουλιών που δημιουργούν ένα καλύτερο και ελκυστικό περιβάλλον για τους νέους επιστήμονες, όσο και με τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις σημερινές ανάγκες και συνθήκες.

Life Innovation contest 872x500px

Οι συνεργάτες της Apivita

Αναλυτικά, οι συνεργάτες της APIVITA, όπως τόνισε τόσο ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Νίκος Κουτσιανάς όσο και η Χαϊγκουή Κουντακτζιάν Corporate Communications Manager, είναι:

- το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) στη Grenoble και στο Παρίσι. Με το CNRS η APIVITA συνεργάζεται σε 4 έργα ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία ασχολούνται με θαλάσσιες πρώτες ύλες
- το Northumbria University του Ην. Βασιλείου
- το Heriot Watt University του Εδιμβούργου
- το Technion Institute of Technology του Ισραήλ
- το Tel Aviv University του Ισραήλ
- το Nanchang University της Κίνας
- το Ulster University του Belfast
- το University of Reunion της Reunion και άλλοι πολλοί

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στους Ακαδημαϊκούς συνεργάτες από την Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό ερευνητικό επίπεδο, εφάμιλλο των μεγάλων ακαδημαϊκών φορέων του εξωτερικού. Μόνιμη συνεργασία υπάρχει με:

- τις Φαρμακευτικές και τις Γεωπονικές Σχολές
- τις Ιατρικές Σχολές
- το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης
- το Πανεπιστήμιο Πατρών
- το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
- Επίσης υπάρχει σημαντική συνεργασία με την πλειοψηφία των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας: το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το ΕΚΕΤΑ, το ΙΓΕ, το ΙΤΕ, το ΜΑΙΧ, ενώ αναπτύσσονται συνεργασίες με το Δημόκριτο, το Ινστιτούτο Pasteur και το ΙΙΒΕΑ.

Η έρευνα στην καρδιά των επενδύσεων και της φιλοσοφίας της

Ας δούμε ειδικότερα, τι έχει επιτύχει η APIVITA μέσω της έρευνας τα τελευταία χρόνια:

- Δημιουργία μελισσοκομικών χαρτών της Ελλάδας με καταγεγραμμένες τις χημικές και κυρίως θεραπευτικές ιδιότητές όλων των μελισσοκομικών προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι η επιλογή της κατάλληλης περιοχής για τη λήψη μελιού, γύρης, βασιλικού πολτού, πρόπολης ανάλογα με τη χρήση και την ανάγκη που προορίζονται να καλύψουν.

- Δημιουργία σειράς από πρωτοποριακά εκχυλίσματα μικροφυκών από τις ελληνικές θάλασσες τα οποία εμφανίζουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και ενυδατικές ιδιότητες.

- Το κυριότερο επίτευγμα είναι η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου βιοχημικού εργαστηρίου παρατήρησης της συμπεριφοράς του ανθρώπινου γονιδιώματος, όταν έρχεται σε επαφή με τα προϊόντα της ελληνικής φύσης. Με μία πρωτοποριακή πλατφόρμα, που δημιουργήθηκε μέσω ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος σε συνεργασία με το τμήμα φυτικών μακρομορίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Γαλλίας (CNRS, Grenoble) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας γίνεται η παρατήρηση της επίδρασης των προϊόντων της μέλισσας και των ελληνικών φυτών στο DNA του ανθρώπινου δέρματος.

- Αυτό που κύρια όμως έχει πετύχει η εταιρεία, είναι η παγκόσμια αναγνώριση, τόσο για το ερευνητικό της έργο, όσο για τη μοναδικότητα των πρώτων υλών και της Ελλάδας, που καταλήγουν στα πλέον ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα.

Καινοτομία από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ε.Ε - 3D PRO-ALGAE®

Η καινοτομία αυτή προέκυψε από ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα (Marie Curie Actions) που συμμετείχε η APIVITA από το 2011, το ALGAECOM, με θέμα την «Αξιοποίηση μικροφυκών των θαλασσών της Μεσογείου για την παραγωγή καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας καλλυντικών». Η κοινοπραξία αυτή ήταν μια πρωτοβουλία επιστημόνων της APIVITA και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σημαντικό ακαδημαϊκό συνεργάτη το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και την Ισπανική καινοτόμο εταιρία έρευνας και παραγωγής μικροφυκών Fitoplancton Marino.

Η 6ετής ερευνητική προσπάθεια οδήγησε στη δημιουργία ενός καινοτόμου συνδυασμού μικροφύκους με εκχύλισμα πρόπολης, που ονομάζεται 3D PRO-ALGAE® και συνδυάζει τις φωτοπροστατευτικές ιδιότητες της πρόπολης και ένα μικροφύκος της Μεσογείου, το Nannochloropsis Gaditana. Δρα σαν αρχιτέκτονας της επιδερμίδας αφού προστατεύει και διατηρεί την τρισδιάστατη δομή της κάτω από τον ήλιο, ενισχύοντας την πυκνότητα και την ελαστικότητά της, προσφέροντας ενυδάτωση και προστασία από τη φωτογήρανση, τη Νο1 αιτία πρόωρης γήρανσης.

Το νέο καινοτόμο σύμπλοκο 3D PRO-ALGAE® έχει ενσωματωθεί στη νέα σειρά αντηλιακών προσώπου APIVITA SUNCARE. Όλα τα προϊόντα της σειράς είναι υποαλλεργικά και πολύ ανθεκτικά στο νερό, ενώ δεν περιέχουν σιλικόνη και οινόπνευμα.

Καινοτομία από το «HORIZON 2020» - Θαλάσσια προϊόντα

Η APIVITA συμμετέχει σε τρία νέα προγράμματα, στο Πλαίσιο της Ε.Ε. «Horizon 2020». Πρόκειται ίσως για το ανταγωνιστικότερο πρόγραμμα, που έχει προκηρυχθεί ποτέ και είναι ιδιαίτερη τιμή για την APIVITA και την Ελλάδα να έχει τρεις εγκεκριμένες προτάσεις.

Στα έργα αυτά, σε συνεργασία με τους σημαντικότερους ακαδημαϊκούς φορείς στον κόσμο η έρευνα εστιάζεται σε θαλάσσια προϊόντα με βιοτεχνολογία και βιοχημεία αιχμής. Οι συγκεκριμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί που ερευνώνται αποτελούν το μέλλον για την καινοτομική ανάπτυξη.

Tα νέα προϊόντα που αναπτύσσονται, υπογράμμισε ο κ. Κουτσιανάς, στοχεύουν όχι μόνο στον καλλωπισμό του δέρματος, αλλά και στη βελτίωση της υγείας με θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον και με την επιτομή της ολιστικής προσέγγισης.

Η εταιρεία είναι έτοιμη να ρίξει στην αγορά (Ελληνική και διεθνή) νέα σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες προσώπου και σώματος και αντηλιακά προϊόντα, που θα προέρχονται από 100% ανανεώσιμες πράσινες α’ ύλες και από οργανισμούς που δεν έχουν μελετηθεί έως τώρα. Σίγουρα υπόσχονται πρωτότυπη αλλαγή στα δεδομένα για την περιποίηση των μαλλιών και του δέρματος.

Ο διαγωνισμός Καινοτομίας της Apivita

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Καινοτομίας (16-21 Απριλίου), η APIVITA σε συνεργασία με το ΔΠΜΣ Βιοεπιχειρείν προκηρύσσουν Διαγωνισμό Καινοτομίας με τίτλο «Life Innovation».

Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας «Life Innovation» αφορά την κατάθεση μίας καινοτόμου ιδέας σε τρεις εναλλακτικές θεματικές ενότητες:

1) Καινοτόμο Καλλυντικό Προϊόν
2) Καινοτόμο Διατροφικό Προϊόν
3) Καινοτόμο Συμπλήρωμα Διατροφής

και θα προσφέρει σε έναν τυχερό/η Υποτροφία στο πρωτοποριακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Βιοεπιχειρείν», που έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Περισσότερα για το ΔΠΜΣ «Βιοεπιχειρείν» μπορείτε να δείτε εδώ.

Στον Διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής: Πτυχιούχοι Σχολών Επιστημών Υγείας, Θετικών Επιστημών, Γεωπονικών Επιστημών, Πολυτεχνικών Σχολών και άλλων Τμημάτων των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Διαβάστε ακόμη:

Στην ισπανική Puig περνά η Apivita - Παραμένει στο τιμόνι ο Ν. Κουτσιανάς και η παραγωγή στην Ελλάδα