ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Tουρισμός Υγείας: Σικάγο & Ομογένεια ανοίγουν την αγκαλιά τους στους Έλληνες γιατρούς

Αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, της τόνωσης της επιχειρηματικότητας αλλά και της αναγέννησης του τομέα της υγείας, ο οποίος έχει υποστεί σοβαρή καθίζηση και συρρίκνωση στα χρόνια της κρίσης, μπορεί να αποτελέσει ο τουρισμός υγείας.

Tουρισμός Υγείας: Σικάγο & Ομογένεια ανοίγουν την αγκαλιά τους στους Έλληνες γιατρούς

Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης με αφορμή την νέα διημερίδα για τον τουρισμό υγείας που οργανώνεται στο Σικάγο τις ημέρες αυτές.

Η σημαντική αυτή εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Σικάγο.

Ομιλητές είναι επιφανή μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρα μας, οι οποίοι πρόκειται να μιλήσουν για τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα και να αναλύσουν τις προοπτικές του για τους ομογενείς και για τους κατοίκους των ΗΠΑ.

Την ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να εκπροσωπήσει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ την εκδήλωση έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν επίλεκτα μέλη της Ελληνοαμερικάνικης κοινότητας, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι εταιρειών τουρισμού και υγείας καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Στο περιθώριο της διημερίδας πρόκειται να γίνουν επαφές με μέλη της επιχειρηματικής και πολιτικής κοινότητας των ΗΠΑ, προκειμένου να διερευνηθούν προοπτικές συνεργασίας.

Με αφορμή την νέα διημερίδα, ο κ. Πατούλης, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο περιοδικό του Εθνικού Κήρυκα της Αμερικής και στον Γιώργο Ψιάχο, μιλώντας για το νέο αυτό εγχείρημα των Ελλήνων Ιατρών.

«Οι σύγχρονοι Έλληνες γιατροί φέρουν στο DNA τους τη γνώση της ιατρικής επιστήμης αφού η χώρα έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων στην Ιατρική. Είναι η χώρα του Ιπποκράτη». Με αυτά τα λόγια άρχισε να περιγράφει, με συνέντευξή του στο «Περιοδικό» του «Εθνικού Κήρυκα», τις κινήσεις που γίνονται στην Ελλάδα για την προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού ο πρόεδρος της Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Αναφέρθηκε επίσης στην κρίση που μαστίζει εδώ και 8 χρόνια την Ελλάδα, και την ανάγκη διαφόρων φορέων να κινητοποιηθούν προκειμένου η χώρα να αλλάξει πορεία, όπως και για την αγάπη που τρέφουν οι ομογενείς –ειδικά της Αμερικής– για την πατρίδα.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Θα ήθελα κ. Πατούλη να μου πείτε πώς αρχίσατε να ασχολείστε, μεταξύ των άλλων, με τον Ιατρικό Τουρισμό και γενικότερα τον Τουρισμό Υγείας;

Σαν γιατρός, σαν πολίτης αλλά και σαν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, θα ήθελα να πω ότι έχουμε μια βαθιά επιστημονική γνώση σαν χώρα, μην ξεχνάμε ότι εδώ αναπτύχθηκαν οι θεραπείες μέσα από τα βότανα, από τα ιάματα και η Ιατρική με τον Ιπποκράτη, άρα όλη αυτή η γνώση μπορώ να πω ότι υπάρχει στο DNA του σύγχρονου Έλληνα γιατρού. Επίσης, να σημειώσω ότι έχουμε πολλούς Έλληνες γιατρούς σε όλο τον Κόσμο, στην Αμερική, στην Αυστραλία και στην Ευρώπη και όλοι αυτοί είναι οι καλύτεροί μας πρεσβευτές μέσα από τη γνώση και την επιστημονική τους αξία.

Αυτό που ψάχνει η Ελλάδα είναι έναν βραχίονα ανάπτυξης, με τον οποίο θα παράγει πλούτο, θέσεις εργασίας και τελικά ευημερία. Μια σημαντική συνιστώσα αυτού του βραχίονα ανάπτυξης είναι ο Τουρισμός Υγείας.

Με το έμψυχο δυναμικό, τα σύγχρονα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που διαθέτει η Ελλάδα, με τις πολύ καλές τιμές και την ποιότητα των υπηρεσιών, η οποία θα πιστοποιείται βάσει διεθνών προτύπων, με το ιδανικό κλίμα και το φυσικό κάλλος, συγκεκριμένοι κλάδοι του Τουρισμού Υγείας μπορούν να αναπτυχθούν.

Ενδεικτικά να αναφέρω την εξωσωματική γονιμοποίηση που στην Αμερική μπορεί να κοστίζει περίπου 25.000 δολ. εδώ κοστίζει περίπου 4.000-5.000 δολ. με διεθνή πιστοποίηση, η Ρομποτική Ιατρική, η Οδοντιατρική με τις εμφυτεύσεις δοντιών να είναι πολύ φθηνές, της πλαστικής χειρουργικής, της οφθαλμολογίας μέσω των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας, των ιαματικών πηγών και της ευεξίας και πολλές άλλες, φυσικά με τη δυνατότητα που δίνεται στους επισκέπτες να γνωρίσουν και τη χώρα.

Η απόφασή σας να εμπλακείτε με τον Τουρισμό Υγείας έχει να κάνει και με την αδυναμία του κράτους να τον προωθήσει;

Εδώ και 8 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε παρακμή και το εννοώ αυτό δεδομένου ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, οι περισσότεροι επιστήμονες, έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, η ανεργία είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά και ειδικά στους νέους, άρα πρέπει να κάνουμε κινήσεις και όχι να μιλάμε απλώς για τη διαχείριση του χρέους της χώρας. Όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις αυτό που κάνουν είναι πώς θα διαχειριστούν αυτό το χρέος και όχι πώς θα παράγουμε πλούτο, πώς θα παράγουμε μέσα από την αξία την οποία έχει η Ελλάδα και από το έμψυχο δυναμικό της.

Γιατί η Τουρκία και η Ουγγαρία έχουν την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια διαχείριση του Τουρισμού Υγείας που ανέρχεται στα 40 δισ. δολ. και να μην την έχει η χώρα του Ιπποκράτη;

Άρα επειδή το κράτος δεν κάνει αυτά που πρέπει και σαν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αλλά και πρόσφατα σαν πρόεδρος της Επιτροπής του Επιστημονικού Ινστιτούτου για τον Ιατρικό Τουρισμό του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την προώθηση του τουρισμού υγείας.

Τα μηνύματα που σας έρχονται από το εξωτερικό ποια είναι; Είναι ενθαρρυντικά;

Μπορώ να πω ότι τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και θα σας πω ότι υπάρχει ατομικός ιατρικός τουρισμός σε μεγάλα νοσηλευτήρια της χώρας μας και σε κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά αυτό θέλουμε να το κάνουμε πιο οργανωμένα και συγκροτημένα και να φτιάξουμε ένα brand name, το οποίο θα σημαίνει: «Ελλάδα, καλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας».

Αληθεύει ότι απαγορεύεται σε γιατρούς και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα να διαφημίζονται στο εξωτερικό; Αν ναι πώς θα γίνει η διαφήμιση αυτών των υπηρεσιών προς τα έξω;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά Προεδρικά, ακόμη και Βασιλικά Διατάγματα, του 1934 ή του 1950, τα οποία είναι αναχρονιστικά ως προς τη διαχείριση των δυνατοτήτων των γιατρών. Εμείς πιέζουμε τη νομοθετική εξουσία να αλλάξει όλη αυτή η νομολογία, γιατί το τοπίο είναι θολό για την προβολή των παρεχομένων υπηρεσιών ακόμη και από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που θέλουμε είναι να ξεκαθαρίσει όλη αυτή η κατάσταση».

Σύντομα θα ξαναπάτε στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Σικάγο. Πείτε μας για αυτό το ταξίδι σας.

Κατ’ αρχήν οφείλω να σας πω ότι υπήρξε ένα επιτυχημένο διήμερο συνέδριο για τον Ιατρικό Τουρισμό τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από την τιμή που μου έκανε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, να με βραβεύσουν για το κοινωνικό έργο στην περίοδο της κρίσης.

Σε αυτό το συνέδριο παρουσιάσαμε τις δυνατότητες που έχουμε και στους τομείς της Υγείας που υπερτερούμε. Μετά την επιτυχία που είχε το συνέδριο αυτό, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το Σικάγο τον Απρίλιο και θα διοργανώσουμε μια ημερίδα μαζί με επιφανείς ομογενείς γιατρούς και θα παρουσιάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιατρική και στον Τουρισμό Υγείας.

Τέλος, να πω ότι στις 27 και 28 Μαΐου θα κάνουμε ένα συνέδριο στην Ιθάκη, με τίτλο «Ο Ιατρικός Τουρισμός ψάχνει την Ιθάκη του» όπου θα έρθουν πολλοί ομογενείς επιστήμονες ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστός ο Ιατρικός Τουρισμός στην Ομογένεια της Αμερικής. Οι ομογενείς πιστεύω ότι μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια σε αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε.

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στην Ομογένεια της Αμερικής;

Πιστεύουμε πολύ, αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη μητέρα πατρίδα, στις δυνάμεις της Ομογένειας. Ξέρω ότι έχουν πικραθεί, κυρίως από τις νομοθετικές εξουσίες της χώρας, αλλά να ξέρουν ότι όλοι εδώ στην Ελλάδα αγαπάμε τους ομογενείς, γιατί είναι ένα κομμάτι από την ψυχή, την καρδιά μας. Είμαστε όλοι μαζί και το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε, αλλά κυρίως να κάνουμε πράξη, είναι να βελτιώσουμε την εικόνα της Ελλάδας. Δεν είναι η σημερινή Ελλάδα αυτή που θέλουμε όλοι. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια καλύτερη Ελλάδα. Αγαπάμε τους ομογενείς!