ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πλαφόν συνταγογράφησης: Μάχη σώμα με σώμα - Την Δευτέρα η απόφαση του ΣτΕ

Μία πρώτη νίκη για το δίκαιο των γιατρών και των ασθενών προέκυψε από την πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση του ΣτΕ στην οποία εξετάσθηκαν οι αιτήσεις αναστολής των δύο κορυφαίων θεσμικών οργάνων του ιατρικού κλάδου (ΠΙΣ και ΙΣΑ) αναφορικά με την άρση του πλαφόν συνταγογράφησης.

Πλαφόν συνταγογράφησης: Μάχη σώμα με σώμα - Την Δευτέρα η απόφαση του ΣτΕ

Φυσικά οι εκπρόσωποι των Συλλόγων δεν ενθουσιάζονται και σε κάθε περίπτωση είναι ψύχραιμοι, αναμένοντας μέχρι την Δευτέρα, που θα επαναληφθεί η συνεδρίαση, καθώς ο πρόεδρος του ΣτΕ ζήτησε και από τις δύο πλευρές (τους διαδίκους) περαιτέρω συμπληρωματικό υλικό.

Τι σημαίνει αυτό; ότι και οι δύο πλευρές, δηλαδή και η πλευρά του υπουργείου Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ και ΙΣΑ κ.κ. Μιχ. Βλασταράκος και Γ. Πατούλης θα μπορούν να προσκομίσουν πράξεις, προτάσεις και γενικότερα υλικό, προκειμένου να υποστηρίξουν το δίκαιο των αιτημάτων τους.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ πάντως, κ. Γιώργος Πατούλης με τον οποίο επικοινώνησε το onMed, δηλώνει επιφυλακτικά αισιόδοξος. Εκτιμά ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ κατάλαβε πλήρως το θέμα με το πλαφόν συνταγογράγφησης και τι επιχειρείται, σημειώνοντας ότι το δίκιο είναι με το μέρος των γιατρών. Ο πρόεδρος του ΣτΕ έκανε στοχευμένες ερωτήσεις, σημειώνει, αντελήφθη πλήρως το όλο ζήτημα και κατάλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί μία τέτοια αδικία. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ έκανε λόγο για παρακώληση του ιατρικού επαγγέλματος με την ισχύ του πλαφόν, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για την διαρκή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης την οποία χαρακτήρισε επικίνδυνη.

Ο κ. Πατούλης υποστήριξε ότι «το πλαφόν αυτό είναι πολύ πιο επαχθές σε σχέση με το προηγούμενο, κατ' επίφαση μόνο ηπιότερο, ενώ στερείται και πάλι επιστημονικού ερείσματος και τιμωρεί κάθε γιατρό ανεξάρτητα από τυχόν εξειδίκευση του και τις ειδικότερες παθήσεις που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Παρακωλύει δε τους ιατρούς από την απρόσκοπτη άσκηση της ιατρικής καθότι βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία και δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με την ατομική περίπτωση κάθε ιατρού».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόντες στην συνεδρίαση, ήταν τόσο ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός οι οποίοι υποστήριξαν με κάθε τρόπο την ανάγκη για εφαρμογή του πλαφόν συνταγογράφησης προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός στο σύστημα.

Όμως ιατρική με λογιστικά και οικονομικά κριτήρια δεν είναι δυνατόν να γίνει, αναφέρουν οι πρόεδροι του ΠΙΣ και του ΙΣΑ, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν σε μία τόσο δύσκολη και οριακή εποχή που όλοι οι πολίτες έχουν συνθλιβεί οικονομικά, προσωπικά και κοινωνικά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να έχει πάρει την μεζούρα και να μετρά ακόμη πόσες περικοπές πρέπει να κάνει, στερώντας από τους πολίτες και τους ασθενείς τις αναγκαίες θεραπείες τους.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΙΣΑ σε συνέντευξή του την Παρασκευή στον Alpha 989 αναφέρθηκε ενδελεχώς στις συνέπειες που θα έχει το πλαφόν συνταγογράφησης για τους ασθενείς, στο ανύπαρκτο σχεδόν σύστημα πρόληψης που υπάρχει στην χώρα μας, καθώς και στην ανάγκη για τόνωση των γιατρών με την δημιουργία ιατρείων, πρόταση που κατέθεσε ήδη στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια. Τα κονδύλια για την προσπάθεια αυτή, θα εκταμιευθούν από τ ΕΣΠΑ.

Ακούστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Πατούλη στο video:

Διαβάστε ακόμη:

Πλαφόν συνταγογράφησης: Το ΣτΕ κατανοεί το πρόβλημα - προθεσμία μέχρι την Δευτέρα για συμπληρωματικό υπόμνημα