ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κινδυνεύουν ασθενείς & τραυματίες στο Μεσολόγγι εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ με τις ελλείψεις σε βασικό ανθρώπινο δυναμικό έρχονται για ακόμη μία φορά στην επιφάνεια, με δύο δυσάρεστα γεγονότα που σημειώθηκαν στην περιοχή πριν μερικές ημέρες (τόσο στο Κέντρο Υγείας Αιτωλικού, όσο και στο νοσοκομείο Μεσολογγίου) και παρ ολίγον να στοιχίσουν την ζωή σε δύο συνανθρώπους μας.

Κινδυνεύουν ασθενείς & τραυματίες στο Μεσολόγγι εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό

Τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστια και δημιουργούν σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, τονίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, στέλνοντας το μήνυμα: «Το μέλλον του νοσοκομείου και της υγείας στο νομό είναι υπόθεση της Κοινωνίας και ...άλλοθι πια δεν υπάρχει για κανέναν».

Εν τω μεταξύ, δεν πάει πολύς καιρός που 7 φορείς της πόλης του Μεσολογγίου, αναφέρθηκαν στις συνθήκες κατάρρευσης που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, καθώς δεν καλύπτεται ούτε η Παθολογική Μονάδα. Συγκεκριμένα μετά από απόφαση της διοίκησης των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου μετακινήθηκε ο μοναδικός καρδιολόγος, που ήταν διαθέσιμος για εφημερία από το Νοσοκομείου Μεσολογγίου, ώστε να καλυφθούν "άμεσες και επιτακτικές ανάγκες" στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Κάτι που γίνεται μόνιμο από τον επόμενο μήνα.

Τα δύο περιστατικά που δίνουν στην δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Μεσολογγίου έχουν ως εξής:

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

- Κ.Υ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Στην απογευματινή βάρδια φτάνει στο Κέντρο Υγείας ένα αυτοκίνητο μεταφέροντας μια νεαρή κοπέλα 18 ετών με σοβαρό τραύμα από τροχαίο για πρώτες βοήθειες. Στο Κ.Υ. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΙΑΤΡΟΣ παρά μόνο νοσηλεύτρια, η οποία σοκαρισμένη προσπάθησε να κάνει ότι μπορούσε μέχρι να έρθει ασθενοφόρο και να μεταφερθεί η κοπέλα στο Νοσοκομείο, τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων.

- ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Κατά την απογευματινή βάρδια προσέρχεται ασθενής 39 ετών με πόνο στο στήθος ο οποίος παθαίνει ανακοπή στα Επείγοντα. Με τη συνδρομή του παθολόγου, του αναισθησιολόγου (που ευτυχώς εκείνη τη μέρα εφημέρευε!!) και τις τηλεφωνικές !!!!οδηγίες του καρδιολόγου (ΑΦΟΥ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ) ο ασθενής διασωληνώθηκε, ανταποκρίθηκε στην απινίδωση και διακομίστηκε στην Πάτρα.

«Αυτή η μέρα δυστυχώς», σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «δεν θα είναι η εξαίρεση από εδώ και πέρα αλλά ο κανόνας όσο οι ανάγκες υγείας αντιμετωπίζονται όπως σήμερα από τους κυβερνώντες και τους «αρμοδίους» παράγοντες». «Εμείς που το ζούμε στο πετσί μας μέχρι πότε θα ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ;;;;;» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Και για να κατανοήσουμε πλήρως το μέγεθος του προβλήματος, ας δούμε τα κενά στην Νοσηλευτική μονάδα του Μεσολογγίου:

Κενά εφημεριών στις Κλινικές και Εργαστήρια για τον Σεπτέμβριο 2014:

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ : 10 ακάλυπτες ημέρες
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ : 11 »
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ : 11 »
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ : 18 »
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ : 10 »
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ : 14 »

Αλήθεια, εκείνες οι περιβόητες προσλήψεις που έχει ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας – τόσο για το ΠΕΔΥ όσο και για το ΕΣΥ- που βρίσκονται; προχωρούν ή έχουν σκαλώσει; διότι ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα, εντός του 2014 και όχι το 2015, προτού είναι αργά, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους γιατρούς, που και οι ίδιοι σηκώνουν τεράστιο βάρος.

Διαβάστε ακόμη:

Σε κατάρρευση το Νοσ. Μεσολογγίου. Ούτε η Παθολογική δεν καλύπτεται

Άμεσα προσλήψεις & αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Μεσολογγίου