ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εκλογές ΙΣΑ 2014: Αναβρασμός λόγω Χρυσής Αυγής και οφειλών συνδρομών

Μεγάλη ένταση επικρατεί στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ενόψει των εκλογών στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2014.

Εκλογές ΙΣΑ 2014: Αναβρασμός λόγω Χρυσής Αυγής και οφειλών συνδρομών

Βασική αιτία του αναβρασμού στον μεγαλύτερο ιατρικό σύλλογο της χώρας, που ξεφεύγει από τα συνδικαλιστικά δρώμενα, η συμμετοχή συνδυασμού που υποστηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή, ενώ επικρατεί και μεγάλη αναστάτωση εξαιτίας του αποκλεισμού από την ψηφοφορία γιατρών που οφείλουν τη συνδρομή τους στον Σύλλογο.

Οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή (Α.Ρ.Σ.Ι. – Νυστέρι – Ανεξάρτητοι) κατέθεσαν ήδη ένσταση κατά της συμμετοχής συνδυασμού της «Χρυσής Αυγής» στις επερχόμενες εκλογές του ΙΣΑ, τονίζοντας ότι "η αποδοχή συμμετοχής του συνδυασμού αυτού αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας καθώς οι θέσεις των υποψηφίων της Χ.Α. είναι υπέρ διακρίσεων στην παροχή ιατρικής περίθαλψης".

Την ένσταση υποστήριξαν και οι εκπρόσωποι των συνδυασμών που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ και στην ΔΗΜΑΡ, ενώ έγινε και αντιφασιστική συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία του ΙΣΑ στην οποία συμμετείχαν πολλοί γιατροί.

Την ίδια στγμή, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους των γιατρών από το γεγονός ότι αποκλείονται από τις εκλογές οι γιατροί που δεν είναι ταμειακώς εντάξει στον ΙΣΑ, δεν έχουν δηλαδή πληρώσει τη συνδρομή τους τα τελευταία 3 χρόνια.

Οι γιατροί που δεν έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους, καλούνται να πληρώσουν και πρόστιμα για την καθυστέρηση της καταβολής τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πληρώσουν μέχρι και πάνω από 300 ευρώ για συνδρομές 3 ετών.

Σε πρότασή της η ΔΗΠΑΚ (συνδικαλιστκή παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ) επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί από τις εκλογές μεγάλο μέρος των άνεργων, των νέων γιατρών των μισθωτών γιατρών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και αυτοαπασχολούμενων γιατρών, και ζητά «τη μείωση των συνδρομών τουλάχιστον 50% και συμβολική συνδρομή για τους άνεργους, νέους γιατρούς, ειδικευόμενους γιατρούς, απλήρωτους γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα. Άμεσα κατάργηση των προσαυξήσεων - προστίμων για την καθυστερημένη καταβολή των συνδρομών.

Σημειώνεται ότι οι εκλογές του ΙΣΑ στις 12 και 13 Οκτωβρίου θα γίνουν στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο (Ο.Α.Κ.Α) για την ανάδειξη:
1. Δεκαεπτά 17 Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
2. Προέδρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου και 6 Τακτικών μελών ως και Αντιπροέδρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου και 6 Αναπληρωματικών μελών.
3. Τριών Τακτικών Μελών Εξελεγκτικής Επιτροπής και Τριών Αναπληρωματικών μελών .
4. Τριάντα Εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.