ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚΕΑ: Ο ισχυρισμός για διοργάνωση αιμοδοσίας "μόνο για Έλληνες" από την Χρυσή Αυγή ψευδής και παραπλανητικός

ΕΚΕΑ: Ο ισχυρισμός για διοργάνωση αιμοδοσίας "μόνο για Έλληνες" από την Χρυσή Αυγή ψευδής και παραπλανητικός

Στοπ στις αιμοδοσίες «μόνο για Έλληνες» θέτει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), με αφορμή την δίωξη εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου και γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου του νησιού, μετά από αναφορά της πρώην διοικήτριας του νοσοκομείου, η οποία αναφέρει ότι παρεμπόδισαν αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής τον Απρίλιο του 2013.

«Ο ισχυρισμός για διοργάνωση αιμοδοσίας "μόνο για Έλληνες" από το κόμμα της Χρυσής Αυγής είναι ψευδής και αποτελεί παραπλάνηση της κοινής γνώμης, συμβάλλει δε στην ανάπτυξη ρατσιστικών αντιλήψεων στον ευαίσθητο χώρο της εθελοντικής αιμοδοσίας και της Υγείας» αναφέρει σε ανακοίνωση του την Τετάρτη το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Το ΕΚΕΑ επισημαίνει ότι η βασική αρχή που διέπει το σύστημα αιμοδοσίας στη χώρα μας αποτελεί η εθελοντική, μη αμειβόμενη προσφορά αίματος, καθώς και η απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής που αφορά το αίμα. Η διάθεση του αίματος, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, γίνεται αποκλειστικά από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας του ΕΣΥ, σύμφωνα με τις ανάγκες για μετάγγιση των ασθενών, χωρίς καμία απολύτως διάκριση σχετικά με το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία και την εθνική προέλευση.

Επίσης, κάθε αιμοδότης είναι ελεύθερος και ευπρόσδεκτος να δώσει αίμα, εφόσον πληρούνται οι ιατρικές προϋποθέσεις, οφείλει, όμως, να γίνει σαφές σε κάθε αιμοδότη ή σύλλογο αιμοδοτών ότι το αίμα που θα δώσει θα διατεθεί με αμιγώς ιατρικά κριτήρια σε όποιον ασθενή το έχει ανάγκη. Οφείλει δηλαδή, ο αιμοδότης ή σύλλογος, να αποδεχθεί τους θεσμικούς κανόνες για την αιμοδοσία στη χώρα μας.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η διαχείριση του αίματος αποτελεί καθήκον και ευθύνη των υπηρεσιών αιμοδοσίας και όχι των ομάδων εθελοντών αιμοδοτών ή και των συλλόγων και γίνεται με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση αυτών που πραγματικά έχουν άμεση ανάγκη, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας, πάντως, οφείλουν να καλύπτουν τις ανάγκες σε αίμα εθελοντών αιμοδοτών και του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντός του.

BEST OF NETWORK

Συντάξεις Νοεμβρίου 2020: Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

Τζάνι Ροντάρι: 100 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα παιδικών βιβλίων

Καιρός: «Ανοιξιάτικη» η Παρασκευή με άνοδο της θερμοκρασίας - Πού και πότε θα βρέξει

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Έτσι θα φοράμε μάσκα στα καταστήματα εστίασης

Εκλογές ΗΠΑ: Σε ήρεμο κλίμα αλλά με εξάρσεις το debate Τραμπ - Μπάιντεν

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πραγματοποιήθηκε η γιγάντια πληρωμή των 698 εκατ. ευρώ σε 539.691 δικαιούχους (pics)

Συντάξεις Νοεμβρίου 2020: Από σήμερα οι πληρωμές συντάξεων και αναδρομικών

Πρόταση μομφής: Τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ψηφοφορία για Σταϊκούρα – Όλο το παρασκήνιο

Κορονοϊός: «Μαύρη» πρόβλεψη για τα κρούσματα - Ίσως φτάσουν και τα 2.000 ημερησίως

Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας - Πώς θα μετακινηθείτε μετά τις 00:30 - Τα έγγραφα

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι και πόσα κερδίζουν από το «πάγωμα» του φόρου

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για όσους βγήκαν σε αναστολή - Πώς θα το λάβετε