ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δραματική η κατάσταση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Στρατής Πλωμαρίτης και μέλη της νοσοκομειακής επιτροπής, για την κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της πόλης.

Δραματική η κατάσταση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

«Έχουν κατατεθεί αναφορές στον εισαγγελέα για τις συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο, με τις οποίες οικοδομούνται λάθη, τα οποία θα οδηγήσουν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Κλινικές οδηγούνται σε κλείσιμο από τον αφάνταστο βαθμό υποστελέχωσης, την εντατικοποίηση της εργασίας και την απλήρωτη εργασία» ανέφερε ο κ. Πλωμαρίτης, τονίζοντας ότι υπάρχουν γιατροί, οι οποίοι έχουν απλήρωτες εφημερίες από το 2010, ενώ οι ειδικευόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες και γι' αυτό κάνουν επίσχεση εργασίας.

Ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής του Ιπποκρατείου, Χρήστος Στεφανίδης, προσέθεσε ότι «δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι και μετατίθενται ή δεν γίνονται χειρουργεία, η ορθοπαιδική κλινική λειτουργεί με δύο μόνο γιατρούς και εφημερεύει σήμερα με εντολή της διοίκησης, καλύπτοντας όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη αλλά όλη την Περιφέρεια, το ακτινολογικό πότε λειτουργεί και πότε όχι, λόγω έλλειψης φιλμ ή μη λειτουργίας των μηχανημάτων. Δεν υπάρχουν αναλώσιμα -τα ράμματα είναι άχρηστα και χειρουργούνται νεογνά με 'σάπια' ράμματα- στο γαστρεντερολογικό δεν υπάρχουν ενδοσκόπια και οι ασθενείς πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, όπου πληρώνουν 1000-3000 ευρώ. Γιατροί συνταξιοδοτούνται ή φεύγουν, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και η αναμονή στις εφημερίες είναι 6-18 ώρες. Το τελευταίο που μας ενδιαφέρει, όταν κάνουμε εφημερία, είναι το αν θα πληρωθούμε» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο ειδικός χειρουργός Μαρίνος Παπουτσής ανέφερε ότι τα χρέη του νοσοκομείου για τις εφημερίες, μόνο σε 88 ειδικούς γιατρούς και κάποιος πανεπιστημιακούς, για τα έτη 2010-2011, ανέρχονται στις 400.000 ευρώ και εκτίμησε ότι κάθε γιατρός έχει να λαμβάνει δεδουλευμένα για εφημερίες από το 2010, ύψους περίπου 15.000-16.000 ευρώ.

Εκ μέρους των ειδικευόμενων γιατρών, η Έλσα Αβραμίδου, ειδικευόμενη στην ιατρική βιοπαθολογία, δήλωσε: «Δουλεύουμε 32 ώρες συνεχόμενα για 2,5 ευρώ την ώρα και είμαστε απλήρωτοι επτά μήνες. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι η τρίτη φορά που κάνουμε επίσχεση εργασίας. Οι λίστες αναμονής για ειδικότητα έχουν μειωθεί γιατί κανείς δεν θέλει να κάνει ειδικότητα με αυτές τις συνθήκες».

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ: Οι αλλαγές που προετοιμάζει για τους συμβεβλημένους γιατρούς