ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ελληνορουμανική συνεργασία σε θέματα εξωσωματικής & υγείας, με σφραγίδα Βορίδη

Το υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και τεχνογνωσίας των Ελλήνων ιατρών στην εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως και σε άλλα θέματα ιατρικής, ήταν τα δεδομένα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, στην Ρουμανία (27-28 Σεπτεμβρίου).

Ελληνορουμανική συνεργασία σε θέματα εξωσωματικής & υγείας, με σφραγίδα Βορίδη

Η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας, έγινε μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του, Nicolae Banicioiu, στα πλαίσια του επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσαν η Ρουμανική και η Ελληνική Εταιρεία αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, υπογράφηκε η συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Carol Davila University of Medicine and Pharmacy και του «ΓΕΝΝΕΣΙΣ Αθηνών» για θεωρητική εξ αποστάσεως αλλά και πρακτική εκπαίδευση Ρουμάνων γιατρών στην εξωσωματική γονιμοποίηση, όπου ήδη, έχουν δηλώσει συμμετοχή 105 γιατροί. Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα μετάβασης δύσκολων περιστατικών στην Ελλάδα, καθώς το σχετικό ποσοστό επιτυχίας στη Ρουμανία ανέρχεται στο 30%, όταν στην Ελλάδα πλέον ξεπερνά το 55%,.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν επίσης εκτενώς, θέματα που αφορούν τις δυο χώρες στα τομέα ενδιαφέροντος τους και διαμόρφωσαν ένα πεδίο περαιτέρω συνεργασίας.
Αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια κοινή προσπάθεια διαβαλκανικής συνεργασίας στο θέμα του ιατρικού τουρισμού, ξεκινώντας από μια ημερίδα που θα λάβει χώρα στην Αθήνα και θα αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στον τομέα αυτό η Ελλάδα, υποστηριζόμενη από το νομοθετικό της πλαίσιο, αλλά και από τις υψηλού επιπέδου ιατρικές της υπηρεσίες και το επιστημονικό της δυναμικό, μπορεί να αναδειχθεί σε πόλο προσέλκυσης υπογόνιμων ζευγαριών από όλο τον κόσμο. «Υποψήφιοι» ταξιδιώτες για παρόμοιες υπηρεσίες είναι –μεταξύ άλλων- και οι Αμερικανοί, εκ των οποίων 1,2 εκατ. αναμένεται να ταξιδέψουν φέτος σε άλλη χώρα για επίλυση των ιατρικών τους θεμάτων.

Τέλος, συμφωνήθηκε η συνεργασία στο θέμα του έλεγχου των τιμών των φαρμάκων άλλα και η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας στα θέματα της υγείας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μάκης Βορίδης τόνισε τη σημασία του ιατρικού τουρισμού και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει –και θα διαδραματίσει η Ελλάδα σε αυτό το πεδίο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι –μεταξύ άλλων- «στόχος μας είναι η συνεργασία των γειτονικών χωρών με υψηλές επιδόσεις σε διαφορετικούς κλάδους της Ιατρικής και η προώθηση πακέτων ιατρικού τουρισμού σε πολίτες τρίτων χωρών».

Διαβάστε ακόμη:

Το ΕΚΕΠΥ υπεύθυνο για τις έκτακτες καταστάσεις υγείας στις χώρες του Ευξείνου Πόντου