ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υγεία με ανθρώπινο πρόσωπο στις 26 Ιανουαρίου, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Υγεία, περίθαλψη, φάρμακο και πρόνοια με ανθρώπινους και όχι με ανθρωπόμορφους όρους σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που στις 26 Ιανουαρίου αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Υγεία με ανθρώπινο πρόσωπο στις 26 Ιανουαρίου, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μια υγεία, όμως, που θα αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες και τους χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι ήταν αυτοί που χτυπήθηκαν πρωτίστως από τα επαχθή και ανάλγητα μέτρα της ξένης κηδεμονίας. Με δυο λόγια, υγεία για όλους τους Έλληνες και κυρίως για τους μη έχοντες, όπως αναφέρει στο Οnmed ο επικεφαλής του τομέα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Μπασκόζος.

Μια πρώτη γεύση από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το τι μέλλει γενέσθαι την επομένη της 25ης Ιανουαρίου πήραν την Τετάρτη το βράδυ οι φαρμακοποιοί και όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα του ΠΦΣ με θέμα «από τις περικοπές στις παροχές». Ο κ. Μπασκόζος μίλησε επί μακρόν για τα μέτρα που σχεδιάζει η Αντιπολίτευση αναφορικά με το φάρμακο και τα οποία κωδικοποιούνται ως εξής:

Τόνωση της εγχώριας παραγωγής, αύξηση της παραγωγής των γενοσήμων στο 30% όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, ωράριο σε συνεργασία με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους (ουσιαστικά να δοθεί η δυνατότητα στα ΔΣ των Συλλόγων να ελέγχουν των ωράριο), ενίσχυση του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, κατάργηση κάθε πρότασης και νομοθετικής πρωτοβουλίας για απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, κατάργηση της δυνατότητας πολλαπλής ιδιοκτησίας, κατάργηση ασφαλιστικής τιμής, άμεση εφαρμογή των Διαγνωστικών και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Διατομεακή σύνδεση ηλεκτρονικών συστημάτων των νοσοκομείων.

Η έμφαση που επιθυμεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν είναι ούτε ουτοπική ούτε θεωρητική, σχολιάζει ο κ. Μπασκόζος, αλλά αντίθετα, εδράζεται στην πεποίθησή μας ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές παραγωγικές μονάδες, οι οποίες έχουν αποδείξει την αξία τους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και αποτελούν αληθινά παραδείγματα case study made in Greece! Με δυο λόγια, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές μας στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, και αντιστέκονται όσο μπορούν παρά τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη που έχουν δεχθεί στα χρόνια του Μνημονίου.

Το ίδιο αποφασιστικός αναμένεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και με το κομμάτι της Υγείας και της Περίθαλψης, σχεδιάζοντας μάλιστα σειρά τολμηρών μέτρων, όπως κατάργηση του 5ευρου στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ αλλά και της Εταιρείας Συστημάτων Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) με πρόταση για χρηματοδότηση του ΕΣΥ απευθείας από τον τακτικό προϋπολογισμό και πλήρης εμβολιαστική κάλυψη σε όλους τους ανασφάλιστους, παιδιά και ενήλικες.

Τα μέτρα αυτά, όπως σχολιάζει ο κ. Μπασκόζος, μπορούν να προχωρήσουν άμεσα εντός 6μηνου θα σας έλεγα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως άμεσα αναμένεται να προχωρήσουν και τα θέματα των προσλήψεων και της στελέχωσης του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, πεδία τα οποία κυριολεκτικά διαλύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Να σημειώσουμε ότι, όπως έχει τονίσει αρκετές φορές ο κ. Μπασκόζος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για πρόσληψη 2.500 γιατρών και 5.000 νοσηλευτών ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η «καρδιά» ωστόσο της μεταρρύθμισης που ονειρεύεται και σχεδιάζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση των 3 εκατ. ανασφάλιστων, οι οποίοι αποτελούν κυριολεκτικά μία τεράστια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του οικονομικού και κοινωνικού κράτους.
Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί πράγματι ένα μεγάλο ζητούμενο και ένα μεγάλο στοίχημα για όλους και το βέβαιο είναι ότι θα αγκαλιαστεί και θα τιμηθεί από όλη την κοινωνία, καθώς θα είναι μια πράξη υπευθυνότητας και απόδοσης δικαιοσύνης!

Διαβάστε ακόμη:

Ανασφάλιστοι, ελληνικό φάρμακο, νοσοκομεία & προσλήψεις η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία

Ηλίας Σιώρας: Με ψήφο ανάταξης του ΕΣΥ απαντάμε στον ιό άγριας λιτότητας

Λιαρόπουλος: Σύνδεση ΠΦΥ και ΕΣΥ & άλλες 6 παρεμβάσεις στην υγεία από το ΠΟΤΑΜΙ

ΠΦΣ και Πολιτικά κόμματα: Πώς μια συζήτηση βγάζει κυβέρνηση