ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το ελληνικό σύστημα Yγείας μόλις που περνάει... τη βάση

Ελάχιστα πάνω από τη «βάση» παίρνει το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας, με 561 βαθμούς από το μέγιστο σύνολο των 1.000, σημειώνοντας πτώση κατά τρεις θέσεις σε σχέση με την αξιολόγηση του 2013.

Το ελληνικό σύστημα Yγείας μόλις που περνάει... τη βάση

Αυτό προκύπτει από νέα ευρωπαϊκή έρευνα η οποία κατατάσσει τη χώρα μας στην 28η θέση στο φετινό ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης καταναλωτών υπηρεσιών υγείας.

Στην κορυφή παρέμεινε η Ολλανδία, λαμβάνοντας 898 βαθμούς και ακολουθούν η Ελβετία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Δανία. Συνολικά, η μελέτη περιλαμβάνει 36 χώρες συν τη Σκοτία.

«Παρά την ελαφριά μείωση των δαπανών για την υγεία σε πολλές χώρες, οι γενικές επιδόσεις στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζουν να βελτιώνονται», εξηγεί ο Δρ Arne Bjornberg, επικεφαλής της έρευνας. Με βάση τις πρώτες μετρήσεις το 2006, μόνο μία χώρα είχε επιβραβευτεί με περισσότερους από 800 βαθμούς από το μέγιστο σύνολο των 1.000. Το 2014, υπάρχουν πλέον όχι μία αλλά εννέα χώρες με τέτοια συστήματα υγείας υψηλών επιδόσεων! Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η Ελλάδα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση και το σύστημα υγείας βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, τη στιγμή που τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας έχουν εισέλθει σε αναπτυξιακή πορεία, με ολοένα και υψηλότερη απόδοση. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες βελτιώνονται, η Ελλάδα έχασε ακόμα επτά βαθμούς στο πλαίσιο της συνολικής απόδοσης.

Σύλλογοι ασθενών αναφέρουν ότι απειλούνται ακόμα και βασικά δικαιώματα, όπως η πρόσβαση του ασθενή σε μια δεύτερη γνώμη και στον προσωπικό του ιατρικό φάκελο. Ωστόσο, η βρεφική θνησιμότητα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και τα αποτελέσματα στο πλαίσιο της ιατρικής αντιμετώπισης παραμένουν τα ίδια. Σχετικά με τις δαπάνες, η έρευνα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα κατέγραψε δραματική πτώση στην κατά κεφαλή δαπάνη υγείας κατά 28% μεταξύ 2009 και 2011, αλλά μια αύξηση 1% το 2012, κάνοντας λόγο για μοναδική περίπτωση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Χώρες που επίσης έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, δεν ανέφεραν μια τόσο σημαντική μείωση των δαπανών για την υγεία, πλην μιας προσωρινής υποχώρησης της τάξης <10%.

Πάρτι διαφθοράς και φακελάκια

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά και τις άτυπες πληρωμές, τα γνωστά «φακελάκια», κατέχοντας αρνητική πρωτιά. Βρίσκεται στην τελευταία χειρότερη θέση, με τους πολίτες να παραδέχονται ότι «ναι» συχνά δίνω φακελάκι για να εξυπηρετηθώ στις υπηρεσίες υγείας. Ακολουθούν η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, ενώ στην πρώτη καλύτερη θέση βρίσκεται η Αγγλία (και Σκοτία).

Το εντυπωσιακότερο όμως, είναι ο δείκτης διαφθοράς στο σύστημα υγείας, όπου Ελλάδα και Ιταλία «ξεχωρίζουν», γιατί ο δείκτης συνδυάζεται με το ΑΕΠ, και η διαφθορά κυμαίνεται στο περίπου 55%. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ενώ η διαφθορά συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα φτώχειας, Ελλάδα και Ιταλία αποκλίνουν σημαντικά, επιδεικνύοντας τη χειρότερη σχέση που θα αναμενόταν για τα επίπεδα πλούτου των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης:

Γραφεία εξυπηρέτησης του πολίτη εντός του ΕΣΥ σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

New York Times: Ασθενείς σε απόγνωση & παράνομες νοσοκόμες στην Ελλάδα