ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η... άφθονη υγεία στο σ/ν για την ανθρωπιστική κρίση και η σιγουριά του Αλέξη Τσίπρα

Η σιγουριά η οποία απέπνεε το μήνυμα που απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εταίρους και μη στο εξωτερικό, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, το οποίο θα προχωρήσει όπως τόνισε, δίνει βαθιά ανάσα στους πολίτες αλλά και στα ίδια τα μέλη της κυβέρνησης.

Η... άφθονη υγεία στο σ/ν για την ανθρωπιστική κρίση και η σιγουριά του Αλέξη Τσίπρα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και αποκτά μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, μετά τις ευθείες βολές των κ.κ. Πιέρ Μοσκοβισί και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας αντίστοιχα, οι οποίοι με τα λεγόμενά τους έχουν προεξοφλήσει την έξοδό μας από το ευρωπαϊκό νόμισμα, πιέζοντας δε ασφυκτικά και χρησιμοποιώντας απειλές του τύπου «ο χρόνος της Ελλάδας έχει τελειώσει».

Τόσο το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα γράφτηκε στην Ελλάδα και όχι απλά μεταφράστηκε, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, όσο και αυτό που αφορά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και τις 100 δόσεις, αποτελούν την καρδιά της φιλοσοφίας και του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ικανοποιεί τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων και εκλεκτών, δεν παίρνει από τους πολίτες, δεν χτυπά εργασιακά δικαιώματα, αλλά έρχεται να σταθεί αρωγός στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός, στέλνοντας έτσι ξεκάθαρο μήνυμα στο εξωτερικό, ότι το πολύκροτο νομοσχέδιο θα προχωρήσει και θα γίνει νόμος του κράτους σε λίγες ημέρες.

Το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης, εκτός του ότι αγγίζει τα περισσότερα κοινωνικά στρώματα, έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον για τον τομέα της υγείας, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός έχει ανακοινώσει ότι περιλαμβάνονται 14 τροπολογίες που αφορούν άμεσα θέματα ΕΣΥ, προσλήψεων και προμηθειών.

Αναφορικά με την κατάργηση του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία, ο κ. Ξανθός έχει ήδη ανακοινώσει και επανέλαβε χθες στον ANT1 για πολλοστή φορά ότι το θέμα θα κατατεθεί σε τροπολογία και ενδεχομένως να ισχύσει πολύ σύντομα, ακόμη και από τον Απρίλιο. Να σημειωθεί ότι απαιτούνται μόνο μερικές υπογραφές, μεταξύ των οποίων και αυτή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Νομοθετική ρύθμιση απαιτείται για την κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή.

Αναλυτικά, οι ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, όπως τόνισε χθες στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός και οι οποίες θα συζητηθούν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια, είναι:

- Τακτοποίηση εφημεριών των ετών 2012, 2013, 2014, και επιτάχυνση του τρόπου των πληρωμών

- Τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των διοικήσεων των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, με στόχο να υπάρχουν πάντα τα αναγκαία αναλώσιμα και να μην ξεμένουν

- Παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών και του επικουρικού προσωπικού μέχρι τέλος του 2015, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω αιμορραγία του προσωπικού στο ΕΣΥ το οποίο βρίσκεται σε κατάρρευση

- Παράταση της θητείας των ειδικευομένων γιατρών

- Αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των επικουρικών γιατρών και απλοποίηση της διαδικασίας ανά ειδικότητα και ανά ΥΠΕ

- Ρύθμιση για το πλαφόν 9% αναφορικά με τις υπερωρίες των γιατρών από νοσοκομείο σε ΥΠΕ

- Διευκόλυνση της διαδικασίας για Συμβουλευτική Επιλογή για προσλήψεις και κρίσεις

- Λύνεται το θέμα του εφοδιασμού (αντιδραστήρια, αναλώσιμο υλικό κ.λπ.) των μονάδων του ΠΕΔΥ, με παράταση των συμβάσεων μέχρι τέλος του έτους

- Διευκολύνεται η έναρξη της ειδικότητας των γιατρών, προκειμένου να πάψει η μεταναστευτική ροή του κλάδου στο εξωτερικό

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα και πάλι στο υπουργείο Υγείας η αρμόδια Επιτροπή που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές. Η Ομάδα Εργασίας απαρτίζεται από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας, εκπροσώπους των εμπλεκόμενων Υπουργείων Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής και στελέχη της ΗΔΙΚΑ. Επίσης, συμμετέχουν στις εργασίες της Ομάδας ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κοινωνικών Ιατρείων Αττικής, Γεώργιος Βήχας.

Η αρμόδια Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της στο τέλος Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη:

Αν. Ξανθός: Επανασχεδιάζονται τα Γραφεία Προστασίας του Ασθενή

Συνάντηση Γ. Μπασκόζου & ΠΟΥ στην Γενεύη, με «μενού» την ανθρωπιστική κρίση

Καίρια ζητήματα των γιατρών βρίσκονται εκτός του σ/ν για την ανθρωπιστική κρίση

14 τροπολογίες για την υγεία, στο σ/ν για την ανθρωπιστική κρίση

Το όραμα του Ανδρέα Ξανθού για την πρόσβαση των ανασφάλιστων δεν κοστίζει ...