ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ακτινολόγος κάνει 12 εφημερίες το μήνα στο νοσοκομείο Λαμίας

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας περιγράφει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας.

Ακτινολόγος κάνει 12 εφημερίες το μήνα στο νοσοκομείο Λαμίας

Παραθέτοντας σχετικά παραδείγματα, σημειώνει ότι γιατροί κάνουν εφημερίες, μένοντας στο νοσοκομείο πάνω από 24 ώρες, με αμοιβή 3 ευρώ την ώρα.

Η υποστήριξη είναι ελάχιστη, λόγω της δραματικής έλλειψης σε προσωπικό, ενώ και τα λίγα χρήματα τα λαμβάνουν με καθυστέρηση τεσσάρων ή έξι μηνών.

Ενδεικτικά αναφέρει: "Η Ελένη, ακτινολόγος, εφημερεύει για δωδέκατη φορά μέσα σε ένα μήνα. Θα μπορούσε, βάσει νόμου, να μείνει σπίτι της αλλά ξέρει ότι δεν υπάρχει αντικαταστάτης και ότι άνθρωποι βασίζονται πάνω της. Όχι μόνο οι ασθενείς, αλλά και οι συνάδελφοι της. Ο Γιάννης, ειδικευόμενος της χειρουργικής, εφημερεύει στα επείγοντα επί ένα 24ωρο, μόνος του. Θα ήθελε δέκα λεπτά για τον εαυτό του. Να φάει κάτι, να πάει στην τουαλέτα, να καθαρίσει το μυαλό του, άλλα η ροή των περιστατικών δεν του το επιτρέπει. Φοβάται μην κάνει κάποιο λάθος. Μην του ξεφύγει κάτι σημαντικό. Ξέρει ότι η διαύγεια του νου του απομακρύνεται καθώς η εφημερία εξελίσσεται".

Σύμφωνα με την Ένωση, αυτές είναι δύο μόνο από τις ιστορίες της καθημερινότητας των γιατρών:

Είμαστε άνθρωποι –σημειώνουν– που προσπαθούμε να φέρουμε σε πέρας, υπό αντίξοες συνθήκες, μια απαιτητικότατη αποστολή:

"Τα περιθώρια λάθους είναι ελάχιστα και το τίμημα αυτού υψηλότατο. Άνθρωποι με υποχρεώσεις που η ηθική ανταμοιβή της ευσυνείδητης εργασίας μας, το ψυχικό βάλσαμο του κάθε ιατρού, δεν αρκεί για να τις καλύψει"...

Οι γιατροί τονίζουν ότι στα παραπάνω προστίθεται και ο προβληματισμός σχετικά με την κάλυψη προσωπικών και οικογενειακών βιοτικών αναγκών, λόγω μη αμοιβής των υπηρεσιών:

"Είναι προφανές ότι όντας μη νηφάλιοι, δε δυνάμεθα να υπηρετήσουμε επαρκώς τη δημόσια Υγεία, όσο και αν το επιθυμούμε και όσες γνώσεις και ικανότητες και αν κατέχουμε"...

Οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας καλούν τους αρμόδιους φορείς, όπως επιληφθούν για την καταβολή των δεδουλευμένων τους τακτικών εφημεριών του 2015 για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, έως τις 20 Μαΐου.

Ειδάλλως θα αναγκαστούν να μην καταρτίσουν πρόγραμμα εφημέρευσης για τον μήνα Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης:

Παραλύουν τα νοσοκομεία: Ψάχνουν λεφτά ακόμη και για... φρυγανιές

Περιοδεία Κουρουμπλή: Προτεραιότητα η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων