ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΦΠΑ: Αυξάνονται τα σκιαγραφικά κατά 10 μονάδες - επιβάρυνση σε Διαγνωστικά, ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ

Εβδομάδα αλαλούμ ξεκινά από σήμερα με τις αλλαγές που επέρχονται στους συντελεστές του ΦΠΑ, όπου οι πολίτες θα πρέπει να οπλιστούν με γερά νεύρα. 

ΦΠΑ: Αυξάνονται τα σκιαγραφικά κατά 10 μονάδες - επιβάρυνση σε Διαγνωστικά, ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μία από τις μεγάλες αλλαγές που αναμένεται στο κομμάτι της υγείας είναι η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις εξετάσεις in vivo και in vitro, εξετάσεις δηλαδή που αφορούν σε σκιαγραφικά, ραδιοϊσότοπα, σπινθηρογραφήματα κ.λπ. Πρόκειται για μεγάλες αλλαγές, σχολιάζουν εκπρόσωποι του κλάδου, οι οποίες θα επιβαρύνουν σε πρώτη φάση τα Διαγνωστικά Κέντρα και για ακόμη μία φορά τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ. Επιβάρυνση όμως αναμένεται και στα νοσοκομεία, αφού τέτοιες εξετάσεις διενεργούνται και στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τελικά και οι ασθενείς.

Ειδικότερα, ο τζίρος των εξετάσεων αυτών ανέρχεται σήμερα σε 7 εκατ. ευρώ και με την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες θα υπάρξει επιβάρυνση της τάξεως των 700.000 ευρώ στα Διαγνωστικά Κέντρα.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών αλλά και του ΣΕΙΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων) θα επιχειρήσουν να συναντήσουν άμεσα κυβερνητικά κλιμάκια και ειδικότερα τους επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των διορθώσεων εάν είναι εφικτό.

Όπως αναφέρουν μάλιστα οι ίδιες πηγές, στο εξωτερικό οι εξετάσεις αυτές διατηρούνται στον χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ, καθώς πρόκειται για εξετάσεις πολύ συχνές και πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΕΙΒ: Τα αναλώσιμα στο ΕΣΥ επαρκούν μόνο για 20 με 30 ημέρες