ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Προγραμματικές Δηλώσεις: Νέο μοντέλο για την ΠΦΥ, σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ποιοτικό φάρμακο, οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα

Η δημιουργία ενός νέου μοντέλου για την ΠΦΥ, αλλά και ενός συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα πλαίσια του ΕΣΥ, πρόσβαση των ασθενών σε ασφαλή ποιοτικά φάρμακα, προσλήψεις, και άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους νέους γιατρούς, αποτελούν τους βασικούς άξονες για την υγεία, τους οποίους θα ακολουθήσει ευλαβικά η κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Προγραμματικές Δηλώσεις: Νέο μοντέλο για την ΠΦΥ, σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ποιοτικό φάρμακο, οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μεγάλος και εμβληματικός στόχος στον τομέα της Υγείας, είναι, η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας. Θα βασίζεται στις μονάδες υγείας γειτονιάς, με ισότιμη πρόσβαση και καθολική κάλυψη.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για τα εξής αναφορικά με την υγεία:

-Ααπρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά ποιοτικά ασφαλή φάρμακα

- Έμφαση σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν τη βασική και κλινική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.

- Τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

- Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν. Πρόκειται για περίπου 1.100 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015, ενώ θέσεις λοιπών επαγγελματιών υγείας θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.

- Άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς.

- Άμεση αξιολόγηση του συνόλου των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικατάσταση όσων κριθούν αναποτελεσματικές.

Όσον αφορά στην στήριξη του Κοινωνικού κράτους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Δέσμευση και ύψιστη προτεραιότητά μας, είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάρτιση πανελλαδικού χάρτη της φτώχειας με στοχευμένες δράσεις για τη μείωσή της, την άμεση έκδοση καρτών μετακίνησης για άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, την ενεργοποίηση των καρτών υγείας των ανασφάλιστων πολιτών, τη διανομή σχολικών γευμάτων σε μαθητές, καθώς και άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «αγορές χωρίς μεσάζοντες».

Μεγάλος στρατηγικός στόχος που θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί στον ορίζοντα της 4ετίας, είναι να ιδρύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανάλογο του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική προστασία. «Αυτή σκοπεύουμε να είναι και μια από τις πιο σημαντικές κληρονομιές που θα αφήσει η κυβέρνησή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.