ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σκληραίνουν την στάση τους οι γιατροί για το Ασφαλιστικό - Πορείες και επαφές πριν τις απεργίες

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε για το ιατρικό σώμα το προσχέδιο του Ασφαλιστικού, το οποίο απορρίπτουν μετά βδελυγμίας όχι μόνο οι γιατροί αλλά και το σύνολο των επιστημονικών φορέων.

Σκληραίνουν την στάση τους οι γιατροί για το Ασφαλιστικό - Πορείες και επαφές πριν τις απεργίες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το μεγάλο ράπισμα δέχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τεράστιες εισφορές και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο onMed ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχ. Βλασταράκος, μιλάμε για φορολόγηση επί του Ασφαλιστικού. Ο κ. Βλασταράκος, επαναλαμβάνει ότι το προσχέδιο που κατατέθηκε από τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο, δεν στηρίζει καθόλου το ιατρικό σώμα, εντείνει την μαύρη εργασία και την μετανάστευση και μετατρέπει τους γιατρούς σε υπαλλήλους.

Σε ερώτηση του onMed εάν οι γιατροί σκέφτονται να ξεκινήσουν απεργίες, ο κ. Βλασταράκος, υπογραμμίζει ότι δεν είναι εύκολο να πάρουμε τέτοια απόφαση, γνωρίζοντας ότι τα νοσοκομεία βιώνουν δύσκολες στιγμές, με τεράστιες ελλείψεις και υποχρηματοδότηση το ίδιο και οι Έλληνες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το προσχέδιο δεν θα περάσει με αυτήν την μορφή, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα και να δημιουργήσουμε πιο ήπιες ρυθμίσεις για το ιατρικό σώμα, αναφέρει ο κ. Βλασταράκος, Ο ΠΙΣ ζητά βελτιώσεις λοιπόν πάνω στο προσχέδιο, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. που συνεδριάζει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου θα αποφασίσει για περαιτέρω ενέργειες.

Οι κινήσεις του ΙΣΑ

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων της χώρας και με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο, απορρίπτουμε όπως αναφέρει, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας χωρίς μάλιστα την οφειλόμενη στοιχειώδη προηγούμενη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς.

Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).

Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην κοινή πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, σήμερα Πέμπτη και ώρα 12.00, με σημείο εκκίνησης τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος, μετά την συνάντηση που είχε χθες με τους επιστημονικούς φορείς, ανακοίνωσε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής επεξεργασίας των ρυθμίσεων του σχεδίου, η οποία θα αρχίσει να συνεδριάζει από τη προσεχή εβδομάδα με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εν λόγω Φορέων.

Διαβάστε ακόμη:

Τεχνική Επιτροπή για το Ασφαλιστικό ανακοινώνει ο Κατρούγκαλος - Οι γιατροί υπαλληλοποιούνται λέει ο ΠΙΣ