ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ευρεία σύσκεψη για την γρίπη σήμερα στο υπ. Υγείας - Τι θα θέσουν οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους φορείς για το θέμα της γρίπης το οποίο έχει αρχίσει να λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις και αναμένεται να οξυνθεί στις επόμενες εβδομάδες, πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Υγείας.

Ευρεία σύσκεψη για την γρίπη σήμερα στο υπ. Υγείας - Τι θα θέσουν οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στην σύσκεψη συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα που θα θέσουν οι επιστήμονες και οι λοιμωξιολόγοι, είναι η ανάγκη να ενταθούν οι υγειονομικοί έλεγχοι και η επιτήρηση στην κοινότητα, καθώς αυτή την στιγμή, η μόνη επιτήρηση ουσιαστικά που γίνεται είναι στα βαριά περιστατικά και μόνο όταν αυτά νοσηλευθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επιπλέον, ο ιός εφέτος είναι εξαιρετικά επιθετικός (κυριαρχεί το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 που κυριαρχούσε και το 2009) και σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλά στελέχη της γρίπης είναι εξαιρετικά ανθεκτικά ακόμη και στα αντι ιικά φάρμακα, κυρίως σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί την ανάγκη για διαρκή επιφυλακή, την στιγμή όμως, που δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι.

Όπως έγραψε και στις 21 Ιανουαρίου το onMed, την φετεινή χρονιά, τα πράγματα είναι αρκετά πιεσμένα, καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα προκειμένου να εκπονείται η ετήσια τακτική επιδημιολογική επιτήρηση (sentinel), με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι επιστήμονες τι ιοί κυκλοφορούν στην κοινότητα και άρα η έρευνα να γίνεται στα τυφλά. Η Ελλάδα έχει μείνει ακάλυπτη στο θέμα αυτό, καθώς έχει λήξει (2013-2015) το κονδύλι από το κοινοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο χρηματοδοτούσε την επιδημιολογική επιτήρηση ύψους 177.000 ευρώ. Δηλαδή, με δυο λόγια, για λιγότερο από 200.000 ευρώ η χώρα μένει ακάλυπτη αυτή την στιγμή, έκθετη σε θέματα δημόσιας υγείας, μεσούσης της χειμερινής περιόδου όπου η εποχική γρίπη είναι στο ζενίθ και με έναν επιθετικό ιό.

Εν τω μεταξύ να θυμίσουμε, ότι εντολή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αναλάβει ο Οργανισμός το οικονομικό κόστος της διενέργειας του ειδικού τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 στους νοσηλευόμενους ασθενείς των νοσοκομείων του ΕΣΥ, έχει δώσει εδώ και 10 ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ παράλληλα τα Κέντρα Αναφοράς έχουν χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 35.000 ευρώ.

Την περασμένη Παρασκευή επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απέστειλε εγκύκλιο προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ), τα Νοσοκομεία, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για δωρεάν διάθεση αντι-ιικών φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία. Πρόκειται για πρόταση των λοιμωξιολόγων την οποία εισάκουσε η πολιτική ηγεσία.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται η ανάγκη άμεσης διανομής του εθνικού αποθέματος αντιϊκών φαρμάκων (Tamiflu και Relenza) από τον ΙΦΕΤ στα δημόσια νοσοκομεία , στα κέντρα υγείας καθώς και στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας από τα οποία οι ασθενείς με γρίπη θα μπορούν με την επίδειξη ιατρικής συνταγής να προμηθεύονται τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Οι επιστήμονες από το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι ο ιός της γρίπης θα καλπάζει και τις επόμενες εβδομάδες και πάντως μέχρι τον Μάρτιο, η πορεία του θα είναι ανοδική.

Διαβάστε ακόμη:

Για λιγότερο από 200.000 ευρώ έκθετη η χώρα στην γρίπη - Στον ΕΟΠΥΥ το κόστος για την ανίχνευση του ιού στο ΕΣΥ

Στους 28 οι νεκροί από την γρίπη - Απόφαση Ξανθού για δωρεάν αντί - ιικά φάρμακα από φαρμακεία