ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Αν. Ξανθός: Παραδέχεται το πρόβλημα των κλειστών ΜΕΘ - Ανακοινώνει 100 νέα ασθενοφόρα για φέτος

Την δύσκολη κατάσταση που βιώνει το ΕΣΥ αλλά και οι ασθενείς με τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ, μεσούσης μάλιστα της εποχικής γρίπης, η οποία στην κυριολεξία θερίζει, παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA". 

Αν. Ξανθός: Παραδέχεται το πρόβλημα των κλειστών ΜΕΘ - Ανακοινώνει 100 νέα ασθενοφόρα για φέτος

Όπως ανέφερε ο υπουργός, αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο 200 κρεβάτια κλειστά σε ΜΕΘ και μονάδες αυξημένης φροντίδας, ενώ σε καθημερινή βάση μόνο στο Λεκανοπέδιο υπάρχει λίστα αναμονής για 40 έως 50 άτομα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι με την προκήρυξη 500 θέσεων προσωπικού για τις ΜΕΘ, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, το πρόβλημα θα λυθεί και μάλιστα σε πανελλαδική βάση μέχρι τον Μάρτιο.

Το θέμα με τις λίστες αναμονής στις ΜΕΘ έχει πάρει πάντως πολύ σοβαρές διαστάσεις, καθώς, όπως έχουμε ξαναγράψει, 1 στις 2 κλίνες αξιοποιείται πλέον από ασθενείς με γρίπη. Μόνο την Παρασκευή, νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής 120 άνθρωποι, ενώ συνολικά έχουν περάσει μέχρι σήμερα 293 άτομα.

Αλλά και για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μίλησε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι εντός του Φεβρουαρίου θα έχουμε 25 νέα ασθενοφόρα και οπωσδήποτε μέσα στο 2016 θα έχουμε 100 νέα ασθενοφόρα, καθώς ολοκληρώθηκε κατά το ήμισυ ο διαγωνισμός ο οποίος εκκρεμούσε εδώ και 8 χρόνια. Ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος είναι να αναβαθμιστεί και το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ στο πλαίσιο των προσλήψεων προσωπικού, τα νησιά θα αποκτήσουν 50 διασώστες εκ των 186 διασωστών που εντάχθηκαν στο σύστημα εφέτος.

Απαντώντας στις επικρίσεις για ελλείψεις βασικών υλικών στα νοσοκομεία, ο κ. Ξανθός είπε πως αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και λύσεις για παράκαμψη της γραφειοκρατίας.

"Το σύστημα προμηθειών είναι απολύτως προβληματικό και μπλοκαρισμένο. Αυτή την περίοδο υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στα νοσοκομεία 315 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, είτε επειδή οι υπηρεσίες δεν επαρκούν να προωθήσουν τα εντάλματα , είτε επειδή το ελεγκτικό συνέδριο έχει μπλοκάρει κάποιους από τους διαγωνισμούς, είτε επειδή έχει μπλοκάρει το σύστημα με το παρατηρητήριο τιμών", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Διαβάστε ακόμη:

81 οι νεκροί από την γρίπη - Εμφανίστηκε και ο τύπος Β

Πιθανόν στο τέλος Φεβρουαρίου η τοποθέτηση γιατρών & νοσηλευτών στις ΜΕΘ

Επείγουσα εγκύκλιος για την διάθεση αντιϊικών φαρμάκων δωρεάν

Αλ. Τσίπρας: Οικοδόμηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας & καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες