ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έρχονται 30 «Μονάδες της γειτονιάς» για ευκολότερη πρόσβαση στην υγεία

Τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προκειμένου το σύστημα Υγείας «να πλησιάσει τον πολίτη και να γίνει οικείο προς αυτόν» σχεδιάζει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός.

Έρχονται 30 «Μονάδες της γειτονιάς» για ευκολότερη πρόσβαση στην υγεία

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πυρήνας του νέου συστήματος θα είναι οι «Μονάδες της γειτονιάς», με «εστίαση στον ασθενή», οι οποίες θα στελεχωθούν με γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας και θα προσφέρουν ολιστική φροντίδα, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας σε συγκεκριμένο πληθυσμό, που θα ανέρχεται γύρω στις 10.000.

Κέντρο αναφοράς για τις «Μονάδες της γειτονιάς», θα είναι το Κέντρο Υγείας ή η Μονάδα του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας της περιοχής και όπως λέει ο κ. Βαρδαρός, οι δομές αυτές θα αποτελούν τη βάση της πυραμίδας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Στόχος, είναι ο πολίτης να έχει εύκολη πρόσβαση στην ομάδα υγείας η οποία και θα τον κατευθύνει, στο νοσοκομείο, αν κρίνεται απαραίτητο.

Το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο και σε πρώτη φάση θα υπάρξει πιλοτική εφαρμογή τριετούς διάρκειας, σε τέσσερις αστικές περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης. Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης. Αρχικά θα δημιουργηθούν 30 «Μονάδες της γειτονιάς», που θα στελεχωθούν με επικουρικό ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό, και όπως είπε ο γενικός γραμματέας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα χρειασθούν περίπου 300 άτομα.

Θα γίνουν νέες προσλήψεις προσωπικού, χωρίς να αποκλείονται εσωτερικές μετακινήσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο. Σύμφωνα με τον ίδιο το νέο σύστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό από πλευράς κινήτρων για τους νέους γιατρούς και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας. Σταδιακά το σύστημα θα επεκτείνεται, με στόχο το 2020 η κάλυψη να αγγίζει το 40 με 50% του αστικού πληθυσμού, δηλαδή 4,5 εκ. πολίτες να έχουν πρόσβαση σε «Μονάδα Υγείας της γειτονιάς», οι οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων πρόληψης και αγωγής υγείας στην κοινότητα.

Το Σύστημα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, θα υποστηρίζεται από το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών και όπως υποστηρίζει ο κ. Βαρδαρός, η Ελλάδα έχει το κατάλληλο, υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό για να λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Στόχος μας», λέει «είναι η διευκόλυνση πρόσβασης του πολίτη σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» και όταν μετά τις αναγκαίες παρεμβάσεις το σύστημα αρχίσει να λειτουργεί θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, που σήμερα βρίσκονται στα όριά τους.

Ένα σημαντικό θέμα που θίγει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας είναι η «εκπαίδευση» του πολίτη για την λειτουργία του συστήματος, τονίζοντας ότι η ΠΦΥ, με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση έχει «απαξιωθεί, και όχι τυχαία», όπως λέει, αλλά «για να οδηγηθεί ο ασθενής στον ιδιωτικό τομέα». Ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κλείσει καμία υπάρχουσα Μονάδα, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη επανασχεδιασμού της κατανομής τους. «Δεν θέλουμε να διαταράξουμε τις όποιες ισορροπίες στο σύστημα Υγείας, ούτε να προχωρήσουμε σε βίαιες προσαρμογές».

Αναφέρει, όμως ότι υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν και έφερε ως παράδειγμα περιοχή, όπου λειτουργεί Κέντρο Υγείας και μονάδα ΠΕΔΥ, η μία μονάδα είναι στα ραντεβού η άλλη όχι, οι γιατροί της μιας πληρώνονται για εφημερίες της άλλης λειτουργούν σε διευρυμένο ωράριο, το οποίο δεν θεωρείται εφημερία.

Διαβάστε επίσης:

Ανασφάλιστοι: Εκδόθηκε η ΚΥΑ - Με ΑΜΚΑ στο ΕΣΥ και με 3 κριτήρια η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη

Περιορισμένοι οι πόροι του ΕΣΠΑ για την Υγεία - Με αργά βήματα το σχέδιο «100 σημείων»