ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Το ριφιφί συνεχίζεται στην Κοινωνική Ασφάλιση»: Σκληρή ανακοίνωση και κινητοποιήσεις από τους γιατρούς Αχαίας

Με μία σκληρή ανακοίνωση που αφορά στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην επόμενη ημέρα του Ασφαλιστικού, η Ένωση Ιατρών νοσοκομείων Αχαίας, αναφέρεται στο θέμα αυτό, στέλνοντας το μήνυμα «Πάσχα 2016: κοινωνική ασφάλιση και υγεία, το ριφιφί συνεχίζεται και αναβαθμίζεται...», ενώ παράλληλα ρωτά: «Θα συνεχίσουμε να «νίπτουμε» τα χέρια μας;»

«Το ριφιφί συνεχίζεται στην Κοινωνική Ασφάλιση»: Σκληρή ανακοίνωση και κινητοποιήσεις από τους γιατρούς Αχαίας

Η συνέχιση των πολιτικών απαξίωσης και διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Η αντίληψη όμως, της αλληλεγγύης των γενεών είναι αυτή που χτυπιέται με τα μέτρα που συναποφασίζουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι «θεσμοί», δηλαδή οι
τοκογλύφοι-ληστές-δανειστές όπως αποκαλούνταν από αρκετούς από τους νυν κυβερνητικούς ταγούς, μέχρι το δημοψήφισμα του 2015, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση και συνεχίζει:

Παγιώνεται με ραγδαίους ρυθμούς η αδιαφορία για το τι θα απολάβουν από τον κόπο τους οι γενιές που θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια. Το κράτος εγγυάται προς το παρόν μόνο 384 ευρώ, κι αυτά όχι σίγουρα. Κανένα μέτρο για την τόνωση της εργασίας που θα
αιμοδοτούσε τα λεηλατημένα από δεκαετίες ασφαλιστικά ταμεία, με την ανεργία να καλπάζει. Περικοπές επικουρικών, τραγικές μειώσεις κυρίων συντάξεων από το 2018, περαιτέρω μείωση της ρευστότητας στην αγορά προκειμένου να αποπληρωθεί ένα
κατασκευασμένο χρέος-τέρας που καταβροχθίζει σα Μολώχ τους πόρους της χώρας.

Στους «παλαιούς» συνταξιούχους του ΤΣΑΥ (κανένας ένοχος ή έστω ύποπτος από τις διορισμένες διοικήσεις του τέως δικομματισμού για την αποψίλωση των αποθεματικών του) κατάσχουν τις εισφορές μονοσυνταξιοδότησης και στους «νέους», αυτούς που εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993, συντάξεις και παροχές πείνας. Πάντως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν αυξήσει το πεδίο επιχειρηματικής τους ανάπτυξης εν όψει του νόμου Κατρούγκαλου-Κυβέρνησης-δανειστών.

Το ξήλωμα του ΕΣΥ & οι προσλήψεις που δεν έρχονται

Κατά τ’ άλλα, το ξήλωμα του ΕΣΥ έχει πάρει χαρακτήρα χιονοστιβάδας. Οι πολάκειες «ενέσεις» προσωπικού, υποπολλαπλάσιες από τις αποχωρήσεις γιατρών και εργαζομένων από το σύστημα. Άλλωστε και οι όποιες προσλήψεις είναι υπό αίρεση, ανάλογα με τις μέρες των κ.κ.Ντάιζελμπλουμ και Τόμσεν.

358f8c4f46ba5608b63e833f1fa5e13a L

Νοσοκομεία με σκέψεις για εκ περιτροπής εφημέρευση (Μεσσολόγγι-Αγρίνιο) την ίδια ώρα που μεγαλόπνοα σχέδια για δημιουργία αναβαθμισμένης Πρωτοβάθμιας Υγείας εκπονούνται από την 6η ΥΠΕ με... ανακύκλωση ιατρικού και άλλου προσωπικού. Προς το παρόν, ελλείψει νέων γιατρών που μεταναστεύουν εμπεδώνεται η εφημέρευση τομέα (ειδ/νοι χειρουργικής Αγ. Ανδρέα) και ο εξαναγκασμός σε υπερεργασία προκειμένου να καλυφθούν εφημερίες (νευροχειρουργοί Αγ. Ανδρέα).

Απλήρωτοι βέβαια γιατροί και εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας για ώρες και εφημερίες 2016 και χρεωστούμενα περικοπών του παρελθόντος χρόνου γιατί ...δεν επαρκεί το προσωπικό της ΥΠΕ να τα διεκπεραιώσει. Γιατί ...λεφτά υπάρχουν αλλά ...κάποια από αυτά θα τα
διαχειρίζεται ένας ραντιέρης που υπηρετεί και την παρούσα κυβέρνηση, ο κ. Στουρνάρας. Κι αυτό μετά από την κατεπείγουσα εγκύκλιο του Υπ. Υγείας για κατάθεση των αποθεματικών ΥΠΕ, ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων στην ΤτΕ εν όψει αντιμετώπισης προβλημάτων ρευστότητας
κατά τη «διαπραγμάτευση». Μήπως άνοιξε ο δρόμος να «ξεμείνουν» και οι υπόλοιπες δομές
υγείας από υλικά εν’ όψει καλοκαιριού;

«Εκπλήξεις» από τη μεριά της κυβέρνησης και «παληκαρισμοί» με τους φονιάδες του ΔΝΤ και της ΕΕ για να αξιολογήσουν την οικονομία και να δώσουν ανάσα στις παραπαίουσες, ανακεφαλαιοποιημένες με το αίμα των εργαζομένων, συστημικές τράπεζες. Κι αυτό για λίγους μήνες, για μια τύποις διαπραγμάτευση στα πλαίσια μιας άνευ όρων συνθηκολόγησης που προηγήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Κι ο Σόιμπλε βουβός κι ευχαριστημένος για το ξεδόντιασμα των αυθαδών Ελλήνων.

Είναι σαφές πως δεν απομένουν άλλα περιθώρια για ήσυχες συνειδήσεις. Είτε με θετική είτε χωρίς «αξιολόγηση» και με εφαρμογή της «Συμφωνίας-Μνημόνιο» του Αυγούστου –πόσο μάλλον με ένα επερχόμενο 4ο - η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της χώρας,
συνηγορούσης της προσφυγικής κρίσης και της αποικιοποίησης της χώρας από μηχανισμούς FRONTEX, NATO και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εν όψει γεωπολιτικών αναταραχών, έρχεται ταχέως.

Η μοναδική ελπίδα είναι η κοινωνική αφύπνιση των υφιστάμενων τα μέτρα, της πλειοψηφίας δηλαδή όσων κατοικούν αυτή τη γωνιά του πλανήτη.

Η ΕΙΝΑ θα συντονιστεί με όσα σωματεία και συναδέλφους άλλων κλάδων. Αλληλέγγυα με την κοινωνία θα υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας. Θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν την επόμενη περίοδο και θα καλέσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να στηρίξουν τους αγώνες που θα ξεσπάσουν.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΣ: Το ασφαλιστικό έχει μόνο δημοσιονομικό χαρακτήρα - Επιμένουμε στην ανεξαρτησία του Ταμείου