ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόσφυγες: Μπορούν να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία, αρκεί να σταθεροποιηθεί η κατάσταση

Μια νέα αγορά γεννιέται με αφορμή το μεταναστευτικό, τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, μιλώντας στο συνέδριο του Health Daily και του Boussias για το Μέλλον της Υγείας την Τρίτη, πρσθέτοντας ότι θέλουμε μεγάλο αριθμό φαρμάκων και νέων υπηρεσιών.

Πρόσφυγες: Μπορούν να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία, αρκεί να σταθεροποιηθεί η κατάσταση

Μετά την «έκτακτη» κατάσταση και τον κίνδυνο πρέπει να περάσουμε στην περίοδο σταθεροποίησης στην ελληνική πραγματικότητα, τόνισε, δίνοντας στην συνέχεια κάποιους χαρακτηριστικούς αριθμούς για την κατάσταση της δημόσιας υγείας των προσφύγων:

- 65% νέοι υγιείς με ήσσονος σημασίας ιατρικά προβλήματα

- 30% ευπαθείς ομάδες

- 5% ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, τραύματα ή προϋπάρχουσες νόσους.

O Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε ακόμη, ότι: «Κάναμε οικονομοτεχνική μελέτη με 3 διαφορετικά πακέτα κάλυψης των πληθυσμών»:

- Ομάδα Α- άσπρη κάρτα πακέτο υγειονομικής κάλυψης πρώτης υποδοχής. Εδώ εντάσσονται οι υγιείς, νέοι άνθρωποι.

- Ομάδα Β- Κίτρινη κάρτα όσοι έχουν οξεία νοσήματα που χρειάστηκαν νοσηλεία, παιδιά, μητέρες, έγκυοι, ασθενείς άνω των 65

- Ομάδα Γ-Κόκκινη κάρτα χρόνια νοσήματα και θύματα ατυχημάτων, βασανιστηρίων, τραυματισμών, απάνθρωπης μεταχείρισης

Από την πλευρά του ο Philippe Leclerc, Εκπρόσωπος της ΄Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα τόνισε : «Η προσφυγική κρίση είναι διεθνής κρίση», ενώ σημαντική θα πρέπει να είναι η συνεργασία με τον ακαδημαϊκό κόσμο, τα κόμματα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Εδώ στην Ελλάδα έφτασαν 1,2 εκ άνθρωποι, σε περιοχές, που οι δομές υγείας δεν ήταν έτοιμες γι’ αυτό. Κάποιοι δεν ήθελαν να δεχτούν υγειονομική φροντίδα, γιατί ήθελαν να πάνε στη Γερμανία, στη Σουηδία και τη Αυστρία, υπογράμμισε, προσθέτοντας ακόμη: «Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους: 91% είναι πρόσφυγες που ξέφυγαν από τον πόλεμο. 65% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά.

Από τότε που έκλεισαν τα σύνορα τον Φεβρουάριο εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα, πολλοί πρόσφυγες, χωρίς να το θέλει η Ελληνική Κυβέρνηση πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έμειναν τελικά εδώ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι 25.000 από αυτούς θέλουν στήριξη ενόσω μένουν εδώ. Θα χρειαστούν μέτρα και αυτό είναι άλλη μια πρόκληση. Επίσης, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν να συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία. Διαβεβαιώνω ότι οι περισσότεροι συνεισφέρουν – από την εμπειρία μου. Και φυσικά οι πρόσφυγες της Ελλάδας, δεν μένουν μόνο στην Ειδομένη και στον Πειραιά, αλλά βρίσκονται παντού πλέον. Επιπλέον, έχουμε προβλέψει 7000 διαμερίσματα θα έχουμε γι’ αυτούς.