ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κατάργηση αναπηρικών συντάξεων προτείνει ο ΟΟΣΑ!

Τα «πάνω κάτω» στον ασφαλιστικό τομέα και νέο γύροενοποιήσεων στα Ταμεία, πρόκειται να φέρουν τα όσα προτείνει ο ΟΟΣΑ, σε μελέτη πουπαρουσιάστηκε χθες, Τρίτη, στο υπουργείο Εργασίας.
Κατάργηση αναπηρικών συντάξεων προτείνει ο ΟΟΣΑ!

Τα «πάνω κάτω» στον ασφαλιστικό τομέα και νέο γύροενοποιήσεων στα Ταμεία, πρόκειται να φέρουν τα όσα προτείνει ο ΟΟΣΑ, σε μελέτη πουπαρουσιάστηκε χθες, Τρίτη, στο υπουργείο Εργασίας.

Ως κύριοι φορείς ασφάλισης σχεδιάζεται να διατηρηθούν μόνοτρεις, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ, ενώ η υγειονομική περίθαλψη θα παρέχεται μόνοαπό τον ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών, είναι πως δρομολογείται ηεφαρμογή ενός ενιαίου επιδόματος αναπηρίας, ύψους 500 ευρώ, που θα αφορά500.000 ανάπηρους.

Το ενιαίο επίδομα θα παρέχεται με αυστηρά εισοδηματικάκριτήρια και θα αντικαταστήσει όλες τις υπάρχουσες αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα.

Στην έκθεση διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι το βοήθημα θαδικαιούνται μόνο άτομα, τα οποία αποδεδειγμένα είναι ανίκανα να εργαστούν.

Ουσιαστικά, στη μελέτη προτείνεται όλα τα μη ανταποδοτικάεπιδόματα να δίνονται με βάση το εισόδημα, προκειμένου να στηριχθούν οιευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κάτι που θα έχει, φυσικά, ως αποτέλεσμα ναμειωθεί δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων.

«Μολών λαβέ» απαντά η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Την έντονη αντίδραση της στις σχεδιαζόμενες αλλαγές δηλώνειη Συνομοσπονδία Aτόμων με Aναπηρία και με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Τετάρτη,σημειώνει ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ με τις «ανερμάτιστες αυτές προτάσεις, είχεχρησιμοποιηθεί και πριν ένα χρόνο, για να προωθήσει αλλαγές που θα τερμάτιζανκάθε έννοια κοινωνικού κράτους», τονίζοντας ότι «ΔΕΝ πέρασε πέρυσι και το αναπηρικό κίνημα διαμηνύει προς πάσακατεύθυνση πως οι προτάσεις αυτές ΔΕΝ θα περάσουν ούτε φέτος, ούτε ΠΟΤΕ!»

Παράλληλα, στηνανακοίνωση της Συνομοσπονδίας αναφέρεται ότι «πρόκειται για ένα έγγραφοπρόχειρο, χωρίς συνοχή, που δεν δικαιολογεί τα συμπεράσματά του – οι δεσυντάκτες του δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα».

«Τα αναπηρικάεπιδόματα είναι η ελάχιστη στήριξη που παρέχει η ελληνική Πολιτεία στο πιοεξαθλιωμένο από την κρίση κομμάτι της κοινωνίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, πουκαταλήγει: «Η απάντηση του αναπηρικού κινήματος, στην έκθεση αλλά και σε όποιονστηρίζει τέτοιου είδους λογικές «Καιάδα», θα είναι «Μολών λαβέ»!