ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πάνω από 18 μήνες περιμένουν οι γιατροί για τη σύνταξή τους

Τα σημαντικάπροβλήματα στη λειτουργία του ΕΤΑΑ και συγκεκριμένα στον κλάδο των υγειονομικών,έθεσαν στον υπουργό Εργασίας οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγουτην Τετάρτη το μεσημέρι.
Πάνω από 18 μήνες περιμένουν οι γιατροί για τη σύνταξή τους

Τα σημαντικάπροβλήματα στη λειτουργία του ΕΤΑΑ και συγκεκριμένα στον κλάδο των υγειονομικών,έθεσαν στον υπουργό Εργασίας οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγουτην Τετάρτη το μεσημέρι.

Όλα τα θέματα ταοποία αφορούν το ΤΣΑΥ, καθώς και ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα τωνιατρών, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης τουΠροεδρείου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον Υπουργό Εργασίας καιΚοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιάννη Βρούτση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμεραστο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στις 12.00 το μεσημέρι.

Ο Πρόεδρος τουΠανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, και το Προεδρείο τουΣυλλόγου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Υπουργό Εργασίας καιΚοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιάννη Βρούτση αναφέρθηκαν στα εξής προβλήματα:

- Στην μεγάλη μείωση του προσωπικού τουταμείου ΤΣΑΥ, που έχει σαν αποτέλεσμα τη καθυστέρηση στην εκκαθάριση τωνσυντάξεων των υγειονομικών, πέραν από 18 μήνες.

- Στην απαράδεκτη ταλαιπωρία των ιατρώνκαι των υπόλοιπων υγειονομικών, που προσέρχονται στο Ταμείο, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τρέχουσεςυποθέσεις τους.

- Στη μεγάλη εκκρεμότητα αιτήσεωνασφαλισμένων και εργοδοτών, για εκκαθαρίσεις των λογαριασμών τους.

- Στην απαίτηση για απόδοση από τοΚράτος στο ταμείο μας της συμμετοχής του στην κοινωνική ασφάλιση (τριμερής χρηματοδότηση).

- Στην απαλλαγή της εισφοράς τουμονοσυνταξιούχου από την περικοπή της σύνταξης

- Στην εκκρεμότητα για την σύνταξηισολογισμών-απολογισμών από το 2002-2012.

- Στην απόφαση του Υπουργείου γιαμεταφορά της Στέγης Υγειονομικών στον ΕΟΠΥΥ και άλλα επίσης τρέχοντα θέματα.

Το Προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ζήτησε:

- Ενίσχυση του ΤΣΑΥ με προσωπικό,διότι το ήδη αποψιλωμένο δεν επαρκεί και για υποτυπώδη ακόμη λειτουργία τουΤαμείου. Απασχολούνται με την εκκαθάριση αιτήσεων των ασφαλισμένων, 5 μόνιμοιυπάλληλοι, εκ των οποίων οι 2 και πολλές φορές 3, εναλλάσσονται στην καθημερινήεξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

- Να ανακληθούν όλες οι αποσπάσεις τουπροσωπικού, από τα διάφορα γραφεία (πολιτικά γραφεία και μη) και να προσληφθούνκαι νέοι υπάλληλοι, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραπέρα λειτουργίατου Ταμείου μας.

- Να εκκαθαριστούν με κάθε τρόπο, οιλογαριασμοί των ασφαλισμένων που καθυστερούν ανεπανόρθωτα.

- Να ανακεφαλαιοποιηθούν οι απώλειεςτων αποθεματικών του Ταμείου μας από το «κούρεμα» της Τράπεζας της Ελλάδος καινα αποδοθεί άμεσα η εκκαθαρισμένη απαίτηση του Ταμείου μας από την συμμετοχήτου Κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση μέχρι 31.12.2008, αλλά και των υπόλοιπωνετών.Συνολική εκκαθαρισμένη απαίτηση μέχρι 31.12.2008, 252.531.170 ευρώ.

- Να απαλλαγεί η εισφορά τουμονοσυνταξιούχου από τις μειώσεις των συντάξεων.

- Να συντομεύσει το έργο τωνισολογισμών-απολογισμών από τους αναδόχους των ετών 2002-2004 και να επισπευτείη προκήρυξη του διαγωνισμού για τα έτη από το 2005-2011.

- Να προχωρήσουν οι ενέργειες για τοδιαγωνισμό ανάθεσης σύνταξης αναλογιστικής μελέτης των Τομέων Σύνταξης καιΠρόνοιας Υγειονομικών.

- Να ανακληθεί η διαπιστωτική πράξη(Β1/10060/οικ.23421/4429/5.8.2013) του Υπουργού Εργασίας και Κοιν.Ασφάλισης, πουεντάσσει το ακίνητο της Στέγης Υγειονομικών, στον Κλάδο Περίθαλψης, ο οποίοςέχει μεταφερθεί στον ΕΟΠΥΥ και να υπαχθεί στον Τομέα Σύνταξης και ΑσφάλισηςΥγειονομικών του ΕΤΑΑ.

- Να ενισχυθούν με κάθε τρόπο οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Ταμείου,τόσο για τις εκκαθαρίσεις ιδίως των εργοδοτών, αλλά και των ασφαλισμένων,προκειμένου ναπαταχθεί η εισφοροδιαφυγή και οι απώλειες εσόδων για το Ταμείο.