ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι Έλληνες ξοδεύουν 1000 ευρώ λιγότερα για την υγεία τους

Παρά το σκορ της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχειπετύχει η χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια, οι Έλληνες βρισκόμαστε στην 5ηθέση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στο να μην μπορούμε να βρούμε γιατρό,ακόμη και για σοβαρές ασθένειες.
Οι Έλληνες ξοδεύουν 1000 ευρώ λιγότερα για την υγεία τους

Παρά το σκορ της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχειπετύχει η χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια, οι Έλληνες βρισκόμαστε στην 5ηθέση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στο να μην μπορούμε να βρούμε γιατρό,ακόμη και για σοβαρές ασθένειες.

Γενικότερα η υγεία έχει υποστεί μείωση της τάξης του20%, με αποτέλεσμα οι έλληνες πολίτες να ξοδεύουν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ 1000ευρώ λιγότερα ετησίως για κάθε άτομο.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής ΠελοποννήσουΚυριάκος Σουλιώτης μιλώντας στο 12οσυνέδριο Healthworld τουΕλληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα «Από τον μνημόνιο στηνανασυγκρότηση της υγειονομικής περίθαλψης». Ο κ. Σουλιώτης, σημείωσε ότικινούμαστε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και ασαφές περιβάλλον όπου δεν γνωρίζουμετι μας περιμένει την επόμενη ημέρα. Η χώρα μας πέτυχε πράγματι ένα σημαντικόσκορ τα τελευταία δύο χρόνια, όσον αφορά την δημοσιονομική πειθαρχία, ωστόσοέχει μειωθεί σημαντικά η υγεία μας, αλλά και η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας,με αποτέλεσμα οι έλληνες να ξοδεύουν λιγότερο από την τσέπη τους. Μιλώντας γιατην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο κ. Σουλιώτης επεσήμανε ότι τα περισσότερακράτη θυσιάζουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αλλά μεαυτόν τον τρόπο δημιουργούμε νέους ασθενείς. Τελικά η μάχη που θα πρέπει να δώσουμε είναι με τιςεμμονές μας, κατέληξε ο καθηγητής.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Α’ ΥγειονομικήςΠεριφέρειας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης,επεσήμανε ότι το σύστημα υγείας είναι αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις, ωστόσοδεν τίθεται το δίλημμα να το αλλάξουμε. Αντίθετα, το διάστημα αυτό,πραγματοποιούμε μία σειρά αλλαγών, όπως επανασχεδιάζουμε το σύστημα εφημεριών,τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, διαμορφώνουμε τα νοσοκομεία σεεπιχειρηματικές μονάδες, ενώ πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της κινητικότηταςμέσα από την αλλαγή επίσης του υγειονομικού χάρτη και των αναγκών τουπληθυσμού.

Ο επικεφαλής της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας,αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο νοσοκομειακό τραστ που δημιουργείται στονβορειανατολικό άξονα της Αττικής με τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο Παίδων Πεντέληςκαι Αμαλία Φλέμιγκ και με την δημιουργία δομών που δεν υπήρχαν ποτέ μέχρισήμερα στο ΕΣΥ, όπως Κέντρα Αποκατάστασης, Ανακουφιστικά Κέντρα Πόνου κλπ.

Ο κ.Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει τοσύστημα τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς 2.000 γιατροί θα συνταξιοδοτηθούν και εάνσε αυτό προσθέσει κανείς την έξοδο πολλών γιατρών από την χώρα, συνεπεία τηςύφεσης , αλλά και τις βασικές ειδικότητες που λείπουν από τα νοσοκομεία,αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα του ζητήματος. Ο κ. Κοντοζαμάνης κατέληξελέγοντας ότι είναι ανάγκη να στραφούμε στα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις δηλαδή μεταξύδημόσιου και Ιδιωτικού τομέα) στην ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού αλλά καιστην ανάγκη να συννενώσουμε δυνάμεις στα νοσοκομεία, προκειμένου να πετύχουμεανάπτυξη και εξοικονόμηση στο σύστημα.