ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Κόλλησε και πάλι ο διαγωνισμός για τον μοριακό έλεγχο του αίματος

Νέα εμπλοκή στον διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο του αίματος που προορίζεται για τις μεταγγίσειας αίματος, καθώς οι δύο εταιρείες που προκρίθηκαν στην τελική φάση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας άσκησαν ένσταση η μία κατά της άλλης για τεχνικούς λόγους.
Κόλλησε και πάλι ο διαγωνισμός για τον μοριακό έλεγχο του αίματος

Νέαεμπλοκή στον διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο του αίματος που προορίζεται γιατις μεταγγίσειας αίματος, καθώς οι δύο εταιρείες που προκρίθηκαν στην τελικήφάση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας άσκησαν ένσταση η μία κατά της άλλης γιατεχνικούς λόγους.

Η εξέλιξηαυτή θα οδηγήσει σε παράταση των τρίμηνων συμβάσεων που έχει υπογράψει τουπουργείο Υγείας με τους δύο προμηθευτές προκειμένου να μη διακοπεί ο μοριακόςέλεγχος του αίματος στην Ελλάδα.

Μέχρι ναολοκληρωθεί η διαδικασία, η πολιτεία θα πληρώνει τα αντιδραστήρια σε υψηλότερεςτιμές από εκείνες που προσδοκά να εξασφαλίσει όταν θα έχει ολοκληρωθεί οπλειστηριασμός.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου

Η όληδιαδικασία για τον μοριακό έλεγχο του αίματος ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου, γιατί ηπροηγούμενη σύμβαση για την παροχή αντιδραστηρίων έληξε στις 25 Αυγούστου. Γιανα αποφευχθεί η ξαφνική διακοπή του μοριακού ελέγχου του αίματος, το υπουργείοΥγείας επέλεξε την προσωρινή λύση των τρίμηνων συμβάσεων και με τις δύοεταιρείες.

Η επιλογήαυτή απορρίφθηκε ως παράνομη από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.Επικαλούμενη «ανωτέρα βία», η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε τελικά στιςσυμβάσεις, οι οποίες λήγουν τον Νοέμβριο. Σε πρώτηφάση, ο διαγωνισμός προχώρησε και το πόρισμα της τεχνικής αξιολόγησης, πουεκδόθηκε στις αρχές του μήνα, ανέφερε ότι και οι δύο εταιρείες πληρούν τις προϋποθέσειςνα συμμετάσχουν στην τελική φάση.

Λίγεςμέρες αργότερα ωστόσο οι εταιρείες άσκησαν ένσταση η μία κατά της άλλης,θεωρώντας ότι οι συνυποψήφιοί τους δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.