ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τα 25 ευρώ δεν θα πηγαίνουν σε Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργηθεί ταμείοΚοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο θα κατευθύνονται τα 25 ευρώ για την νοσηλείατων ασθενών στο ΕΣΥ. Δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα ούτε από τον νόμο ούτε από τομεσοπρόθεσμο, τονίζει στο ONMED.GR οπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. ΔημήτρηςΒαρνάβας.

Ο κ. Βαρνάβας με αφορμή  την πρόθεση του υπουργού να δημιουργήσει ένα «κουμπαρά» κοινωνικής αλληλεγγύης ο οποίος θα συγκεντρώνειτα ποσά από το 25ευρο για αναξιοπαθούντες, επισημαίνει ότι δεν υπάρχειπερίπτωση να γίνει αυτό, δεν το επιτρέπει ούτε το προβλέπει ο νόμος αλλά καιούτε και το μεσοπρόθεσμο, και στηλιτεύοντας την τακτική του κ. Γεωργιάδη,σημειώνει « ο υπουργός Υγείας κοροιδεύει ασύστολα και είμαστε τυχεροί που τα 25ευρώ δεν τα έκανε 50 ευρώ».

Τα 25 ευρώ δεν θα πηγαίνουν σε Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργηθεί ταμείοΚοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο θα κατευθύνονται τα 25 ευρώ για την νοσηλείατων ασθενών στο ΕΣΥ. Δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα ούτε από τον νόμο ούτε από τομεσοπρόθεσμο, τονίζει στο ONMED.GR οπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. ΔημήτρηςΒαρνάβας.

Ο κ. Βαρνάβας με αφορμή την πρόθεση του υπουργού να δημιουργήσει ένα «κουμπαρά» κοινωνικής αλληλεγγύης ο οποίος θα συγκεντρώνειτα ποσά από το 25ευρο για αναξιοπαθούντες, επισημαίνει ότι δεν υπάρχειπερίπτωση να γίνει αυτό, δεν το επιτρέπει ούτε το προβλέπει ο νόμος αλλά καιούτε και το μεσοπρόθεσμο, και στηλιτεύοντας την τακτική του κ. Γεωργιάδη,σημειώνει « ο υπουργός Υγείας κοροιδεύει ασύστολα και είμαστε τυχεροί που τα 25ευρώ δεν τα έκανε 50 ευρώ».

Ηβόμβα του 25ευρου

Σχολιάζοντας την ιστορία του 25ευρου που θαξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014, ο κ. Βαρνάβας εκτιμάπως «είναι λογικό που έγινε τόσο συζήτηση με το θέμα. Εκεί που ο πολίτηςπίστευε ότι όλα τα χαράτσια είχαν τελειώσει, εκεί που άκουγε από τον πρωθυπουργόκαι τα μέλη της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα και success story, έρχεται η βόμβα με τα 25 ευρώαλλά και το ένα ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται από φαρμακοποιούς».

«Ξέρετε», συνεχίζει, «όλο αυτό το σκηνικό δημιουργείστον πολίτη την εικόνα, ότι μπαίνουν φραγμοί στα δημόσια νοσοκομεία. Όταν δηλαδήκάποιος εισέλθει στο νοσοκομείο αυτό αυτομάτως σημάνει καταστροφικές δαπάνεςγια την υγεία. Και πλέον είναι γεγονός, ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά δενπροσεγγίζουν το ΕΣΥ, ή ένα πάσει περιπτώσει η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείαςείναι εξαιρετικά χαμηλή, όπως αναφέρει και σχετική έρευνα της Εθνικής ΣχολήςΔημόσιας Υγείας. Αποτέλεσμα αυτού, είναι, όταν θα πάνε οι πολίτες στονοσηλευτήριο, τότε θα είναι πολύ αργά και το κόστος θα είναι τεράστιο για τους ίδιουςαλλά και για το σύστημα».

Η ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας

Πως σχολιάζει ένας γιατρός αλλά και συνδικαλιστήςταυτόχρονα το σημερινό δύσκολο υγειονομικό και κοινωνικό περιβάλλον;

«Η κοινωνία περνάει μία υγειονομική και ανθρωπιστικήκρίση», απαντά και συνεχίζει: «Η ίδια η ανεργία και η ανασφάλεια, είναινοσογόνοι παράγοντες. Υπάρχουν με μετρήσιμααποτελέσματα πλέον, αυξημένα εγκεφαλικά και ψυχολογικά προβλήματα στους πολίτες, οι οποίοι κατευθύνονται όλο και περισσότερο στον αλκοολισμό ή σε ουσίες. Ολοιοι δείκτες που μιλάνε για βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης μειώνονται. Οι Εμβολιασμοίέχουν μειωθεί με δραματικές συνέπειες για την δημόσια υγεία, η, διατροφή, έχειυποβαθμιστεί η περιγεννητική θνησιμότητα έχει αυξηθεί. Με όλα αυτά τα μέτρα, ηκυβέρνηση σπέρνει θανατικό».

«Και μέσα σε όλα αυτά», συνεχίζει, «έχουμε μείωσητων λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ στα 1,6 το 2014 από 1,86 εφέτος και από 3,2δις ευρώ που ήταν το 2009. Ο όποιοος πάντως, προσπαθήσει να μας πει ότι όλοαυτό το ποσό, ήταν μίζες και υπερκατανάλωση τιμών, είναι άσχετος».

Κινητικότηταχωρίς πλάνο

Αναφορικά με το θέμα της κινητικότητας, ο κ.Βαρνάβας υπογραμμίζει ότι η επόμενη ημέρα της κινητικότητας δεν έχει κανέναπλάνο. Και συνεχίζει:

«Κατ αρχάς ο υπουργός Υγείας, έχασε το στοίχημα,καθώς είχε προβλέψει ότι στις 16 Σεπτεμβρίου θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασίακαι θα πήγαιναν όλοι στις δουλειές τους. Τώρα, υπεισέρχεται το θέμα του ΑΣΕΠγια λόγους διαφάνειας όπως δήλωσε τηνεβδομάδα που μας πέρασε. Δηλαδή αυτά που είχαν σχεδιάσει δεν είχαν διαφάνεια;»

Ο κ. Βαρνάβας χαρακτηρίζει το σχέδιο της κινητικότητας«διάλυση 8 νοσοκομείων με εργαζόμενους στα πεζοδρόμια. Αυτό έγινε δυστυχώς,τονίζει, προσθέτοντας ότι όχι μόνο προκλήθηκε εγκεφαλικό στα άλλα νοσοκομεία,αλλά χάθηκαν και πολύτιμα τμήματα. Δεν υπάρχει πλέον ένα Λοιμωδών νοσοκομείο στηνχώρα, δηλαδή, αν εκδηλωθεί μία επιδημία δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε τουςανθρώπους».

«Και τοκυριότερο», αναφέρει στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, «σε λίγο καιρό, θα έχουμε το δεύτερο κύμακινητικότητας που σημαίνει πενταπλάσιος αριθμός νοσοκομείων (40 νοσηλευτήρια) μεό,τι σημαίνει αυτό για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην χώρα μας. Προβλέπωότι στην δεύτερη φάση της κινητικότητας, θα διαλυθεί και η ψυχιατρικήμεταρρύθμιση».

Διάλυσηνοσοκομείων για το χατίρι της Τρόικας

Σε ερώτηση του ONMED.GR γιατο πως βλέπει την επόμενη ημέρα των συγχωνεύσεων κλινών και κλινικών, όπως γιαπαράδειγμα το μεγάλο Hospital Trust πουδημιουργείται με την συννένωση του Σισμανόγλειου και Αμαλία Φλέμιγκ, όπου γιαπρώτη φορά δημιουργείται δημόσιο Κέντρα Αποκατάστασης, ο συνομιλητής μας, υπογραμμίζει:

«Υπήρχαν τόσοι χώροι για να γίνουν Κέντρα Αποκατάστασης,δεν χρειαζόνταν να διαλυθεί το Φλέμιγκ. Το νοσοκομείο Πέτρα Ολύμπου επίσης ρημάζει,αφού εκκενώθηκε από ψυχιατρείο και ενώ υπήρχε αρχικός σχεδιασμός για δημιουργίαΚέντρου Αποκατάστασης που θα κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Επίσης, το νοσοκομείο Αγ. Ανάργυροι το βάζουν σεεφημερία και το νοσηλευτήριο δεν λειτουργεί. Θεωρώ ότι διέλυσαν νοσοκομεία μόνοκαι μόνο για να αποδείξουν στην τρόικα ότι γίνεται δουλειά».

Αναφορικά με το προσωπικό, θυμάστε, λέει ο κ.Βαρνάβας, ότι ο υπουργός είχε ανακοινώσει αρχικά για 1250 που θα μετακινηθούντα οποία έγιναν τελικά 1800. Η ηγεσίατου υπουργείου Υγείας υπόσχονταν ακόμη, ότι δεν θα έμπαινε κανένας σε διαθεσιμότητακαι μπήκαν 200. Αυτοί οι 200, διατηρούσαν και ιδιωτικό ιατρείο και τώρα θαβρεθούν σε μία κλινική όπου θα υπάρχουν γιατροί με πλήρη και αποκλειστικήαπασχόληση οπότε δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που κατέθεσε την περασμένηεβδομάδα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημ. Κοντός κατά την διάρκεια του 12ουσυνεδρίου Healthworldγια το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει έξι εκατ. ανασφάλιστους, ο κ. Βαρνάβαςαπαντά ότι πράγματι τα στοιχεία αυτά μας άφησαν άφωνους.

Αποψιλώνουνκαι την ΠΦΥ

Σε ερώτηση για το πως βλέπει το νέο σχήμα που αναμένεταινα δημιουργηθεί για να αναπτύξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο πρόεδρος τωννοσοκομειακών γιατρών, επισημαίνει:

«Αν καταφέρουν να διαλύσουν και την ΠΦΥ θα έχουνδιαλύσει τα πάντα. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να καταλάβουμε πως θα οργανωθείο δημόσιος αυτός φορέας».

Σε ερώτηση για το τι προβλέπεται για τους 6000γιατρούς του ΙΚΑ, απαντά ότι «Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει με τους τους γιατρούςαυτούς και εάν θα πάνε στα Κέντρα Υγείας».

«Το ευκταίο και το λογικό», καταλήγει ο πρόεδρος τωννοσοκομειακών γιατρών, «θα ήταν να στηριχθεί ο ΕΟΠΥΥ, να στηριχθούν τα ΚέντραΥγείας, να δημιουργηθεί μία ΠΦΥ αυτόνομη που θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από τοΕΣΥ και το περιστατικό να πηγαίνει στα νοσοκομεία με παραπεμπτικό. Και τοόφελος θα ήταν πολλαπλάσιο και σε μία 5ετια θα είχε γίνει απόσβεση και τα νοσοκομείαθα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε επίπεδο δευτεροβάθμιας περίθαλψης.