ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Σε εγρήγορση οι γιατροί, διαλύεται η υγεία εκτιμούν

Διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος με το οποίο θα είναι συνδεδεμένοι και  oiιδιωτικοί φορείς τόσο για ασφαλισμένους όσο και για μη, ένταξη όλων τωνμονάδων υγείας χωρίς διαθεσιμότητα, επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικόπρουπολογισμό, δυνατότητα όλων των γιατρών να συνάπτουν συμβάσεις με την ΠΦΥκαι οικογενειακό γιατρό χωρίς την δυνατότητα παραπομπής στον ειδικευόμενο,προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στο θέμα της Πρωτοβάθμια ΦροντίδαΥγείας.
Σε εγρήγορση οι γιατροί, διαλύεται η υγεία εκτιμούν

Διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος με το οποίο θα είναι συνδεδεμένοι και oiιδιωτικοί φορείς τόσο για ασφαλισμένους όσο και για μη, ένταξη όλων τωνμονάδων υγείας χωρίς διαθεσιμότητα, επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικόπρουπολογισμό, δυνατότητα όλων των γιατρών να συνάπτουν συμβάσεις με την ΠΦΥκαι οικογενειακό γιατρό χωρίς την δυνατότητα παραπομπής στον ειδικευόμενο,προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στο θέμα της Πρωτοβάθμια ΦροντίδαΥγείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο τουΠανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κατά την χθεσινή Συνεδρίασή του συζήτησε επί τωνπροτάσεων των δύο επιτροπών για το Σύστημα Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείαςκαι η εκτίμησή του, είναι ότι «οδηγούμαστεσε διάλυση του δημόσιου συστήματος και περαιτέρω απομείωση των δαπανών υγείας».Οι μέχρι τώρα ενδείξεις, σημειώνει το κορυφαίο θεσμικό όργανο των γιατρών, συγκλίνουνγια συζήτηση ενός προαποφασισμένουσχεδίου, μεγάλης περικοπής της δημόσιας υγείας και εκχώρηση σε ιδιωτικέςεπιχειρήσεις, με μεγάλη επιβάρυνση των πολιτών για την υγεία.

ΟΠΙΣ, καλεί όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους να συγκαλέσουν άμεσα ΓενικέςΣυνελεύσεις, να ενημερώσουν όλους του ιατρούς για τα σχέδια και τις προτάσειςκαι να τους καλέσουν σε εγρήγορση.

Η εκτίμησή του ΠΙΣ γιατο θέμα του σχεδιασμού της ΠΦΥ έχει ως εξής:

-Οι προτάσεις εντάσσονται στα σχέδια των Τροϊκανών απαιτήσεων για περαιτέρωμεγάλη μείωση των δαπανών υγείας με κάθε τρόπο, καθώς επίσης και στα σχέδια γιαδιαθεσιμότητα του προσωπικού των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας,προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων τουΔημοσίου μέχρι τέλος του έτους.

-Οι «Σοφοί» - Εμπειρογνώμονες – Μέλη των επιτροπών που σχηματοποίησαν αυτές τιςπροτάσεις, είναι οι ίδιοι που χρόνια τώρα σχεδιάζουν για την ΠρωτοβάθμιαΦροντίδα Υγείας, την διοίκησαν από διάφορες θέσεις και μορφοποίησαν τοτερατούργημα του «ΕΟΠΥΥ» το οποίο απετέλεσε την απαρχή της διαλυτικής πορείαςτης δημόσιας περίθαλψης του ελληνικού λαού.

-Απορρίπτουμε λογικές οι οποίες οδηγούν στην πλήρη αποδυνάμωση της δημόσιαςΠρωτοβάθμιας Περίθαλψης, στην υποτυπώδη κάλυψη του πληθυσμού με υπηρεσίεςυγείας, στην απαξίωση του ιατρικού κόσμου και στην επιβάρυνση με μεγάλο κόστοςτων πολιτών, με τη συμμετοχή τους γιαπερίθαλψη.

-Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με τις δικές του προτάσεις, απαιτεί από τηνΠολιτεία να σταματήσει κάθε σκέψη και σχεδιασμό που εντάσσονται σελογιστικές - τροϊκανικής έμπνευσης πρακτικές ικανοποίησης των αριθμών και ναενσκήψει στον άνθρωπο - πολίτη, που σήμερα ευρίσκεται σε απόγνωση καιαπελπισία.

Ο ΠΙΣ προτείνει ακόμη:

- - Ειδικευμένουςιατρούς που θα υπηρετούν την δημόσια Π.Φ.Υ., για να φιλτράρεται η δευτεροβάθμιακαι τριτοβάθμια περίθαλψη από αναίτιες επισκέψεις που φορτώνουν την λειτουργίατης νοσοκομειακής φροντίδας. Και

- - Διατήρηση καθώςκαι ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων δομών της δημόσιας περίθαλψης και ενίσχυση τηςλειτουργίας των ιατρών που υπηρετούν σε αυτές, με ενδυνάμωση του ρόλου και τωναπαιτήσεων, που ολοένα σήμερα αυξάνονται.