ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Κανείς δεν φταίει» για το μολυσμένο με ηπατίτιδα Β αίμα, στην Κύπρο

«Κανείς δεν φταίει» για το μολυσμένο με ηπατίτιδα Β αίμα, στην Κύπρο
Μεγάλη αναστάτωση είχε προκληθεί την άνοιξη στις υγειονομικές αρχές της Κύπρου μετά το θάνατο ενός 58χρονου ασθενούς από την Πάφο, εξαιτίας μετάγγισης μολυσμένου με τον ιό της ηπατίτιδας Β αίματος.

Μεγάλη αναστάτωση είχε προκληθεί την άνοιξη στις υγειονομικές αρχές της Κύπρου μετά το θάνατο ενός 58χρονου ασθενούς από την Πάφο, εξαιτίας μετάγγισης μολυσμένου με τον ιό της ηπατίτιδας Β αίματος. Η έρευνα που ακολούθησε, ολοκληρώθηκε αλλά στο πόρισμα δεν αναφέρονται τα ονόματα των υπεύθυνων για το δραματικό γεγονός. Ήδη, ο υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης ζήτησε διευκρινίσεις προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες.

Ο 58χρονος είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τον περασμένο Ιανουάριο στο νοσοκομείο της Πάφου. Κατά τη διάρκειας της επέμβασης,  χορηγήθηκαν στον ασθενή  τρεις φιάλες αίματος και τέσσερις φιάλες πλάσματος, προερχόμενες από επτά συνολικούς αιμοδότες. Όπως διαπιστώθηκε, ένας εκ των αιμοδοτών ήταν φορέας του ιού ηπατίτιδας Β.

Τρεις μήνες μετά την επέμβαση, ο 58χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με φοβερούς πόνους στην κοιλιά εξαιτίας του ιού της ηπατίτιδας Β και τελικά πέθανε στις 7 Απριλίου.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από έρευνα που ακολούθησε καταγγελία των συγγενών του 58χρονου.

Στο πόρισμα του ελέγχου επιρρίπτονται ευθύνες σε λειτουργούς, που δεν κατονομάζονται, αλλά και στις διαδικασίες, που ακολουθούνται σε σχέση με τις μεταγγίσεις αίματος στα κρατικά νοσηλευτήρια. Οι αναφορές που γίνονται είναι γενικές, χωρίς να διευκρινίζονται τα σημεία της διαδικασίας, που χρήζουν βελτίωσης.


 

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen