ΥΓΕΙΑ

Ηπατίτιδα Β: Πολύ πιο κολλητική από το AIDS – Τι πρέπει να ξέρετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι ιοί του AIDS (HIV) και της ηπατίτιδας Β (HBV) μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αίματος ή των σωματικών υγρών, αλλά ο HBV είναι 50-100 φορές πιο κολλητικός.

Ηπατίτιδα Β: Πολύ πιο κολλητική από το AIDS – Τι πρέπει να ξέρετε
Bigstock

Τόσο ο HIV όσο και ο HBV είναι επικίνδυνοι ιοί, αλλά ο HBV μπορεί να φτάσει σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο αίμα ή στα σωματικά υγρά. Τούτου λεχθέντος, από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί, ο HIV είναι πιο πιθανό να είναι θανατηφόρος από τον HBV.

Γιατί η ηπατίτιδα Β είναι πιο μεταδοτική από το AIDS

Ο ιός της ηπατίτιδας Β (HBV) θεωρείται πολύ πιο ανθεκτικός και μεταδοτικός από τον HIV επειδή:

 • Μπορεί να ζήσει περισσότερο έξω από το σώμα: Σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Β, η οποία μπορεί να επιβιώσει έξω από το ανθρώπινο σώμα για 7 ή περισσότερες ημέρες, ο HIV δεν μπορεί να ζήσει για πολύ στις επιφάνειες. Ενώ η ηπατίτιδα Β μπορεί να μεταδοθεί μέσω λίγου αίματος σε έναν απλό νυχοκόπτη, για παράδειγμα, αυτό δεν είναι δυνατό με τον HIV.
 • Μπορεί να επιβιώσει και να μεταδοθεί μέσω αποξηραμένων υγρών: Η ηπατίτιδα Β μπορεί να μεταδοθεί μέσω υγρού ή αποξηραμένου αίματος, σπέρματος, κολπικού υγρού ή μητρικού γάλακτος, ενώ ο HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω αποξηραμένων ουσιών.
 • Μπορεί (σπάνια) να μεταδοθεί μέσω του σάλιου: Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η ηπατίτιδα Β μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και μέσω του σάλιου, ειδικά εάν υπάρχει ανοιχτή πληγή. Αντίθετα, ο HIV μεταδίδεται μόνο μέσω άλλων σωματικών υγρών.
 • Έχει πολύ υψηλότερο ιικό φορτίο: Ο HBV μπορεί να υπάρχει σε υγρά σε έως και 100 φορές πιο υψηλές συγκεντρώσεις από τον HIV στον ίδιο όγκο υγρού. Με άλλα λόγια, σε σύγκριση με τον HIV, ακόμη και η παραμικρή έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση.
 • Περισσότεροι άνθρωποι τον έχουν: Το 2017 περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζούσαν με HIV σε σύγκριση με 257 εκατομμύρια άτομα που ζούσαν με χρόνιο HBV.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για HIV ή HBV περιλαμβάνουν το σεξ χωρίς προφυλακτικό ή άλλη μέθοδο φραγμού και τη κοινή χρήση βελονών/ενέσεων. Σε περιοχές όπου ο HBV είναι ενδημικός (όπως η Νοτιοανατολική Ασία και η υποσαχάρια Αφρική), μεταδίδεται συχνότερα από την μητέρα στο παιδί κατά τη γέννηση.

Ποιος είναι πιο επικίνδυνος: Ο HBV ή ο HIV;

Αν και ο HIV είναι πιο πιθανό να οδηγήσει τον ασθενή σε θάνατο, ο HBV σκοτώνει αριθμητικά περισσότερους ανθρώπους ετησίως μόνο και μόνο λόγω του πολύ μεγαλύτερου πλήθους ασθενών.

Το ποσοστό θνησιμότητας των ατόμων με HBV εκτιμάται ότι είναι μικρότερο από 1,5%. Αντίθετα, το ποσοστό θνησιμότητας όσων έχουν HIV είναι περίπου 10,6% παγκοσμίως.

Αλλά περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από HBV κάθε χρόνο σε σύγκριση με περίπου 630.000 άτομα που πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με τον HIV.

Πόσο καιρό είναι μεταδοτική η ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα Β μπορεί να ζήσει έξω από το σώμα (σε αποξηραμένο υγρό σε επιφάνειες) για 7 ή και περισσότερες ημέρες.

Ζει μέσα στο σώμα για πολύ περισσότερο. Κάποιος με τον ιό μπορεί να μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλο άτομο για μια περίοδο 1-6 μηνών.

Είναι ασφαλές να βρίσκεσαι κοντά σε κάποιον με ηπατίτιδα Β;

Είναι γενικά ασφαλές να βρίσκεστε κοντά σε κάποιον με HBV σε καθημερινές αλληλεπιδράσεις. Όπως ο HIV, έτσι και ο HBV δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο μετάδοσης από τυπικές κοινωνικές καταστάσεις. Η ηπατίτιδα Β ΔΕΝ μπορεί να μεταδοθεί από:

 • φτέρνισμα
 • βήχα
 • άγγιγμα
 • αγκαλιά

Για αυτόν τον λόγο, είναι ασφαλές να βρίσκεστε κοντά σε κάποιον με ηπατίτιδα Β, αρκεί να αποφεύγετε:

 • σεξουαλική επαφή
 • οποιαδήποτε άμεση επαφή με το αίμα (ακόμα και αν είναι σε μικροσκοπικές ποσότητες πολύ μικρές για να τις δείτε)
 • οποιαδήποτε επαφή με ανοιχτή πληγή ή πληγή κάποιου με ενεργό ιό
 • κοινή χρήση αντικειμένων που μπορεί να φέρουν ακόμη και τις πιο ελάχιστες ποσότητες αίματος, όπως: οδοντόβουρτσα, νυχοκόπτης, ξυραφάκια, σύριγγες/βελόνες, μετρητές γλυκόζης αίματος

Αν και ο HBV μπορεί δυνητικά να μεταδοθεί μέσω του σάλιου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), πιστεύεται ότι ΔΕΝ μεταδίδεται μέσω του φιλιού ή της κοινής χρήσης μαχαιροπήρουνων ή φαγητού. Επίσης, ΔΕΝ μπορεί να μεταδοθεί από γονέα σε παιδί κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Για να είστε ασφαλείς, συνιστάται γενικά να κάνετε το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, το οποίο θα σας προστατεύσει από τον ιό. Ακόμα και εάν έχετε ήδη προσβληθεί από τον ιό, η λήψη του εμβολίου εξακολουθεί να είναι ευεργετική.

Πηγή: healthline.com