ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συνεργασία «Φιλοκτήτη» και ΕΣΥ για ασθενείς με κινητικά προβλήματα

Ανάσα για χιλιάδες πάσχοντες από κινητικά προβλήματα θααποτελέσει η συνεργασία του μεγαλύτερου κέντρου αποκατάστασης , του «Φιλοκτήτη»με τα δημόσια νοσοκομεία.
Συνεργασία «Φιλοκτήτη» και ΕΣΥ για ασθενείς με κινητικά προβλήματα

Ανάσα για χιλιάδες πάσχοντες από κινητικά προβλήματα θααποτελέσει η συνεργασία του μεγαλύτερου κέντρου αποκατάστασης , του «Φιλοκτήτη»με τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο Όμιλος Ιασώ, μέλος του οποίου είναι ο «Φιλοκτήτης», βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείοΥγείας προκειμένου να εκμεταλλευθούν τα δημόσια νοσοκομεία την εμπειρία, τις εγκαταστάσειςκαι την υπερσύγχρονη ρομποτική τεχνολογία του «Φιλοκτήτη».

Αυτό ανακοίνωσε ο επιστημονικός διευθυντής του κέντρου αποθεραπείαςκαι αποκατάστασης «Φιλοκτήτη», Γ. Βησσαράκης σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,ο κ. Γ. Βεσσαράκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα σεότι αφορά την αποκατάσταση ασθενών με κινητικά προβλήματα, αφού ακόμα καισήμερα πολλοί αναγκάζονται να καταφύγουν στο εξωτερικό για την αποκατάστασή τους.

Κανάλια που σπρώχνουν τους ασθενείς στο εξωτερικό

«Το κράτος είναι σχεδόν εχθρικό προς τον πάσχοντα», είπε οκ. Γ. Βησσαράκης, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του «Φιλοκτήτη» κ. Ν. Παπαευσταθίουσημειώνει ότι «ακόμη και εν μέσω κρίσης και μνημονίων υπάρχουν ακόμη κανάλιαπου σπρώχνουν τους ασθενείς σε αντίστοιχα κέντρα στο εξωτερικό, αυξάνοντας τις δαπάνεςτων ασφαλιστικών ταμείων. Αν και λίγα συγκριτικά με τα περιστατικά που χρήζουναποκατάστασης, τα κέντρα αποθεραπείας στη χώρα μας, θα μπορούσαν ναδιαχειριστούν περισσότερα περιστατικά».

Ο Φιλοκτήτης

Ο «Φιλοκτήτης» διαθέτει 175 κλίνες για εσωτερικούς ασθενείςκαι μπορεί να υποδέχεται 100 εξωτερικούς ασθενείς ημερησίως. Είχε, άλλωστε,επιλεγεί από το ελληνικό κράτος για την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης σεΛίβυους ασθενείς.

Το 2012 παρείχε υπηρεσίες σε 939 εσωτερικούς ασθενείς, με36.000 ημέρες νοσηλείας, καθώς και 693 εξωτερικούς ασθενείς. Το πρώτο εξάμηνοτου 2013, οι εσωτερικοί ασθενείς ανήλθαν σε 299 (17 χιλιάδες ημέρες νοσηλείας)και οι εξωτερικοί σε 334.

Απασχολεί 185 άτομα (γιατροί, φυσικοθεραπευτέςλογοθεραπευτές και νοσηλευτικό προσωπικό), επενδύει στον ιατρικό τουρισμός, ενώείναι το μόνο κέντρο αποκατάστασης της χώρας με άδεια λειτουργίας γιαπαιδιατρική αποκατάσταση.

Το ΚλειστόΕνοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ), βάσει του οποίου αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία,προβλέπει 150 ευρώ την ημέρα για τους εσωτερικούς ασθενείς. Στο ΚΕΝπεριλαμβάνονται, οι θεραπείες, η φαρμακευτική αγωγή, το κόστος νοσηλείας, οιαμοιβές κοκ.

Ρομποτική μηχανική

Ο Φιλοκτήτης διαθέτει μηχανήματα ρομποτικής τεχνολογίας γιατην αποκατάσταση ασθενών που πάσχουν απόπαθήσεις και κακώσεις του νευρικού, μυοσκελετικού και καρδιο-αγγειακούσυστήματος, καθώς και από ειδικές εκ γενετής νοσολογικές οντότητες.