ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Με συμβασιούχους θα ενισχύσουν τη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση

Εθνικό Σχέδιο με... συμβασιούχους παρουσίασε το υπουργείο Υγείας.

Με συμβασιούχους θα ενισχύσουν τη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση

Από τη μια, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται ότι «στο δημόσιο σύστημα υγείας, η αποθεραπεία και η αποκατάσταση αποτελούσαν διαχρονικά ένα πεδίο υποβαθμισμένο για το οποίο ποτέ δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να ενισχυθεί με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που χρήζουν αυτής της φροντίδας να είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη».

Από την άλλη, όμως, εξαγγέλλει ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα όχι με μόνιμο προσωπικό αλλά με συμβασιούχους!

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να διοριστούν 130 επικουρικοί, ενώ έχουν αρχίσει να τοποθετούνται και 150 εργαζόμενοι από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Με αυτές τις προσλήψεις, οι αρμόδιοι της Αριστοτέλους ευελπιστούν να ενισχίσουν 10 δημόσια Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) ανοιχτής νοσηλείας και να δώσουν δυνατότητα λειτουργίας 150 νέων κλινών, ώστε να αυξηθούν τα Κέντρα που θα παρέχουν υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας. Σήμερα, τέτοιες υπηρεσίες παρέχει μόνο το ΚΕΦΙΑΠ στο Αμύνταιο της Φλώρινας.

Η προοπτική μόνιμων θέσεων είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, προς το παρόν σε φάση δρομολόγησης των σχετικών διαδικασίων.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Φυσική Ιατρική και Αποκατάταση περιλαμβάνει ειδική πρόβλεψη για το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ), το μοναδικό στην Αττική και για το οποίο προτείνεται να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό.