ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Υγειονομική βόμβα οι 6.000 ελλείψεις γιατρών στην περιφέρεια

Τριάντα χρόνια μετά τη ψήφιση του ιδρυτικού νόμου για το ΕΣΥ( 1397/83 ), η κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα αυτά των Νησιών,της παραμεθορίου ζώνης, της περιφέρειας, είναι τραγική.
Υγειονομική βόμβα οι 6.000 ελλείψεις γιατρών στην περιφέρεια

Τριάντα χρόνια μετά τη ψήφιση του ιδρυτικού νόμου για το ΕΣΥ( 1397/83 ), η κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα αυτά των Νησιών,της παραμεθορίου ζώνης, της περιφέρειας, είναι τραγική.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών ΓιατρώνΕλλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτηπαρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τις δραματικές ελλείψεις γιατρών στανοσοκομεία της περιφέρειας. Εκτιμάται ότι τα κενά σε ιατρικές θέσεις είναι πάνωαπό 6.000!

«Αντί της ποιοτικής ολοκλήρωσης του Δημόσιου ΣυστήματοςΥγείας στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη περίθαλψη, την αποκατάσταση, μεκριτήρια ισότιμης και εύκολης πρόσβασης για όλους τους κατοίκους και τουςεπισκέπτες μιας τουριστικής χώρας όπως η Ελλάδα, το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ, υπολειτουργούνσε επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία σημείο, εξαιτίας των μνημονιακών δεσμεύσεων»,τόνισε ο κ. Δ. Βαρνάβας.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα για τιςελλείψεις γιατρών σε βασικά τμήματα νοσοκομείων της περιφέρειας, όπως:

Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ : λόγω υποστελέχωσης κλείνουν τα προγράμματαεφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής, της Ορθοπεδικής Κλινικής.Ελάχιστος είναι ο αριθμός των Αναισθησιολόγων.

Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : Η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμαεφημεριών. Κενά έχουν η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική, ηΚαρδιολογική, η ΩΡΛ Κλινική, το Νεφρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό και ηΑιμοδοσία.

Γ.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ : Έκλεισαν η Γαστρεντερολογική καιΟφθαλμολογική Κλινική, έμειναν με 1 γιατρό το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα

Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρικήκαι Γυναικολογική Κλινική

Π.Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : Η Αγγειοχειρουργική Κλινική δεν μπορεί νακαλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, κενά έχουν και τα ΤμήματαΑκτινοθεραπευτικό και Πυρηνικής Ιατρικής

Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Η Ορθοπεδική έμεινε με δύο γιατρούς, στουςοποίους η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ δίνει εντολή να εφημερεύουν από 15 μέρες οκαθένας. Η Γυναικολογική περιέρχεται στην ίδια κατάσταση από τον επόμενο μήνα,ενώ η Παθολογική έχει μείνει με 3 γιατρούς, όπως και το Αναισθησιολογικό.

Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ : με 1 γιατρό έμειναν η Ουρολογική καιΟφθαλμολογική Κλινική, με 2 η Γυναικολογική, η ΩΡΛ, το Μικροβιολογικό, ηΑιμοδοσία, και σε 2 μήνες και η Παιδιατρική Κλινική. Λόγω υποστελέχωσης δεναναπτύχθηκαν οι προβλεπόμενες Κλινικές Πνευμονολογική, Νεφρολογική,Νευρολογική, Ψυχιατρική.

Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ : Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 60 ασθενείς,έμεινε χωρίς Νεφρολόγο και αποσπάσθηκε για κάλυψη ο Διευθυντής της αντίστοιχηςτων Τρικάλων. Κενά παρουσιάζουν και η Παιδιατρική, η Γυναικολογική, ηΟφθαλμολογική, η Ουρολογική, η ΩΡΛ Κλινική.

Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ : με 1 γιατρό λειτουργούν η Αγγειοχειρουργική καιΠαιδοχειρουργική Κλινική, με κενά η Παιδιατρική, η Νεφρολογική, η Νευρολογική,η Θωρακοχειρουργική Κλινική

Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ : κανείς Πνευμονολόγος, κενά στη Χειρουργική,την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική Κλινική και το Μικροβιολογικό Τμήμα.

Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ : μεγάλα κενά στην Ουρολογική καιΟφθαλμολογική Κλινική

Γ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : κανείς Ψυχίατρος, μεγάλα κενά στηνΟρθοπεδική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική, την ΩΡΛ Κλινική.

Στη ΓΑΥΔΟ δεν υπάρχει κανείς γιατρός.

Εκρηκτικά κενά υπάρχουν και στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείαςτης Λήμνου, της Νάξου, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας,της Λευκάδας, της Καρύστου, των Κυθήρων, της Χίου, της Σύρου, της Λέρου, τωνΧανίων, των Σερρών, της Φλώρινας, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης, τηςΚαστοριάς, της Χαλκιδικής, της Πτολεμαϊδας, της Έδεσσας, της Δράμας, της Θήβας,της Πάτμου, της Τήνου, της Τζιά, της Πάρου, της Κώ, της Σκοπέλου, της Ικαρίας.

Συνολικά, με βάσητους υπάρχοντες Οργανισμούς των Νοσοκομείων κι όχι τη τελική εικόνα που πρέπεινα περιγράφει ένας άρτιος Υγειονομικός Χάρτης, λείπουν σήμερα άνω των 6000γιατρών ΕΣΥ, πρόβλημα που αποτελεί υγειονομική βόμβα.