ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Απορρίφθηκε αίτημα του υπ. Υγείας για αρχείο ψυχικά ασθενών

Η  Αρχή ΠροστασίαςΔεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απέρριψε αίτημα του υπουργείου Υγείας για τηδημιουργία αρχείου δεδομένων ατόμων που δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας σεμονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
Απορρίφθηκε αίτημα του υπ. Υγείας για αρχείο ψυχικά ασθενών

Η Αρχή ΠροστασίαςΔεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απέρριψε αίτημα του υπουργείου Υγείας για τηδημιουργία αρχείου δεδομένων ατόμων που δέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας σεμονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από την Αρχή Προστασίας ΔεδομένωνΠροσωπικού Χαρακτήρα την άδεια προκειμένου να του γνωστοποιηθούν προσωπικά δεδομένα των τριών τελευταίων ετών τωνασθενών ψυχικών νοσημάτων, π.χ. ονοματεπώνυμο, φύλο, ηλικία, τόπος μόνιμηςκατοικίας, ΑΜΚΑ, αριθμό επισκέψεων και θεραπευτικών πράξεων, διάγνωση,οικογενειακό περιβάλλον, δικαστικός παραστάτης εφόσον υπάρχει, κ.λπ.

Η Αρχή κάλεσε το υπουργείο Υγείας να παρέχει εξηγήσεις καθώςδιαπίστωσε νομοθετικό κενό, αλλά το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημααυτό.

Τελικώς η Αρχή απέρριψε το αίτημα κρίνοντας ότι για τηνεπεξεργασία των συγκεκριμένων προσωπικών δεδομένων υγείας απαιτείται η έκδοσησχετικού νόμου που να καθορίζεται με σαφήνεια ο σκοπός της επεξεργασίας τωνπροσωπικών δεδομένων, ο χρόνος τήρησης των δεδομένων αυτών, ο αρμόδιος φορέας,ο χρόνος τήρησης των δεδομένων αυτών, κ.λπ. και δεν αρκεί η έκδοση υπουργικώναποφάσεων.